Ananás-vodka tekuté pralinky

Autor receptu: figovnik

www.figovnik.com nevedela som tu asi správne nastaviť obrázok (neviem prečo..) krajšia verzia je teda na mojom blogu ak má niekto záujem. :)

Suroviny

Postup

  1. Tento recept je trošku časovo náročnejší, keďže si musíme kúsky ananásu vopred zaliať vodkou a čakať s týmto 2 týždne. Musíme si pripraviť aj vlastnú fondánovú hmotu, ktorá je pri týchto pralinkách veľmi dôležitá-no toto nám až tak veľa času nezaberie. Ďaľšou časovou brzdou je aj to, že už hotové pralinky sa nesmú jesť až po 4-5 dňoch (čo je u nás doma veľmi ťažké dodržať..), a to preto, lebo toto sú tekuté pralinky. Určite už aj Vás napadlo, že ako sa vloží tekutá plnka do praliniek, a ako by sa vlastne zatvorili? V tomto recepte použijeme na toto akurát fondánovú hmotu, ktorá nám pomôže pralinky ľahko uzatvoriť, a predsa po 4-5 dňoch premení v pralinke, pôsobením alkoholu, plnku na tekutú.
  2. Ananás príprava: Takže nakrájame si ananás, na jednu formu nám úplne stačí 1 koliesko, ktoré ešte rodzelíme na menšie kúsky. Vložíme do zaváraninovej flaše, alebo do hocičoho skleneného a dobre uzatvárateľného. Zalejeme vodkou tak, aby všetky kúsky boli úplne ponorené. Necháme stáť 2 týždne, môžme aj viac, ale podľa mňa už po 2 týždňoch veľká zmena nenastane.
  3. Fondánovú hmotu a 1 ČL vodky si dáme do hrnčeka, ktorá vložíme do mikrovlnky max na 10-15 sekúnd. Chceme dosiahnúť, aby bola hmota trošku tekutá a vlažná. Po vybratí dobre premiešame. Do škrupiniek si vložíme ananásové kúsky, nakrájané tak, aby sa presne do formy zmestili, a aby nezaberali max. len 1/3 pralinky. Potom začneme pomaly dávkovať do škrupiniek fondán, najlepšie asi s malou lyžičkou. Dbáme na to aby ostalo dostatok miesta potom na uzatvorenie praliniek!
  4. Vložíme formu do chladničky na 15-20min, za túto dobu fondán úplne stuhne a pralinky budeme ľahko uzatvárať. Keď sú pralinky hotové a vyklopené, vrátime ich do chladničky naa za 3-4 dni, na 1 deň potom mimo chladničky a hmota sa premení na tekutú.