Foto: alexdidi
Tento recept mám z krásnej knihy Dezerty a cukrovinky od Mary Berryovej, ktorú som dostala ako darček už veľmi, veľmi dávno, ale stále si Zobraziť celý popisTento recept mám z krásnej knihy Dezerty a cukrovinky od Mary Berryovej, ktorú som dostala ako darček už veľmi, veľmi dávno, ale stále si mám z nej čo vyberať. Aj tento recept som už robila niekoľkokrát, pretože je veľmi jednoduchý a veľmi chutný. Je iba z vaječných bielkov a bez tuku.Chrumkavé nahrubo opražené mandle s kávovou polevou dodávajú ľahkému koláču lahodnú chuť a vôňu. Samo cesto obsahuje len veľmi málo joulov.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
150 g preosiaty |
|
120 g |
|
385 ml (asi 12-14 ks) |
|
3 PL |
|
1 1/2 čl |
|
250 g |
|
KÁVOVÁ POLEVA: | |
2 PL |
|
3 PL |
|
175 g preosiaty |
|
100 g opražené a posekané |
|
Postup
-
1
Rúru vyhrejeme na 190st.C. V malej miske zmiešame preosiaty práškový cukor a múku a odložíme. Elektrickým šľahačom do husta ušľaháme bielky s instantnou kávou a tatárskou omáčkou. Po dvoch lyžiciach pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a hmota nie je hustá.
-
2
Nakoniec vareškou zľahka vmiešame pripravenú zmes múky a cukru.
-
3
Zmes vylejeme do nevymastenej bábovkovej formy s priemerom 25cm alebo do 3,5l formy.
-
4
Pečieme 35-40 minút, kým cesto nie je na dotyk pružné. Necháme vychladnúť. Širokým nožom opatrne uvoľníme z formy a vyklopíme na dezertný tanier.
-
5
Pripravíme si kávovú polevu : v menšej miske rozmiešame kávu s takmer vriacou vodou a pridáme cukor. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.
-
6
Mandle si opražíme a potom nahrubo posekáme.
-
7
Korpus na dezertnom tanieri potrieme kávovou polevou a posypeme mandľami.
pretoze instantnu kavu nemam rada a ani ju preto nikdy nemam doma.
im nepozdavala tatarka do bielkov ,vysvetlenie.V kucharskej knihe pravdepodobne neprelozili spravne "cream of tartar",biely prasok
(draselna sol kyseliny tartarovej),ktory sa v pekarstve pouziva na
stuzovanie bielkov.Vznika ako vedlajsi produkt vo vinarskom priemysle.
Ak nie je k dispozicii mozno ho nahradit bielym octom,v pomere 1/8
cl na kazdy pouzity bielok.Mozno prave pre tie kysle uhorky v tatarke
to pracuje ;-).U nas ho dostat bezne.
tú knihu máme tiež, ibaže väčšina receptov je taká..........presladená, resp. samá šľahačka..............
ale angel cake plánujem vyskúšať
www.plastelina.homewinery.sk/vinnykamen.html...
www.celtnet.org.uk/recipes/recipe-entry.php?term=Cream%20o...