7 tipov ako využiť ricottu

gordonko - fotkagordonko, 15. apríla 2020
7 tipov ako využiť ricottu
Foto: gordonko

Robil som syr zo 16 litrov kravského mlieka a ostalo mi veľa srvátky a tak Zobraziť celý popisRobil som syr zo 16 litrov kravského mlieka a ostalo mi veľa srvátky a tak som ju dal do kotliny zohriať na 93 °C. Po "uvarení" srvátky s pridaním octu som získal asi 3 kg ricotty. Otázka čo s ňou? A tak som kukal kde čo nájdem, aby sme ju rozumne minuli, ale nakoniec sme skúšali od každého trocha, nakoľko som veľa receptov nenašiel.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Moravské koláče, v ktorých sme tvaroh nahradili ricottou, koláče chutia vynikajúco.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 1
  2. 2

    Ricotta vymiešaná s vanilínovým cukrom a kvapkou mlieka ako hlavná súčasť ovocných pohárov.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 2
  3. 3

    Rovnaké nepečené zákusky, jeden je s tvarohom a maslom, druhý s ricottou. Chuťovo vyhráva ten s ricottou, aj keď treba priznať ,že som zamenil aj BB keksy za Marína keksy a spodok zákusku je taký suchší.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 3
  4. 4

    Ricotta na jednohubkách. 1. Ricotta vymiešaná s trochou sardelovej pasty a plátok šalátovej uhorky. 2. Vajíčko plnené ricottou so soľou, žĺtkom, bylinkami a červenou kapiou. 3. Riccota s červenou paprikou, trochou soli a pokrájanou cibuľou. 4. Ricotta s trochou soli a posekanými vlašskými orechmi. 5. Ricotta s trochou soli a chrenom v šunkovom závitku. 6. Ricotta s trochou soli a strúhaným oštiepkom a plátkom uhorky. 7. Vajíčko plnené ricottou s trochou soli, bylinkami a červenou kapiou. 8. Ricotta s trochou soli a chren. 9. Ricotta s trochou soli a oškvarkom.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 4
  5. 5

    Ricotta použitá aj ako nátierka na chlebíčky. Na časť chlebíčkov natretých maslom dávam parížsky šalát.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 5
  6. 6

    Rybacia pomazánka - maslo a tavený syr som nedával a nahradil ich ricottou.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 6
  7. 7

    Opekané zemiaky s ricottou.

    7 tipov ako využiť ricottu - obrázok 7
  8. 8

    Ak viete poradiť čo iné a ako urobiť, napíšte, nabudúce vyskúšam.

Diskusia k receptu

haji
Hmm, přetlak ricotty jsem ještě neměla, nezažila, tiše závidím. Dobře jsi ji použil, krásné fotky, prudce jedlé. Podle mě s ní jde dělat všechny recepty, které jsou z tvarohu. Sladké knedlíky, plněné ovocem. Různé placičky na slano, na sladko. Taštičky sladké, slané. Zapékané těstoviny sladké, slané. Zapékané brambory, žampiony, zelenina. Zapékané těstoviny sladké, slané. Záviny z lístkového těsta sladké, slané. Též pizza z lístkového těsta na plech. Piškotová roláda, torta plněná krémem z rikotty. Též koláč s krémom z rikotty, nebo koláč pečený s rikottou, také bábovka. Dokonce jde smíchat bramborová kaše s rikottou. Pečené poloviny brambor podávané s rikottovým dipem.
Nadělal jsi mi chutě a dal inspiraci, udělám si domácí ricottu také. V menším, ale udělám. Děkuji!
farbuska
Veľmi pekné príklady využitia ricotty. Akosi sa mi podarilo kúpiť na sviatky viac tvarohu, ako bolo potrebné (súhlasím s @haji , že tvaroh má v mnohom podobné využitie ako ricotta), doba spotreby do konca budúceho týždňa. Vďačne využijem niektoré z tvojich námetov.
1x haji
zvedavec
Vyzerá to super! Prosím Vás, a dá sa urobiť ricotta aj zo srvátky, keď robím tvaroh, alebo len keď sa robí syr? Ďakujem
chemik
Taliani přetlakem syrovátky netrpí, protože riccota je běžnějším produktem než u nás tvaroh ,ze kterého oni dělají sýry a místo něj na sladko používají mascarpone. Ricotta má smysl do dietních netučných produktů zejména místo běžných tvarohových pomazánek obvykle ještě vylepšovaných máslem. Nejlepší je našlehaná kombinace se šunkou nebo pečeným masem, chuťově vyladěná smaženou cibulkou. Takmer 0 bodov.

chemik
@zvedavec (16.4.2020 11:50)

Reaguji jako profesí chemik. Při výrobě tvarohu se z méčné emulze sráží emulgovaná bílkovina a v syrovátce zůstává " rozpuštěná bílkovina", která se ze syrovátky sráží jak okyselením, tak při ohřevu nad 60°C až k varu a zpracovává na ricottu. Takže ze syrovátky po tvarohu vyrobte ricottu určitě a při výrobě sýra záleží na okyselení, ale zkusil bych to taky. Dnes nemáme tu dříve užitečnější možnosť filtrovat syrovátku přes prasátka.
gordonko
@jabaletka (16.4.2020 08:10)

Riccotta je asi univerzální ... dá sa použiť namiesto tvarohu , tavených syrov a tie posledné pečené zemiaky čo som s ňou jedol , tam mi chuť pripadala ako maslo ..... vďaka za komentár
gordonko
@zvedavec (16.4.2020 11:50)

neviem , vyzkúšaj ,ale nezabudni do syrvátky pridať 1 liter mlieka zohriať na 93 - 95 °C a potom pridať ten ocot ........... ale napadlo na ,že syr sa mlieko zohrieva iba na 35 - 40 °C či tam nebude dajaká ,, zrada ,, ak sa tvaroh robí pri vyššej teplote
haji
@gordonko (17.4.2020 07:38)
Jsem ráda, že ti pomohlo, uja google mám ráda, je mi k ruce. Ať se ti daří!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia