Ananás-vodka tekuté pralinky

figovnik - bez fotkyfigovnik, 4. novembra 2013
Ananás-vodka tekuté pralinky
Foto: figovnik

www.figovnik.com nevedela som tu asi správne nastaviť obrázok (neviem prečo..) krajšia verzia je teda na mojom blogu ak má niekto záujem. :)

Suroviny

Na škrupinku:
200 g
Na plnku:
3 PL
1 ČL (v ktorej sa lúhoval ananás)




Postup

  1. 1

    Tento recept je trošku časovo náročnejší, keďže si musíme kúsky ananásu vopred zaliať vodkou a čakať s týmto 2 týždne. Musíme si pripraviť aj vlastnú fondánovú hmotu, ktorá je pri týchto pralinkách veľmi dôležitá-no toto nám až tak veľa času nezaberie. Ďaľšou časovou brzdou je aj to, že už hotové pralinky sa nesmú jesť až po 4-5 dňoch (čo je u nás doma veľmi ťažké dodržať..), a to preto, lebo toto sú tekuté pralinky. Určite už aj Vás napadlo, že ako sa vloží tekutá plnka do praliniek, a ako by sa vlastne zatvorili? V tomto recepte použijeme na toto akurát fondánovú hmotu, ktorá nám pomôže pralinky ľahko uzatvoriť, a predsa po 4-5 dňoch premení v pralinke, pôsobením alkoholu, plnku na tekutú.

  2. 2

    Ananás príprava: Takže nakrájame si ananás, na jednu formu nám úplne stačí 1 koliesko, ktoré ešte rodzelíme na menšie kúsky. Vložíme do zaváraninovej flaše, alebo do hocičoho skleneného a dobre uzatvárateľného. Zalejeme vodkou tak, aby všetky kúsky boli úplne ponorené. Necháme stáť 2 týždne, môžme aj viac, ale podľa mňa už po 2 týždňoch veľká zmena nenastane.

    Ananás-vodka tekuté pralinky - obrázok 2
  3. 3

    Fondánovú hmotu a 1 ČL vodky si dáme do hrnčeka, ktorá vložíme do mikrovlnky max na 10-15 sekúnd. Chceme dosiahnúť, aby bola hmota trošku tekutá a vlažná. Po vybratí dobre premiešame. Do škrupiniek si vložíme ananásové kúsky, nakrájané tak, aby sa presne do formy zmestili, a aby nezaberali max. len 1/3 pralinky. Potom začneme pomaly dávkovať do škrupiniek fondán, najlepšie asi s malou lyžičkou. Dbáme na to aby ostalo dostatok miesta potom na uzatvorenie praliniek!

    Ananás-vodka tekuté pralinky - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme formu do chladničky na 15-20min, za túto dobu fondán úplne stuhne a pralinky budeme ľahko uzatvárať. Keď sú pralinky hotové a vyklopené, vrátime ich do chladničky naa za 3-4 dni, na 1 deň potom mimo chladničky a hmota sa premení na tekutú.

Diskusia k receptu

radost
ty si veľmi kreatívny figovník...:-)
rada by som ochutnala..tiež špekulovala som-ako si tam tú tekutinu dala..
luss44
tak po tomto si musím ísť otvoriť koňak.bonbóny, čo schovávam v bare... :) si šikuľka
verona0510
no dievča moje... som z tých tvojich praliniek úplne paf..., už mám uložené kávové, malinové aj karamelové, no a tieto vyzerajú tiež famózne, musím už konečne nabrať odvahu a vyskúšať daktorý z tvojich úžasných receptov...fakt nádherné :-)
astheart
Tak podobně se prý vyrábějí i rumové. Rum spotřebuje cukr a přemění se na tekutinu.
figovnik
@astheart : ano podobne, je asi 4-5 spôsobov ako sa môžu robiť tekuté pralinky, tento sa mi zdal najjednoduchší, tie ostatné sú komplikovanejšie a treba k nim aj nie celkom dostupné suroviny. Pri rumových pralinkách, ak myslíš tie malé guľky, sa to robí tak, že cukor vytvára tú guľatú škrupinku,ktorá stvrdne. Preto tam cítiť chrumkať cukor potom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia