Americká anjelská kávová torta fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 7. októbra 2010
Americká anjelská kávová torta (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento recept mám z krásnej knihy Dezerty a cukrovinky od Mary Berryovej, ktorú som dostala ako darček už veľmi, veľmi dávno, ale stále si Zobraziť celý popisTento recept mám z krásnej knihy Dezerty a cukrovinky od Mary Berryovej, ktorú som dostala ako darček už veľmi, veľmi dávno, ale stále si mám z nej čo vyberať. Aj tento recept som už robila niekoľkokrát, pretože je veľmi jednoduchý a veľmi chutný. Je iba z vaječných bielkov a bez tuku.Chrumkavé nahrubo opražené mandle s kávovou polevou dodávajú ľahkému koláču lahodnú chuť a vôňu. Samo cesto obsahuje len veľmi málo joulov.

16
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

150 g preosiaty
120 g
385 ml (asi 12-14 ks)
3 PL
1 1/2 čl
250 g
KÁVOVÁ POLEVA:
2 PL
3 PL
175 g preosiaty
100 g opražené a posekané




Postup

  1. 1

    Rúru vyhrejeme na 190st.C. V malej miske zmiešame preosiaty práškový cukor a múku a odložíme. Elektrickým šľahačom do husta ušľaháme bielky s instantnou kávou a tatárskou omáčkou. Po dvoch lyžiciach pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a hmota nie je hustá.

    Americká anjelská kávová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakoniec vareškou zľahka vmiešame pripravenú zmes múky a cukru.

    Americká anjelská kávová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes vylejeme do nevymastenej bábovkovej formy s priemerom 25cm alebo do 3,5l formy.

    Americká anjelská kávová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 35-40 minút, kým cesto nie je na dotyk pružné. Necháme vychladnúť. Širokým nožom opatrne uvoľníme z formy a vyklopíme na dezertný tanier.

    Americká anjelská kávová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si kávovú polevu : v menšej miske rozmiešame kávu s takmer vriacou vodou a pridáme cukor. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.

    Americká anjelská kávová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mandle si opražíme a potom nahrubo posekáme.

    Americká anjelská kávová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Korpus na dezertnom tanieri potrieme kávovou polevou a posypeme mandľami.

Diskusia k receptu

evusik
na obrázku to vyzerá úžasne.... ale tá tatarská omáčka mi vyrazila dych :-)
janger
@alexdidi , ja som takyto podobny recept niekde citala, ale nie s tatarskou, ale s majonezou...Tiez mi to bolo take divne. Ale ako vidim, moze to byt vyborne!
michsamant
tiez si myslim, ze asi majoneza to mala byt, lebo to je olej+vajce a robia sa tak aj bagety. nebude to preklep? inak torta krasna
egreska
vyzera krasne a chutne ale tiež si myslím, že s tatarkou by to nebolo dobre ,pretože je už ochutená..majoneza može byt..
pivonka
Tento recept ma zaujal hlavne pre bielky, ktoré sa mi hromadia (na radu varecháčiek) v mrazničke. Tiež mám problém s tou tatárskou. Bielky vždy bez problémov vyšľahám, ale dávam pozor, aby tam nebol ani kúštiček žĺtka a tiež aby sa do nich nedostal tuk. Ak sa pamäťáte na reláciu "Varím-varíš-varíme" tak tam cukrárka Jožka varovala pred tým aby riad, v ktorom šľaháme bielky, bol znečistený tukom. A tu ide tuk priamo v tatárkej omáčke, alebo v majonéze. Na druhej strane ti verím, Alexidi, a vidím, že sa torta vydarila. Tak ma podpor.
lubjak
Torta ma zaujala ,aj diskusia ci majoneza ,alebo tatarska,ale je to poleva alebo krem na vrchu torty?
ailuj82
torta vyzerá supiš, ale neviem si predstaviť, že sú v nej kúsky uhorky, ktoré obsahuje tatarska :(
alexdidi
Milé dámy, tak ako Vy, aj ja som bola šokovaná, keď som tento recept čítala prvýkrát, ale keďže už viac receptov z tejto kuch. knihy som vyskúšala a boli výborné, tak som to vyskúšala a bola som prekvapená, ako sa tie bielky vyšľahajú úplne do tuha a tatársku(nie je to preklep), ani tie uhorky tam nie je cítiť.Možno ste si všimli, že rada a často pracujem s pečením s vaječnými bielkami a tiež dávam pozor na odmastenie náradia aj na žltok. Dokonca sa mi už stalo, že som nevyšľahala bielky do tuha(neviem prečo), nie však pri použití tatárskej omáčky.Asi by mohla byť aj majonéza, ja som však dodržala pokyn z receptu a výsledok bol výborný, takže to robím stále tak. Tiež mám bielky čast v mrazáku, takže mi tento recept veľmi vyhovuje. Aj teraz to boli z mrazáku, dokonca sa mi vidí, že sa šľahajú lepšie ako čerstvé.
alexdidi
@lubjak , na vrchu je kávová poleva presne podľa receptu hore. Len svodoumôžeš trochu čarovať-pridávať, ale len po kvapkách, lebo aj práškový cukor nie je každý rovnaký.Miešala som el. ručným šľahačom. Táto torta je naozaj bez tuku(okrem tej 1 1/2 čl tatárskej).
alexdidi
@pivonka , teší ma, že mi veríš. Vyskúšaj, uvidíš! Ver mi, že by som nikdy nedala na Varechu recept neodskúšaný a neoverený. Na druhej strane je dobré, že sa pýtate, veď každý sa môže pomýliť a tak si to aspoň overí....
francoise
Mila alexdidi, tuto prekrasnu a zaiste aj vynikajuco chutiacu tortu som okamzite dala do mojej KK a hned som so ju aj vytlacila. Prosim o radu, ci sa instantna kava neda nahradit velmi silnym espressom,
pretoze instantnu kavu nemam rada a ani ju preto nikdy nemam doma.
alexdidi
@francoise , neskúšala som to, ale podľa mňa by trochu"vody" bielkom nemalo uškodiť, len neviem, či bude dosť kávová, pretože tam idú až 3PL inst. kávy...ja by som to skúsila....
evanaaa
Ešte niečo, Alexdidi, tú kávu a tatarku tam dáš hneď do bielkov alebo až po chvíli šľahania? Najprv kávu a tatársku potom?
alexdidi
@evanaaa , začala som samé bielka, asi 30s, potom naraz všetku kávu za stáleho šľahania a asi po 1min tatársku...
babav
@alexdidi , torticka je iste maskrta !Mam pre tebe ,aj tych co sa
im nepozdavala tatarka do bielkov ,vysvetlenie.V kucharskej knihe pravdepodobne neprelozili spravne "cream of tartar",biely prasok
(draselna sol kyseliny tartarovej),ktory sa v pekarstve pouziva na
stuzovanie bielkov.Vznika ako vedlajsi produkt vo vinarskom priemysle.
Ak nie je k dispozicii mozno ho nahradit bielym octom,v pomere 1/8
cl na kazdy pouzity bielok.Mozno prave pre tie kysle uhorky v tatarke
to pracuje ;-).U nas ho dostat bezne.
janger
@babav , hahaha, no to je dobre! Iste to bude cream tartar! :-))) Aj podla toho mnozstva to bude sediet, 1,5 cajovej lyzicky...Poznam to tiez. Co ja som citala tie recepty s majonezou do torty, tak tej bolo treba do toho o moc viac...Tak, zahada je vyriesena! A @alexdidi ma zlepsovak! Treba dat patentovat :-))). Hlavne, ze torta chuti!
sovka62
Je to naozaj vynikajúci koláč, poznám ho. Recept som odstala od príbuznej z Ameriky, keď u nás bola v r. 1983 na návšteve. Nazývala ho Angel food cake.
alexdidi
@janger , torta naozaj chutí!...aj by som si dala patentovať, ale nie je to môj zlepšovák, pretože som neprekladala originál...kniha je v slovenskom preklade,hahaha.Citujem: Z anglického originálu "Mary Berry´s Desserts and Confections" preložila Darina Gyurkovicsová. Vydalo Vydavateľstvo Slovnaft, Bratislava 1994. Takže sa musíš obrátiť na ňu, aby si to dala patentovať, ak to zle preložila(alebo nie?).
lubjak
@alexdidi ,dakujem ,rada vyskusam,krasne vyzera, stoji za pokus ju vyskusat,dufam,ze aj mne sa tak podari.
janger
@alexdidi , dufam, ze si to zobrala ako zart! Ja som nic zle nemyslela ;-)! Samozrejme, ze to zalezi od prekladu! Ale torticka je fakt krasna, nic jej nechyba! Urcite ju niekedy vyskusam!
flemi
tak už viem, čo je cream of tartar

tú knihu máme tiež, ibaže väčšina receptov je taká..........presladená, resp. samá šľahačka..............

ale angel cake plánujem vyskúšať
lucylee
no toto, to je naozaj originálne, určite stojí za to vyskúšať
sonulcek
no naozaj to vyzera uroven..ale ta tatarska omacka ma dost prekvapila....skor by som volila tu majonezu......no ale ako sa poznam..urcite ju vyskusam:-)
alexdidi
@sonulcek , ak sa obávaš, nemusíš dať ani tatarku ani majonézu, skús dať trochu octu alebo citrón.šťavy ako radí @babav...mne sa však s tatarskou vydarila a bola aj chuťovo výborná...
cica2
tortička vyzerá supér a určite je aj chuťovo dobrá, rada vyskúšam:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia