Foto: klaura
Doma si pravidelne robím kravskú hrudku z 5 litrov mlieka ... niekedy aj z 10-tich. Ostane mi sadká srvátka, ktorú nestačíme vypiť a robím Zobraziť celý popisDoma si pravidelne robím kravskú hrudku z 5 litrov mlieka ... niekedy aj z 10-tich. Ostane mi sadká srvátka, ktorú nestačíme vypiť a robím z nej tento výborný krémový syr.
Postup
-
1
Najskôr vám ponúkam niečo o ricotte : Ricotta sa väčšmi podobá na náš krémový tvaroh, ale je jemnejšia a menej kyslá. Ricotta vznikla z odpadového materiálu – zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá zostane po výrobe syra. Aj preto sa ricotta nazýva srvátkový syr, ale podľa niektorých kulinárskych majstrov to vlastne ani nie je syr, ale mliečny výrobok. Pravá ricotta obsahuje iba ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny, preto je vhodná aj pre malé deti, seniorov a diabetikov. Má vysokú nutričnú hodnotu, ale nízky obsah tuku – do 10 percent, aj nízku energetickú hodnotu – okolo 500 kJ/ 100 g. Medzi najcennejšie zložky patrí vápnik, fosfor a vitamíny A a B2. Z ricotty sa neuvoľňuje srvátka ani sa skladovaním nemení jej chuť. Môžete ju použiť všade tam, kde je potrebný tvaroh, ale vynikajúco chutí aj samostatne. Ak sa chcete diétne a zdravo stravovať, pokojne ňou môžete nahradiť v receptoch predpísané mascarpone a eidam. Vynikajúca je v nátierkach, na pečených zemiakoch, v cestovinách, ale nesklame vás ani v múčnikoch, dezertoch, omáčkach či slaných koláčoch. Navyše budete mať dobrý pocit, že ste zjedli podstatne menej joulov. Zdroj: www.pluska.sk/bajecna-zena/clanky/domacnost/syry-n a-zaliznutie.html
- 2
Zmiešame sladkú srvátku s polotučným miekom. Zamiešame a zohrievame cca na 38 stupňov. Takto zmes udržiavame asi hodinu. Po hodine opäť zvyšujeme teplotu, tentokrát na 95 stupňov. Pozor, nenecháme rozvariť!
- 3
Pridáme ocot a dobre premiešame.
- 4
Zmes sa nám krásne zrazí a necháme ju vychladiť 8 - 10 hodín. Ja si to zarobím večer a do rána nechám chladnúť.
- 5
Nádobu si vyložíme hustejším plátnom, vylejeme zrazenú zmes.
- 6
A necháme odkvapkať. Ide to dosť pomaly - trvá to niekoľko hodín. Keď už nekvapká žiadna tekutina, je syr dostatočne hustý, môžeme ho preložiť do uzatvárateľnej nádoby a odložiť do chladničky.
- 7
Ricottu používam na rôzne nátierky, táto je zvláštna, pikantná horčicovo - medová : 300 g ricotty, 1PL medu, 2PL stredne ostrej horčice, 2PL vínneho octu, 1ČL soli, podľa chuti mleté čierne korenie a kari korenie. A ešte ... kto má záujem o domácu výrobu všemožných syrov posielam link na veľmi zaujímavú stránku : http://www.jaknato.webpark.cz/html/cheeses.html
- 2
@marianee69 keď budem robiť hrudku nafotím a vložím. Treba si však zaobstarať síridlo ... potom je to jednoduché a výsledok je výborný ...
Ten pan robi vsetky syry vo svojej kuchyni. Je to po anglicky, ale mozno ti to da nejake napady, ked ho budes vidiet ako to robi. Ten recept je na camembert, ale ked to skonci, mozes to klilknut na ine recepty.
tá pomazánka ... som zvedavá, ako ti bude chutiť ... :)
@dadka2912 : vďačne :)
u nas je sice syrovatka /kupujeme domace mlieko a robim pravidelne tvaroh/ spotrebovana, t.j. moj muzicek ju vsetku vypije, no niekedy sa stane, ze nestiha vypit a tak vdaka za RP, uz aj budem zajtra skusat
a potom to necham vychladnu a dam do chladnicky ...alebo rovno take teple.
skusala som to doma minuly tyzden a daako sa mi to nepodarilo. hodinku som to udrziala pri teplote cca 38 stupnov, potom zohriala na 95 stupnov a sup tam ocot a nechala som tom vonku do dalsieho dna a nic...ostalo to viac menej rovnake ako pred tym...len tekutina..ziadna zrazenina
neviem kde som urobila chybu
vopred dakujem
prvy krat som robila uplne presne podla navodu a naozaj na platne ostalo nieco a bolo toho celkom dost. druhy krat som robila syr a uplne som zabudla prikupit plnotucne mlieko do srvatky. jedine co som v chladnicke nasla bola smotana na varenie. tak som ju tam dala a bola som rano velmi prekvapena. bolo to krasne zrazene na povrchu a v platne som toho mala po preliati ovela viac. neviem cis te to skusali uz aj takto..a co vy na to?
:O)
po ohrati na 95 stupnu a pridani octa je nutne dodrzet onech 10 hodin a nebo je mozno nechat pracovat i dele?J nutno dat do lednicky a nebo muzu nechat venku - doma mam okolo 15 stupnu.Dekuji za radu a preji hezky den.
a teraz k syru ... zohrej na tých 95 stupňov ... a treba to nechať potom vychladnúť ... nech sa zrážanie ukončí ... môžeš aj dlhšie ako 10 hod ... a potom precediť a nechať poriadne odkvapkať ... toto všetko robím normálne pri izbovej teplote ... do chladničky ukladám až hotový syr ... tam vydrží vyše týždňa ... teda, ak sa nezje skôr ... :)))) s tým octom skúsenosť nemám ... musíš vyskúšať sama ... držím palce, nech sa dielo vydarí ...
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-tvaroh-v-canade-fotorece...
zelam uspech!
dekuji a preji hezky den
pekný víkend prajem ...
prave som dokončila syr podľa tvojho receptu,za ktorý dakujem, vyzerá výborne,do rána stuhne a dufam,že si pochutím.Recept je perfekne znázornený
Neviem, kde robím chybu...
ďakujem za koment ... pekný deň ... :)
Určite vyskúšam. A rozmýšľam o 3x využití tej srvátky. Skúsim po predvarení zemiakov, či fazule vo vode, doliať srvátkou, dochutiť a nakoniec pridať smotanu. Ale zároveň uvažujem, či sa to nezrazí. Neskúšala si? Ďakujem za odpoveď, Pokiaľ niekto skúšal.
Ale jinak si můžete z tvarohové syrovátky uvařit výbornou polévku. Stačí přidat nakrájené brambory, kmín a vejce.
ďakujem za vyskúšanie môjho receptu a prajem ti pekný deň ... :)
super ... som rada, že sa ti ricotta vydarila ... Ja srvátku zohrievam teraz na 85 stupňov ... je oveľa jemnejšia ... ako jemný tvaroh, bez hrudiek ...
Dobrý deň môžem sa opýtať koľko srvátky mi ešte asi zvýši po výrobe ricotty? dakujem.