Foto: luccca93
Cookies s čokoládovými kúskami patria k obľúbeným sušienkam najmä v USA. Takýto recept som si predstavovala úplne jednoducho, no po krátkom študovaní rôznych Zobraziť celý popisCookies s čokoládovými kúskami patria k obľúbeným sušienkam najmä v USA. Takýto recept som si predstavovala úplne jednoducho, no po krátkom študovaní rôznych tipov a receptov som zistila, že je v tom vlastne celá veda. Ide o to, aké sušienky vlastne chcete. Ja som nechcela žiadne priesvitné tvrdé placky, no slovenské recepty boli väčšinou na tento spôsob a cesto sa dosť rozlievalo. Takže som vymyslela taký recept, ktorý by spĺňal moje predstavy o dobrej hrubej, no zároveň jemnej sušienke.
porcií
príprava
na 165-170 °C
Suroviny
180 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
170 g (roztopené a vychladnuté) |
|
150 g |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
200-225 g (50-70 % kakaa) |
|
Postup
-
1
Na tento recept vám netreba mixér ani kuchynský robot. Vo väčšej miske zmiešame metličkou suché ingrediencie: múku, sódu, škrob a soľ. Múku môžete použiť aj obyčajnú hladkú bielu, no ja som chcela jednak trochu zdravšiu verziu, no tiež aj zabezpečiť, aby boli sušienky hrubé, takže odporúčam špaldovú celozrnnú, ktorá zabezpečí, že sa sušienky pri pečení "nerozlejú" a kokosovú, ktorá dodá hotovým sušienkam vlahu a mäkkosť.
- 2
V druhej miske vymiešame roztopené a vychladnuté maslo, trstinový, kokosový a vanilkový cukor. Namiesto kokosového cukru môžete pokojne použiť aj obyčajný biely repný cukor, no sušienky sa môžu viac roztekať. Trstinový cukor nenahradzujte, dočítala som sa, že tiež pomáha zabezpečiť, aby neboli sušienky tenké a pri pečení sa nerozlievali.
- 3
K maslu s cukrom pridáme vajíčko a vaječný žĺtok (žĺtok navyše taktiež pomáha sušienkam držať tvar). Vajíčka by mali mať izbovú teplotu.
- 4
Celú zmes vylejeme k suchým ingredienciám a zmiešame varechou, cesto bude pomerne tuhé. Pridáme na malé kocky nakrájanú čokoládu, odporúčam 60 %, no tu sa riaďte svojou chuťou. Ak by ste sa rozhodli pre mliečnu, cukru v ceste určite uberte. Za žiadnych okolností nepoužívajte čokoládu na varenie (ak môžem povedať "čokoládu"), keďže sa pri pečení môže roztiecť na plech a doslova vytiecť zo sušienok.
- 5
Čokoládové kúsky sa zapracúvajú do cesta ťažko, ale majte trpezlivosť. TIP pre "estetickejší" vzhľad sušienok: Nechajte si 50 g čokolády bokom a vtlačte zopár kúskov (3-4) na vrch každej sušienky až tesne pred pečením.
- 6
Cesto zakryjeme (pokojne do igelitového vrecka) a dáme aspoň na 2-3 hod. do chladničky, ideálne ale cez noc. V chladničke ho môžete mať aj 3 dni, vydrží. Chladenie cesta zase pomôže, aby sušienky neboli po upečení pritenké a pritvrdé. Pred pečením cesto vyberieme a necháme ho 10 minút ohriať na izbovú teplotu, lepšie sa s ním bude pracovať.
- 7
Pripravíme si plechy s papierom na pečenie (alebo so silikónovou podložkou). Rúru dáme predhriať na 165-170 °C (teplovzdušnú na 150 °C). Z cesta naberáme zhruba rovnaké kusy (odmerajte si to napr. 3 lyžičkami) a sformujeme guľky. Tie sa budú robiť najprv ťažšie, no teplým rukám sa nakoniec poddajú. Ukladáme od seba, ale nemusia byť medzi nimi veľmi veľké medzery, ak máte správne cesto, nebudú rásť do šírky. Guľky spučíme na placky. Ak sa na krajoch vytvoria praskliny, môžeme ich prstami zahladiť. Mne vyšlo 34 sušienok.
- 8
NEPOVINNÉ: Ak ste si nechali čokoládu bokom, teraz môžete kúsky vtláčať na vrch pripravených "placiek" - tu ide fakt len o výzor, chuť to neovplyvní. No práve vďaka čokoláde vtlačenej na vrch sa vytvoria prasklinky na povrchu sušienok, takže budú vyzerať prirodzenejšie. (Na fotke sú čerstvo upečené sušienky, ktoré ale po vybratí z rúry ďalej pracujú na plechu.)
- 9
Sušienky pečieme 12-13 min. Tu mi musíte dôverovať - keď sušienky vyberiete, mali by mať jemne zlatisté okraje, no inak budú úplne mäkké a budete mať pocit, že nie sú dopečené. No verte mi, takto to má byť, len ich treba na plechu nechať ešte aspoň 10 min, oni sa akoby dopečú kým plech chladne. Moju úplne prvú várku som piekla asi 16 min, pretože som si myslela, že sú surové, no keď vychladli, boli potom dosť tvrdé a spodok mali mierne pripálený. (Všimnite si ten rozdiel oproti predchádzajúcej fotke, kde sú sušienky upečené, no ešte pred vychladnutím.)
- 10
Až sušienky vychladnú, budú krásne pevné na povrchu, budú pekne držať tvar, no ak do nich zahryznete, prekvapí vás jemný a mäkký stred (ak ste ich neprepiekli), všimnite si fotku - ide o hrubšie sušienky, o taký výzor mi presne šlo. Odskúšané aj na protéze. :) Sušienky odložíme do dózy (ideálne sklenenej alebo plechovej). Pri izbovej teplote vydržia 5-7 dní. (U nás sa však do 3 dní zjedli.)
Tiež sušienky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu