Na kurze varenia s názvom Foodlover bez lepku sme sa pod vedením milovníčky dobrého jedla Martiny Grňovej naučili, ako obmeniť obľúbené klasické jedlá za zdravšie alternatívy. Napríklad majonéza nemusí byť pripravená z vajec, ale z kešu orechov alebo kuracie rezne netreba vyprážať, stačí ich upiecť v rúre. Martina vyrastala v rodine, kde sa veľa varilo a práve od otca pochádza jej vášeň pre varenie. Dodnes nedá dopustiť na domácu stravu. S bratom začala variť, už keď mala 11 rokov a asi najviac ju inšpirovalo kuchárske umenie Jamieho Olivera. Jej snom je mať vlastnú kaviarničku a písať kuchárske knihy.
Niektorých Varecháčov na kurze už hádam aj budete poznať, niektorí prišli po prvý krát, niektorí sa kurzu varenia zúčastnili sami a niektorí so svojim blízkym. Nech sa páči, tu sú:
V prvom rade zľava doprava: Patincatsomekitchen prišla so svojou sestrou Andrejkou, ďalej je tu Martina, naša lektorka Martina Grňová (v červenej zástere) a Mycake. Tá prišla namiesto svojej mamy Marikaa, ktorá v našej súťaži Varíme s Varechou vyhrala so svojím receptom na Orechový koláčik bez múky a cukru. Anickac so zdvihnutým palcom pricestovala so svojou sestrou Máriou (vľavo od nej) až z ďalekých Košíc. Prvý rad uzatvára Eruska25. V druhom rade stojí Alenka, ktorá prišla s Violetou, ďalej Dora, Domi454 a redaktorka Varecha.sk Andreac.
Predstavenie máme za sebou, takže hor sa na varenie. Naše menu bolo 3-chodové a varili sme podľa týchto receptov:
V úvode varenia sú vždy tie "najšpinavšie" práce. Ale ako dokazuje Eruska25 so svojou dcérou Domi454, aj čistenie mrkvy sa dá zvládnuť s úsmevom.
Zelenina je nakrájaná, Dora, šup s ňou do rúry!
Ideme variť: krátko podusíme čerstvý špenát na chutné špenátové pesto.
Čo by to bolo za varenie, keby sa nemohlo ochutnávať. Tentokrát podstúpila chuťovú skúšku majonéza z kešu orechov, ktorá je pri správnych pomeroch surovín chuťovo takmer na nerozoznanie od "normálnej" majonézy.
Pokračujeme v ochutnávaní, veď aj na to sme prišli.
Prvý chod - semienkové kanapky so špenátovým pestom a pečenou karotkou - je hotový. Každý si svoj tanier naaranžoval, ako chcel. A že čo sú to vlastne tie kanapky? Ploské chlebíky alebo posúchy. Tie naše boli zo semienok a dajú sa upiecť nasladko i naslano.
Dámy z Košíc vzpružila po dlhej ceste dobrá kávička a o dobrú náladu je postarané.
Pozor, točí nás telka! Pardon, Martin.
Naša lektorka Martina zlieva vo vode namočené tapiokové perly, ktoré budeme potrebovať na výborný bezlepkový dezert. Hmmm, tvárime sa zamyslene - tapioka sa u nás často nepoužíva, ale po tomto kurze varenia určite bude.
Servírujeme tapiokový puding uvarený v kokosovej smotane a ochutený pravou vanilkou. Kto neochutal, neuverí, aká je to lahôdka.
A vrch pudingu ešte ozdobíme skaramelizovanými hruškami a posypeme mandľovými lupienkami.
Foto: Stanislava Melcherová, Radosť variť - Škola varenia v Poluse
Jedlo bolo chutné a zasýtilo, atmosféra super :)