Alex pizza z pezze :) (fotorecept)

Autor receptu: alexola

Alex pizza sa postupne vyvíja od času postavenia pece s menom Alex- pec postavil otec a slúži na súkromné účely- obohatí rodinné stretnutia, oslavy, pohostenia pre priateľov a známych... Pizzu je možné podľa tohto receptu upiecť aj v teplovzdušnej rúre (180°C) cca 15 minút, tak sme ju piekli dovtedy, kým sme nemali postavenú pec.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z droždia a cukru urobíme kvások, pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme vláčne cesto. Vodu treba pridávať postupne, záleží aj od múky a oleja, koľko jej v konečnom dôsledku bude treba. Toto množstvo cesta mi výjde na dve okrúhle pizze v peci alebo na jeden plech v rúre.
  2. Cesto nenechávame príliš kysnúť, rozdelíme si ho na časti a môžme hneď pokračovať. Na fotke je cesto na 8 ks pizze (z 1 kg múky)
  3. Časť cesta rozvaľkáme na tenký kruh- pokiaľ pečieme v peci, tak musí byť cesto menšie ako lopata, ktorou pizzu sádžeme.
  4. Na mierne pomúčenú lopatu položíme rozvaľkané cesto a "dozdobíme" podľa chuti. Na našej klasike nesmie chýbať rajčinový pretlak, kukurica, olivy, Nitran saláma a syr, prípadne fazuľa z konzervy.
  5. Pečieme v rozpálenej peci, počas pečenia (cca 3 minúty pri dobre rozohriatej peci-vtedy nezhorí a je chrumkavá a prepečená :) je dobré pizzu pootáčať. Pec má tri komíny a ťah regulujem podľa toho, na ktorú stranu položím pizzu. Na fotke je otvorený len predný komín a pravý zadný- je tam pekne vidieť, ako plameň prechádza ponad pizzu. Teplotu v peci neviem odhadnúť, rozoznávam pripravená pec podľa do biela vypáleného "stropu".
  6. Takto vyzerá finálna pizza, vždy podľa chutí stravníkov- ten chce kúsok bez kukurice, ale s olivami, ten zase nechce vôbec kukuricu alebo hríby... Vždy sa po nej len tak zapráši..
  7. Pre tých, ktorí nemajú radi suchšie okraje, ale aj pre nás všežravcov-lebo je to dobré- robievam ešte špecialitku- prelisovaný cesnak s olivovým olejom, ktorým natieram okraje pizze hneď po vybratí z pece.
  8. Tu je finálna pizza aj s cesnakom natretými okrajmi :)
  9. Tu je fantastická pizza s kúskami rajčín, kukuricou, čiernymi olivami a syrom :)
  10. Toto je fenomenálna špenátová pizza s Nivou ... okraje tiež možno natrieť cesnakovým olejom... :)
  11. alebo pizza "HAWAI", ktorú zbožňuje moja sestra... DObrú chuť!