Alex pizza z pezze :) fotorecept

alexola - fotkaalexola, 9. augusta 2010
Alex pizza z pezze :) (fotorecept)
Foto: alexola

Alex pizza sa postupne vyvíja od času postavenia pece s menom Alex- pec postavil otec a slúži na súkromné účely- obohatí rodinné stretnutia, oslavy, Zobraziť celý popisAlex pizza sa postupne vyvíja od času postavenia pece s menom Alex- pec postavil otec a slúži na súkromné účely- obohatí rodinné stretnutia, oslavy, pohostenia pre priateľov a známych... Pizzu je možné podľa tohto receptu upiecť aj v teplovzdušnej rúre (180°C) cca 15 minút, tak sme ju piekli dovtedy, kým sme nemali postavenú pec.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
0,5 PL
2 PL
125-150 ml
štvrtina kocky
1 KL
podľa chuti:




Postup

  1. 1

    Z droždia a cukru urobíme kvások, pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme vláčne cesto. Vodu treba pridávať postupne, záleží aj od múky a oleja, koľko jej v konečnom dôsledku bude treba. Toto množstvo cesta mi výjde na dve okrúhle pizze v peci alebo na jeden plech v rúre.

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nenechávame príliš kysnúť, rozdelíme si ho na časti a môžme hneď pokračovať. Na fotke je cesto na 8 ks pizze (z 1 kg múky)

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Časť cesta rozvaľkáme na tenký kruh- pokiaľ pečieme v peci, tak musí byť cesto menšie ako lopata, ktorou pizzu sádžeme.

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na mierne pomúčenú lopatu položíme rozvaľkané cesto a "dozdobíme" podľa chuti. Na našej klasike nesmie chýbať rajčinový pretlak, kukurica, olivy, Nitran saláma a syr, prípadne fazuľa z konzervy.

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v rozpálenej peci, počas pečenia (cca 3 minúty pri dobre rozohriatej peci-vtedy nezhorí a je chrumkavá a prepečená :) je dobré pizzu pootáčať. Pec má tri komíny a ťah regulujem podľa toho, na ktorú stranu položím pizzu. Na fotke je otvorený len predný komín a pravý zadný- je tam pekne vidieť, ako plameň prechádza ponad pizzu. Teplotu v peci neviem odhadnúť, rozoznávam pripravená pec podľa do biela vypáleného "stropu".

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá finálna pizza, vždy podľa chutí stravníkov- ten chce kúsok bez kukurice, ale s olivami, ten zase nechce vôbec kukuricu alebo hríby... Vždy sa po nej len tak zapráši..

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre tých, ktorí nemajú radi suchšie okraje, ale aj pre nás všežravcov-lebo je to dobré- robievam ešte špecialitku- prelisovaný cesnak s olivovým olejom, ktorým natieram okraje pizze hneď po vybratí z pece.

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu je finálna pizza aj s cesnakom natretými okrajmi :)

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je fantastická pizza s kúskami rajčín, kukuricou, čiernymi olivami a syrom :)

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto je fenomenálna špenátová pizza s Nivou ... okraje tiež možno natrieť cesnakovým olejom... :)

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    alebo pizza "HAWAI", ktorú zbožňuje moja sestra... DObrú chuť!

    Alex pizza z pezze :) (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evusik
tak ja by som si dala z každej kúsok, waw, tá pec je fenomenálna, tvoj ocko je šikovný keď si ju postavil sám.... a tá horná fotka ako sa oheň naťahuje po strope tak na také niečo by som sa dokázala dívať jak na televízor, úžasné :-)
frezia68
Tá pec ma očarila asi viac,ako pizza....lebo to len tak nevidieť,krása a materiál v nej určite vynikajúci :-))
tinca
@alexola tak to je idilka ako hrom, nááádhera, už som to 5x prezrela. To natieranie s cesnakovým lákom je super, ja to tiež robím, lebo ho mám rada. Ja by som si vybrala špenátovú a Hawai. Akurát, že nikdy nie pretlak, ale drvené čerstvé alebo z konzervy paradajky. Môžem sa prihlásiť ak pôjdem do Partizánskeho? Mám to blízko, nie kvôli pizzi, ale tej idile. U nás je jedna pizzeria, kde pečú v peci, ja chodím len tam.
babav
To je krasa,hlavne ta pec ,ale aj pizza.V takej by sa dal piect aj chlieb,
ci nie?Mas neuveritelne sikovneho otca@alexola.
alexola
Ďakujem všetkým, Vaše rýchle komentáre ma veľmi potešili :) čo sa týka pece, otca bavia takéto staviteľské činnosti a my to vylepšujeme tak trochu tým varením a pečením.. @babav , skúšali sme aj chlieb, známy u nás piekol 4 druhy chleba (asi 20ks), p. Peter Meluš to nazval "chlebotéka", boli výborné.. ten náš recept musíme ešte nejak doladiť, alebo sa inšpirovať tu na vareche :) v peci robíme tiež kysnuté koláče s tvarohovou, makovou a orieškovou plnkou, tie ale pečieme na plechu a mäso sa dá krásne upiecť.. @evusik , pozerá sa tam dobre, trochu ťažšie je to, keď treba niečo upečené vybrať alebo vymiesť pec, je tam strašne horúco :) @sandratamer , @tinca , kľudne sa zastavte, môže u nás byť "Varechácky zraz", priestory sú veľké, kuchyňa tiež, prespať je kde, vína dosť :) @frezia68 ďakujem :)) všetci ste vítaní, len dajte vopred vedieť, nech nažhavím pec :D
honestka
jeeeejjj. pripomenula si mi detstvo, ked sme doma pekavali chlieb aj svadobne kolace. nasa pec bola velka, zmestilo sa do nej 50 chlebov, ale mne by stacila takato. Su to samotove tehly?
Ak mozem poradit, skus si posypat lopatu naktorej pizu sadzes do pece KUKURICNOU mukou. tu sa to robi bezne aj v dobrych pizeriach a nielenze sa ti dobre suchne dnu, ale dostanes aj chrumkajesie pecenie. tak isto to posyam na plechy ale castejsie peciem na kameni. Krasny prispevok!
monzy
Pizza z pece je vraj jediná naozajstná pizza. Kým v elektrických rúrach sa dá dosiahnuť maximálna teplota okolo 220°C, v takýchto klasických môže byť teplota až 400°C a to vraj pizza potrebuje - cesto sa nevysuší, vo vnútri nie je tvrdé a spodná kôrka je chrumkavá. Tak trošku Ti závidím takú piecku :-) Užívaj si ju...
alexola
@monzy ešte sa nám nepodarilo zohnať teplomer na tak vysoké teploty, je tam ozaj pekelne teplo.. teraz sa riadim podľa toho, že je pec vypálená a tiež, že môžem sádzať, keď sa dnu nedá udržať ruka. Vtedy naozaj stačia maximálne 3 minúty a pizza nie je suchá a je správne chrumkavá. Ďakujem za príspevok. @honestka , áno, sú to šamotové tehly. O kukuričnej múke som počula, no ešte mi v obchode nepadla do nosa a tak vždy pozabudnem.. musím si to zapísať, ďakujem :)
alexdidi
Krásna pec, krásna prezentácia...tak takúto pec by som prijala hneď, aj tú pizzu z nej...určite je najlepšia z pece, i keď už sú rúry aj na teplotu až 300st C, ja vidím ten rozdiel pri pečení, i keď moja pečie max.250, pizza je hotová za 8 minút....to potieranie okrajov cesnakovým olejom je naozaj fajn, mám to odskúšané...@Alexoli , skús ešte cesto z hladkej múky a do cesta tiež oliv. olej...
tinca
@alexola to je dobrý nápad ten zraz varecháčov u vás pri peci, každý by niečo napiekol, priniesol čo vy na to ostatní? Alexka prikladám ti link čo som ja robila pizzu s mandarínkami, je výborná, ale hlavne výborné je cesto, ktoré som robila podľa Emanuela /s Italem v kuchyni/.  varecha.pravda.sk/recepty/pizza-mandarinkami/5914-pouzi.h...
Píše ti to aj @alexdidi , z hladkej múky+olivový olej, cesto je najlepšie, aké som doteraz robila. Aj kombinácia šunky+mandaríniek je výborná!
tinca
P.S. @alexola máš nové fotto, veľmi ti to tu sluší, krajšie ako s tými okuliarmi, kde si vyzerala prísne a zastierali ti pekný kukuč.
samanka
@alexdidi nedá mi nepripojiť sa ku všetkým komentárom a pochváliť šikovné ruky Tvojho otca a samozrejme aj Tvoje kulinárske umenie.
egreska
no to je úžasné ..raz ked budeme velkí a budeme mat svoj domček tak si takuto piecku určite dame postavit..závidíme a slintááááme :-))
michsamant
co to? kde to pozyvaju na tuto pizzu?? budem jest dobrovolne...treba si doniest aj spacak a pyzamo? :P
hannah22
fantázia, obdivujem a slintám ste šikovní ľudkovia,držím palčeky ... :))
sovka62
Tak to už áno. Roky túžim po chlebovej peci, akú mala moja starká, kde sa upieklo všetko a to tak, že nikdy viac som to také dobré nejedla.
alexola
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre, prajem Vám, aby ste aj Vy čoskoro mohli užívať podobných pecí či piecok. @tinca , pizza s mandarínkami vyzerá exoticky a výborne, chválim, cez víkend odskúšam :) a tiež cesto z hladkej múky, ako mi odporúčate aj s @alexdidi ... a kto chce, nech sa zastaví :) ako som už spomínala, stačí dať vedieť vopred. V okrese Partizánske Vás čaká oku lahodiaca príroda a nekomerčné priestory čakajúce na gastronomicky šikovné ruky a múdre hlavy :)) (bližšie info podľa potreby) Pekný večer prajem
alexola
@michsamant , spacáky máme dva čerstvo nové, vojenské.. na účely prenocovania pri určitých príležitostiach... takže kto prv príde... nech si donesie len pyžamo :)
zasterka
Najradšej by som sa ocitla pri tej piecke aj s tanierom v ruke a na tom tanieri by bola pizza z tej piecky, supeeer :-)))
jerica
@alexola GRATULUJEM k výhre, zaslúžená !!! Teším sa na ďaľšie inšpirujúce receptíky. :-))
sandratamer
@alexola , chcem sa spýtať na to droždie. Nie je ho veľa na 250 g múky? Inak ja som dobrá, už som pizzu podľa tohto receptu robila minulý týždeň a zabudla som, či som dala menej, alebo tolko kolko píšeš. Ja len že je to najlepšie cesto na pizzu a iné už robiť nebudem. Len zas neviem ako je to s tým droždím...
alexola
@sandratamer som veľmi rada, že sa cesto pozdáva, ako pozerám, tá kocka je naozaj veľa, toľko ani nedávam... väčšinou kupujeme vážené droždie. no teraz rozmýšľam, ako popísať, koľko toho droždia zväčša dávam na štvrť kila múky- asi tak 2 cm kubické :)) cesto robievam najčastejšie z kila múky, tam by mohla ísť aj celá kocka, ale netreba to preháňať a okrem toho, v tomto recepte ani cesto nemusí narásť extrémne vysoké. takže stačí naozaj kúsok.. ďakujem za pripomienku, opravím :)
ocek
ja dávam približne 400 ml vlažnej vody,2lyžičky sušeného droždia,700dk hladkej múky,lyžičku cukru 2 lyžice oliv.olej,lyžičku morskej soli 5 min.miesim a nechám nakysnúť 1/2 hod,vyjdú z toho 4 pize,cesto je super.
ocek
15 min vo vyhriatej tepovzdušnej rúre na 250 stupňov.
ocek
15 min vo vyhriatej tepovzdušnej rúre na 250 stupňov.
cica2
ja žasnem, wau:D....krásne aj nafotené a pizzu máme velmi radi:D
sailero

my sme piekli v elektrickej rure 20 min na 180 stupnov, skusili sme s polovice cesta aj PIZZOVE SLIMAKY a boli MNAMKOVE.
medulienka122
úžasný recept, aj pec, aj ocko...kde do čerta boli všetci šikovní muži, keď som sa vydávala?:-))))))
alexola
@meduienka122 mňa by zaujímalo, kde sú tí šikovní teraz :) ďakujem za pochvaly, treba si niekedy urobiť výlet a pozrieť pec osobne :))
netfunko
Pre gurmanov pravej talianskej pizze:
nejaký ten sortiment pizza pecí nájdete aj na [url] www.pizza-pec.sk
[/url]

Celkom pekny vyber prefabrikatov, hotovych peci, malych piecok..

popripade pre kutilov aj navody na stavbu šamotových pizza pecí ;)

Mimochodom, chvalim recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia