Linecké pečivo
3x linecké koláčiky, klasické, makové i orechové
Autor receptu: redakcia
Upečte si až tri druhy výborných lineckých koláčikov. Klasické, ktoré všetci milujeme, ale aj lahodné makové a veľmi chutné orechové.
3 x 25 ks porcie |
50 (odležanie) minút príprava |
10 minút na 160 °C |
Postup
- Na klasické linecké koláčiky nastrúhame studené maslo
na veľký očkách, pridáme preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor, žĺtky, preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovým nadstavcom. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.
- Na orechové linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľkých očkách, pridáme preosiaty práškový cukor, najemno zomleté vlašské orechy, žĺtky, preosiatu hladkú múku. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovým nadstavcom. Zabalíme
do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.
- Na makové linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľkých očkách, pridáme preosiaty práškový cukor, mletý mak, žĺtky, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.
- Na druhý deň na pomúčenej doske každé cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrojíme formičkami v tvare srdiečka, do polovice srdiečok vykrojíme menšie srdiečko. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na
160 °C pečieme asi 10 minút.
- Spodné diely vychladnutých koláčikov natrieme džemom podľa chuti a prikryjeme vrchnými v strede vykrojenými dielmi. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.