Trendy:
Zvíťazila v MasterChef a my sme s ňou varili

Redakcia Varecha.sk, 13. mája 2017     7 minút čítania

Varí na oslavách, pripravuje zdravý catering, pečie výnimočné dezerty a sladkosti a popri tom má ešte čas učiť v škole varenia. Reč je o mladej a sympatickej Martine Grňovej, ktorá naučila Varecháčov, že aj bez lepku sa dá veľmi chutne a plnohodnotne navariť i napiecť.

V jedno sobotné predpoludnie sa v škole varenia Radosť variť v bratislavskom Poluse stretla skvelá varecháčska partička. A keď chcete vidieť na vlastné oči, ako dobre sme sa mali, pozrite si krátke video, za ktoré ďakujeme Martinovi:



Na kurze varenia s názvom Foodlover bez lepku sme sa pod vedením milovníčky dobrého jedla Martiny Grňovej naučili, ako obmeniť obľúbené klasické jedlá za zdravšie alternatívy. Napríklad majonéza nemusí byť pripravená z vajec, ale z kešu orechov alebo kuracie rezne netreba vyprážať, stačí ich upiecť v rúre. Martina vyrastala v rodine, kde sa veľa varilo a práve od otca pochádza jej vášeň pre varenie. Dodnes nedá dopustiť na domácu stravu. S bratom začala variť, už keď mala 11 rokov a asi najviac ju inšpirovalo kuchárske umenie Jamieho Olivera. Jej snom je mať vlastnú kaviarničku a písať kuchárske knihy.



Niektorých Varecháčov na kurze už hádam aj budete poznať, niektorí prišli po prvý krát, niektorí sa kurzu varenia zúčastnili sami a niektorí so svojim blízkym. Nech sa páči, tu sú:

V prvom rade zľava doprava: Patincatsomekitchen prišla so svojou sestrou Andrejkou, ďalej je tu Martina, naša lektorka Martina Grňová (v červenej zástere) a Mycake. Tá prišla namiesto svojej mamy Marikaa, ktorá v našej súťaži Varíme s Varechou vyhrala so svojím receptom na Orechový koláčik bez múky a cukru. Anickac so zdvihnutým palcom pricestovala so svojou sestrou Máriou (vľavo od nej) až z ďalekých Košíc. Prvý rad uzatvára Eruska25. V druhom rade stojí Alenka, ktorá prišla s Violetou, ďalej Dora, Domi454 a redaktorka Varecha.sk Andreac.



Predstavenie máme za sebou, takže hor sa na varenie. Naše menu bolo 3-chodové a varili sme podľa týchto receptov:












V úvode varenia sú vždy tie "najšpinavšie" práce. Ale ako dokazuje Eruska25 so svojou dcérou Domi454, aj čistenie mrkvy sa dá zvládnuť s úsmevom.



Zelenina je nakrájaná, Dora, šup s ňou do rúry!



Ideme variť: krátko podusíme čerstvý špenát na chutné špenátové pesto.



Čo by to bolo za varenie, keby sa nemohlo ochutnávať. Tentokrát podstúpila chuťovú skúšku majonéza z kešu orechov, ktorá je pri správnych pomeroch surovín chuťovo takmer na nerozoznanie od "normálnej" majonézy.



Pokračujeme v ochutnávaní, veď aj na to sme prišli.



Prvý chod - semienkové kanapky so špenátovým pestom a pečenou karotkou - je hotový. Každý si svoj tanier naaranžoval, ako chcel. A že čo sú to vlastne tie kanapky? Ploské chlebíky alebo posúchy. Tie naše boli zo semienok a dajú sa upiecť nasladko i naslano.



Dámy z Košíc vzpružila po dlhej ceste dobrá kávička a o dobrú náladu je postarané.



Pozor, točí nás telka! Pardon, Martin.



Naša lektorka Martina zlieva vo vode namočené tapiokové perly, ktoré budeme potrebovať na výborný bezlepkový dezert. Hmmm, tvárime sa zamyslene - tapioka sa u nás často nepoužíva, ale po tomto kurze varenia určite bude.



Servírujeme tapiokový puding uvarený v kokosovej smotane a ochutený pravou vanilkou. Kto neochutal, neuverí, aká je to lahôdka.



A vrch pudingu ešte ozdobíme skaramelizovanými hruškami a posypeme mandľovými lupienkami.



Foto: Stanislava Melcherová, Radosť variť - Škola varenia v Poluse

Radi by ste si kurz varenia vyskúšali?

Tak sa zapojte do našej súťaže! Víťazi májového kola Varíme s Varechou sa v kurze nazvanom Family Streetstyle à la Kocák naučia skvelé triky, tipy a recepty od vynikajúceho šéfkuchára Gaba Kocáka!


Zaujal vás tento článok?

Všetky nové články a recepty môžete dostávať každé ráno do vašej e-mailovej schránky.









Diskusia k článku

haji
Přestože se nemusím o lepek starat, mé tělo s ním funguje v pohdoě, recepty se mi líbí. Stejně jako atmosféra tohoto kurzu, děvčata si to krásně užily! Díky za článek i sdílené recepty!
violeta
Martinka je veľmi šikovná, inteligentná mladá žena, držím jej palce ;)
Jedlo bolo chutné a zasýtilo, atmosféra super :)






 



TOPlist