Ricotta - syr zo srvátky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 24. marca 2013
Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept)
Foto: gordonko

nuž čo som ako pitbul , ked sa do niečoho zahryznem , neviem kedy sa pustiť , Zobraziť celý popisnuž čo som ako pitbul , ked sa do niečoho zahryznem , neviem kedy sa pustiť , najskvôr som skúsil syr dopadol dobre ,ale syrvátka odišla drezovou výlevkou teraz som robil druhú ,,pokus,, syr z bylinkami a slaný syr no syrvátlu som už nevylial ... urobil som RICOTTU podla receptu od Klaury

30-45 minút
na 95 °C

Suroviny

3 - 4 l
1,5 dcl
1 l




Postup

  1. 1

    Pri robení syra z 5 litrou mlieka nám zostane asi 3,5 - 4 litre syrvátky , ak robíme hned po odstredení syra tak syrvátka má teplotu 36°C prilejeme liter poctivého mlieka od kravy či z automatu a za občasného miešanie zohrievame až na teplotu 95°C

    Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ked dosiahneme 95°C stiahneme plameň na miniumum a 5 minut ešte povarýme potom dáme zo šporáka

    Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a prilejeme jeden a pol decelitra octu a poriadne premiešame , necháme postáť min. 10 minut

    Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom zlejeme do hustej tkaniny .... ja používam utierku vloženú do sitka

    Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zavesíme na 4 - 6 hodin odkvapkať

    Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom preložíme do misky a uložíme do chladničky kým nevymyslíme kčomu nám to bude

    Ricotta - syr zo srvátky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

gordonko
záujemcovia o STRETKO VARECHA-rou 11.5. v Nitre prihláste sa aj sem formou komentu , tajnej správy,alebo na POKECi nick Gordy-f1 ,alebo Gordon-ko , poprípade na mob. 0944 234 933 ... pekný deň Vám
slavka11
uz som na tu ricotu pozerala. Len by som chcela vediet ci sa mi to podari aj zo srvatky co mi ostane z vyroby tvarohu. Tam nepouzivam syridlo iba mlieko necham kysnut. Urychlujem to octom ale inak nic ine nedavam
joel
no ako to vyzera dobre a ja som doteraz srvatku daval svojmu psikovi namiesto vody, vyskúšam....
gordonko
@joel čítal som tu kadečo o syrvátke , aká je dobrá a zdravá ....ochutnal som a skonštatoval, že ostávam ,,chorý,, a zo syrvátky bude syr ,,RICOTTA,, ...aj teraz jedna odkvapkává
slavka11
Gordonko asi to fakt najblizsie vyskusam. Inu moznost nemam. Vacsinou vyuzijem tu srvatku do varenia, pecenia ci do chleba miesto vody. Vyliala som ju iba raz ked som nevedela kam vsade sa da pouzit. Nieco malo aj popijem ale musi byt prekvasena lebo inak je mi z nej tazko a kedze mam laktozovu intoleranciu a riccotu som uz roky nejedla tak skusim urobit domacu. Ak to nevyjde tak sa to isto bude dat pouzit aspon na to pecenie, varenie alebo si pochutia nase domace zvery na tom.
jozka2
Gordonko preco mlieko zahrievas na 95 stup.C ked mlieko vrie uz pri 60 stup.a voda pri 100 ved 95 je to skoro bod varu vody.Myslim si,ze mas servatku velmi bielu musis pridat viac octu alebo citr.stavy a bude krasna zltabezmlieka
ckatka
viete niekto co sa da spravit s tou "druhou" srvatkou? z ricotty?
jozka2
VYPIT,to najcennesie z toho mlieka nie je tvaroh ale servatka s ktorou vylievas vsetky cenne latky do odpadu.Urob na nej dynovi privarok,zemiaky na kyslo atd.alebo urob kvas s bylinkami a pij po pol pohara 3x denne.Mozem ti dat recept.
senci
mne ostali 4l srvatky,ricottu sa mi z nej nechce robit,je mi luto pouzit take velke mnozstvo a vznikne z nej len cca 100g, co som inde citala.Ako dlho ju mozem skladovat v chladnicke? Predsa len nie je z prevareneho mlieka,len z 32 stupnoveho, z ktoreho som robila syr. hrudku.
tetrisss
Zo styroch litrov, ak sa podari, lebo nie je to vzdy tak, asi zalezi od mlieka , je 400g ricotty, mam to odvazene. Samozrejme, musis este pridat ten liter mlieka.
senci
predsa som sa ju rozhodla spravit, uz odkvapkava, tak tiez odvazim, hrudka z 5l mlieka mi vazi 800g. Niekto pisal, ze jej ma zo 4.l srvatky 400g, no uvidime :)
gordonko
@senci ono hodne záleží na správnosti postupu a mlieku ..... niekedy sa neurobý ani tých 10 dkg.
senci
super, ricotta ma 480g. uz som urobila pomazanku, celu som ju vymiesala s celym 250g maslom, osolila, dala cervenu ml.papriku a 3 cibulky. Je vyborna, uplne mi pripomina bryndzovu pomazanku.
gordonko
@senci ...... dobrý nápad , riccotu môžeš použiť aj do koláčou , buchet ......raz som znej urobil aj pomazánku do slanej torty
senci
no,uz mam dalsiu v chladnicke, musim pozriet nieco aj nasladko
smejkad
robievam ju podla teba, len pridavam trochu soli a okrem mlieka aj tekutu slahacku jeden kelimok, velka maskrta naozaj :-)
kvisadlo
Robila som podľa tohto receptu....vyšlo mi 300g ricotty...nie je to málo?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia