Domáca výroba syra Ricotta fotorecept

klaura - fotkaklaura, 2. decembra 2011
Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept)
Foto: klaura

Doma si pravidelne robím kravskú hrudku z 5 litrov mlieka ... niekedy aj z 10-tich. Ostane mi sadká srvátka, ktorú nestačíme vypiť a robím z nej tento výborný krémový syr.

Suroviny

cca 4 l
1 l
1,5 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr vám ponúkam niečo o ricotte : Ricotta sa väčšmi podobá na náš krémový tvaroh, ale je jemnejšia a menej kyslá. Ricotta vznikla z odpadového materiálu – zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá zostane po výrobe syra. Aj preto sa ricotta nazýva srvátkový syr, ale podľa niektorých kulinárskych majstrov to vlastne ani nie je syr, ale mliečny výrobok. Pravá ricotta obsahuje iba ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny, preto je vhodná aj pre malé deti, seniorov a diabetikov. Má vysokú nutričnú hodnotu, ale nízky obsah tuku – do 10 percent, aj nízku energetickú hodnotu – okolo 500 kJ/ 100 g. Medzi najcennejšie zložky patrí vápnik, fosfor a vitamíny A a B2. Z ricotty sa neuvoľňuje srvátka ani sa skladovaním nemení jej chuť. Môžete ju použiť všade tam, kde je potrebný tvaroh, ale vynikajúco chutí aj samostatne. Ak sa chcete diétne a zdravo stravovať, pokojne ňou môžete nahradiť v receptoch predpísané mascarpone a eidam. Vynikajúca je v nátierkach, na pečených zemiakoch, v cestovinách, ale nesklame vás ani v múčnikoch, dezertoch, omáčkach či slaných koláčoch. Navyše budete mať dobrý pocit, že ste zjedli podstatne menej joulov. Zdroj: www.pluska.sk/bajecna-zena/clanky/domacnost/syry-n a-zaliznutie.html

  2. 2

    Zmiešame sladkú srvátku s polotučným miekom. Zamiešame a zohrievame cca na 38 stupňov. Takto zmes udržiavame asi hodinu. Po hodine opäť zvyšujeme teplotu, tentokrát na 95 stupňov. Pozor, nenecháme rozvariť!

    Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme ocot a dobre premiešame.

    Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes sa nám krásne zrazí a necháme ju vychladiť 8 - 10 hodín. Ja si to zarobím večer a do rána nechám chladnúť.

    Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nádobu si vyložíme hustejším plátnom, vylejeme zrazenú zmes.

    Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A necháme odkvapkať. Ide to dosť pomaly - trvá to niekoľko hodín. Keď už nekvapká žiadna tekutina, je syr dostatočne hustý, môžeme ho preložiť do uzatvárateľnej nádoby a odložiť do chladničky.

    Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ricottu používam na rôzne nátierky, táto je zvláštna, pikantná horčicovo - medová : 300 g ricotty, 1PL medu, 2PL stredne ostrej horčice, 2PL vínneho octu, 1ČL soli, podľa chuti mleté čierne korenie a kari korenie. A ešte ... kto má záujem o domácu výrobu všemožných syrov posielam link na veľmi zaujímavú stránku : http://www.jaknato.webpark.cz/html/cheeses.html

    Domáca výroba syra Ricotta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

73 komentárov k receptu
@Klaura , vďaka za veľa dobrých informácii sústredených na jednom mieste. Syr ricotta som doteraz kupovala, oddnes už nebudem. Ukážkovo si všetko odfotila, gratulujem.
@klaura , vsetko si velmi pekne popisala. Syr ti tiez pekne vysiel. Pozerala som si tu stranku, je velmi dobra. Prestudujem si ju podrobnejsie. Zaujalo ma tam, ze na ten modry syr radi odobrat modru pliesen uz z hotoveho kupeneho syra. To znamena, ze hocikto z vas to moze skusit.
moc se mě líbí tento recept - jen bych se chtěla zeptat a poradit, kde vezmu srvátku když nevyrábím "kravskou hrudku" :)) ? děkuji
všetkým vám ďakujem za pekné komentáre ... @palokuchki výroba syrov je podľa tejstránky vlastne jednoduchá vec, avšak je to náročné na čas a na prostredie ... mňa tiež zaujal ten plesňový syr, ale aj olomoucké syrečky ... @hanis neviem, kde by sa srvátka dala zohnať ... pozri v supermarkete, alebo ... neviem :)))
@marianee69 keď budem robiť hrudku nafotím a vložím. Treba si však zaobstarať síridlo ... potom je to jednoduché a výsledok je výborný ...
@klaura , este raz ti dakujem za uverejnenie tej stranky na syry. Clovek sa vzdy uci, su tam dobre veci, rady. Ja ti zase davan tuto stranku.


Ten pan robi vsetky syry vo svojej kuchyni. Je to po anglicky, ale mozno ti to da nejake napady, ked ho budes vidiet ako to robi. Ten recept je na camembert, ale ked to skonci, mozes to klilknut na ine recepty.
@letisia ďakujem za upozornenie, už som to opravila ... ono je v podstate jedno, aké mlieko tam prileješ ... s plnotučným bude ricotta o málinko tučnejšia ...
... a ešte chcem doplniť ... ak sa vám mlieko nezrazí tak pekne, ako na obrázku (čo sa mi viackrát stalo ... ) vôbec nevadí, nezľaknite sa ... ricotta sa usadí aj tak ... treba vydržať :) držím palce tým, čo to vyskúšajú ...
Prosím ta poradiš ako udržiavat teplotu 38°C ? sa mi to nedarilo....uvidím zajtra či z toho niečo aj bude i ked sa mi to krasne zrazilo....len by ma to zaujimalo do buducnosti :-)
No je to suprove už som jednu urobila a na šporaku mi chladne už aj druha varka. Každy komu dám ochutnat povie že lepšie než tvaroh :D
Teda super. Práve som moju prvotinu vyklopil a koštoval. Super. Super receptík, presne to vyšlo tak , ako je písané. Ja som mal tiež srvátku z 5 litrov mlieka. Celkovo mi vyšlo 800 gramov kravskej hrudky a 400 gramov riccotty. Ešteže to tu @Klaura zavesila, inak by už srvátka plávala odpadovým potrubím :-)))
@Klaura , ešte by som dal jeden poznatok. Ja som nepoužil na cedenie plachtu, ale sitko (také husté). Potom som to dal do syrárskej formy, kde to dokvapkalo. Bolo to hotové behom hodinky. Možno je tá plachta aj zbytočná. Či? Inak chuťovo tento syr - nesyr nemá chybu. Zajtra skúsim na raňajky tú tvoju pomazánku.
@ciesarova používam obyčajný kuchynský ocot 8% ... a ešte chcem podotknúť, že sa nemusia vytvoriť také pekné hrudky ako na obrázku č.4 a 5 ... väčšinou po zahriatí a po pridaní octu mi to ostane hladké bez hrudiek ... netreba sa zľaknúť, keď sa scedí srvátka, v plachte ostane krásna hladká ricotta ...
@medulienka , vôbec to nie je kyslé ... chuť je neutrálna ... jemná, výborná ... :) ocot odkvapká s tekutinou ... srvátkou 2, ktorá je už číra ... a tú už vylievam ...
@klaura
u nas je sice syrovatka /kupujeme domace mlieko a robim pravidelne tvaroh/ spotrebovana, t.j. moj muzicek ju vsetku vypije, no niekedy sa stane, ze nestiha vypit a tak vdaka za RP, uz aj budem zajtra skusat
poprosim o radu, ked zohrajem srvatku na 95stupnov hned mozem primiesat ocot. alebo tiez udrziavam srvatku pri tejto teplote urcity cas.
a potom to necham vychladnu a dam do chladnicky ...alebo rovno take teple.
skusala som to doma minuly tyzden a daako sa mi to nepodarilo. hodinku som to udrziala pri teplote cca 38 stupnov, potom zohriala na 95 stupnov a sup tam ocot a nechala som tom vonku do dalsieho dna a nic...ostalo to viac menej rovnake ako pred tym...len tekutina..ziadna zrazenina
neviem kde som urobila chybu
vopred dakujem
@adus1 ja do srvátky hneď po scedení (keď robím domáci syr) nalejem 1 liter surového mlieka a zohrievam na 95 stupňov. Keď dosiahne túto teplotu vlejem ocot a poriadne zamiečam. Nechám vychladnúť. Niekedy sa pekne zrazí, tak ako je tu pri tomto recepte, ale väčšinou nie je vidieť žiadny rozdiel ... to nech ťa neodradí a preceď ju cez husté plátno, alebo vreckovku ... budeš prekvapená, čo ostane po stečení ... jemnučká biela riccota, ktorú musím z plátienka zoškrabovať ... ale je jej celkom dosť ... a steká to pomerne dlho ... tak držím palce a napíš, ako to dopadlo ... :)
trochu neskor ale predsa pisem ako to dopadlo.
prvy krat som robila uplne presne podla navodu a naozaj na platne ostalo nieco a bolo toho celkom dost. druhy krat som robila syr a uplne som zabudla prikupit plnotucne mlieko do srvatky. jedine co som v chladnicke nasla bola smotana na varenie. tak som ju tam dala a bola som rano velmi prekvapena. bolo to krasne zrazene na povrchu a v platne som toho mala po preliati ovela viac. neviem cis te to skusali uz aj takto..a co vy na to?
:O)
som rada, že sa ti to podarilo ... :) ono to bude asi v množstve tuku v mlieku, smotana je očividne dobrá voľba :) ... tiež nie som odborník a stále skúšam, nabudúce pridám aj ja smotanu na varenie ...
Zdravim z Uruguaye a dekuji za velmi poucny recept.Mame prave zimni obdobi,tak jsem se z nudy dala na pokusy o vyrobu syru.Zakladni - tvaroh - zd neni k dostani a kdyz jsem nasla vas recept na ricottu,tak dns dosla radai na ni.Prosim o radu.Mleko pouzivam plnotucne,pouze paterizovane,doma nechanezkysnout,vyrobim tvaroh. Do okapane syrovatky jsem vmichala opet plnotucne pasterizovane mleko - polotucne opet neni k dostani,malinko jsem ohrala na onech 38 stupnu,td budu onu hodinu udrzovat teplotu,ale uz jsou zde prvni znamky srazeniny ....
po ohrati na 95 stupnu a pridani octa je nutne dodrzet onech 10 hodin a nebo je mozno nechat pracovat i dele?J nutno dat do lednicky a nebo muzu nechat venku - doma mam okolo 15 stupnu.Dekuji za radu a preji hezky den.
júúúúj, otázočka z takej diaľky ... tak srdečne zdravím ... :))
a teraz k syru ... zohrej na tých 95 stupňov ... a treba to nechať potom vychladnúť ... nech sa zrážanie ukončí ... môžeš aj dlhšie ako 10 hod ... a potom precediť a nechať poriadne odkvapkať ... toto všetko robím normálne pri izbovej teplote ... do chladničky ukladám až hotový syr ... tam vydrží vyše týždňa ... teda, ak sa nezje skôr ... :)))) s tým octom skúsenosť nemám ... musíš vyskúšať sama ... držím palce, nech sa dielo vydarí ...
to klaura - dekuji za odoved - ricotta se sice podarila,ale moc ji nebylo ... lepsi neco nez nic,zatim mi dokapava,zitra bud kost,budu zkouset dal ... problem asi bud v octu
to honestka - take dekuji za odpoved,recept jsem cetla uz davno,problem je,ze u nas v Uru nemaji ani tu zakysanou smetanu ... pouz sladkou ... jak hrozne pro mne,jsem ji zvykla pouzivat skoro do vseho ... dneska jsem zaukolovala vsechny zname domorodce a budu shanet kultury na jeji vyrobu ... pry nejsou- delaji akorad syry a jogurty,myslim,ze nakonec neco vymyslim ... a kdyz ne,zacnu se pokouset o experimnty s mlekem kozim,popr. ovcim ... uvidime ... pokud neco klapne,treba taky jednou ulozim svuj recept
dekuji a preji hezky den
klaura , ďakujem za super recept!!!!! Syr a Ricottu som robila po prvý krát a podarili sa... :-))) bola to mňamka, ešte raz veľké dík!!!
Tiež ďakujem za perfektný recept , dnes som urobila hrudku a zajtra pokračujem vo výrobe Ricotty, tiež ďakujem za link na výrobu syrov, veľa úspechov :-)
no ja tu čítam samé praktické veci, o ktorých som vôbec nevedela. robím syr aj tvaroh z kravského mlieka. zo 7 l mliekamám približne 1 kg syra. tvarohu je približne tiež toľko, ale syrovátku, či zo syra alebo z tvarohu som vždy vylievala psíkom alebo iným tvorom, potešili ma vaše nápady, musím to všetko vyskúšať. práve som vyliala syrovátku z tvarohu, takže druhý krát idem experimentovať. dakujem za nápady.
eliot,15.3. 21.00
prave som dokončila syr podľa tvojho receptu,za ktorý dakujem, vyzerá výborne,do rána stuhne a dufam,že si pochutím.Recept je perfekne znázornený
to nalim63 a jak se prosim vas dela ta zincice ze syrovatky z kravskeho mleka,mohu poprosit o recept?Ja ji chtela vyzkouset udelat,ale nemam moznost sehnat ovci mleko (a 100m od nas je farma na vyrobu ovcich kuzi ... )
@klaura dakujem za recept, ricotta uz v gaze odkvapkava, ale mam otazocku... je este nieco, na co by sa dala ta druha srvatka pouzit? po odcedeni ricotty? Mam tej tekutiny celkom dost, ale pes mi to velmi nechce, asi kvoli tomu octu :(
mne uz chladne ricotta v hrnci, pridala by som aj foto ako krasne vyzera,len neviem ako ho tu vlozit? dakujem za receptik, ozaj by bola skoda vyliat tu srvatku.
Tak to je bomba. Čo všetko sa ja nedozviem. Toto som ešte nikdy nejedla, ani nerobila. Určite vyskúšam aj syr aj ricottu. Ďakujem za recepty aj za orientačný link, Si zlatá. Človek sa tak stále obohacuje a učí.
Určite vyskúšam. A rozmýšľam o 3x využití tej srvátky. Skúsim po predvarení zemiakov, či fazule vo vode, doliať srvátkou, dochutiť a nakoniec pridať smotanu. Ale zároveň uvažujem, či sa to nezrazí. Neskúšala si? Ďakujem za odpoveď, Pokiaľ niekto skúšal.
Syrovátku po výrobě tvarohu nelze na tento recept již použít. Tvaroh se totiž vyrábí kyselým srážením kaseinu, takže výsledný produkt bude bílá kyselá kaše, pokud se Vám to vůbec podaří přecedit. Na výrobu ricotty se musí použít pouze syrovátka po výrobě sýrů, neboť sýry se vyrábí za pomocí enzymů - sýřidel, takže syrovátka není kyselá ale sladká. Díky tomu se také po přidání octa nebo šťávy z citronu kasein vysráží.
Ale jinak si můžete z tvarohové syrovátky uvařit výbornou polévku. Stačí přidat nakrájené brambory, kmín a vejce.
@klaura ...prave som spravila ricottu podla tvojho receptu a podarila sa, mala som takmer 4 litre srvatky z ovcieho mlieka, uz uz by som ju vyliala, ale vdaka tvojmu receptu mam super ricottu ❤️ ...este sa chcem spytat, po odkvapkani ju chcem odlozit do chladnicky (ako pises do sklenej uzatvaratelnej nadoby) ...ako dlho takto vydrzi? treba ju zjest do par dni? alebo vydrzi dlhsie? este raz dakujem za skvely, jednoduchy recept
@bambicka predovšetkým som veľmi rada, že sa ricotta vydarila ... :) V chladničke vydrží aj 2- 3 týždne ... ale v týchto horúčavách ju treba spapkať o čosi skôr ...
ďakujem za vyskúšanie môjho receptu a prajem ti pekný deň ... :)
@bambicka ... vieš, ja robím syry väčšinou z 20 litrov mlieka, a to aj srvátky je potom dosť ... ricotty mám do 2 kilov ... preto viem, že vydrží dlho ... :)))) pečiem z nej (použijem namiesto tvarohu), robím nátierky a tiež ju dávam do jedál. Pa pa ...
Prvýkrát sa mi urobilo toho menej,lebo som nemal (asi) srvátku dosť zohriatu.Na druhýkrát sa mi to podarilo perfektne,už som meral teplotu teplomerom (na 95 stupňov.)No vyplatilo sa.Výborný recept.Srvátky som mal z 10-tich litrov mlieka,čiže cca 8 litrov.Bola z toho pekná kôpka.
@Meruk (10.2.2016 13:53)
super ... som rada, že sa ti ricotta vydarila ... Ja srvátku zohrievam teraz na 85 stupňov ... je oveľa jemnejšia ... ako jemný tvaroh, bez hrudiek ...
Skúsil som na 85 stupňov a bolo to lepšie.Ďakujem za radu a dnes budem robiť zo cca 16 l srvatky.Tak uvidím,ale dúfam,že sa vydarí.A prajem pekné Veľkonočné sviatky.

Pridaj komentár k receptu: