Linecké pečivo
Linecké pečivo

3x linecké koláčiky, klasické, makové i orechové

Žaneta a Bibiana Žiškové
remeselná pekáreň Srdiečko, 11. októbra 2022
3x linecké koláčiky, klasické, makové i orechové
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Upečte si až tri druhy výborných lineckých koláčikov. Klasické, ktoré všetci milujeme, ale aj lahodné makové a veľmi chutné orechové.

3 x 25 ks
porcie
50 (odležanie) minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

Klasické linecké koláčiky:
300 g
200 g
100 g
1 bal.
2 ks
Orechové linecké koláčiky:
280 g
200 g
100 g mleté
150 g
2 ks
Makové linecké koláčiky:
220 g
150 g
60 g
90 g mletý
2 ks
Na plnenie:
300 g
300 g
300 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Na klasické linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľký očkách, pridáme preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor, žĺtky, preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovým nadstavcom. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.

    Džemy Schwartau
  2. 2

    Na orechové linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľkých očkách, pridáme preosiaty práškový cukor, najemno zomleté vlašské orechy, žĺtky, preosiatu hladkú múku. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovým nadstavcom. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.

  3. 3

    Na makové linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľkých očkách, pridáme preosiaty práškový cukor, mletý mak, žĺtky, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.

  4. 4

    Na druhý deň na pomúčenej doske každé cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrojíme formičkami v tvare srdiečka, do polovice srdiečok vykrojíme menšie srdiečko. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 10 minút.

  5. 5

    Spodné diely vychladnutých koláčikov natrieme džemom podľa chuti a prikryjeme vrchnými v strede vykrojenými dielmi. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

violeta
Pekné, práve pijem poobednú kávu. Jeden by sa hodil 😅




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia