
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vstával som s pokojom a potláčal som internú nervozitu. Čakal ma totiž veľký deň. Dnes sa koná slávnostné oceňovanie osobností Bratislavského samosptávneho kraja a ja by som mal byť pri tom. V podvečer sme s mojou nevestou a vnukom Adamom sadli do auta a namierili si to do Prešporka.
Tá sláva sa konala v divadle Aréna v Petržalke. Všetko bolo gala, Dunaj tiekol pokojne a pohľad na hrad aj bratislavské mrakodrapy bol úchvatný. Predseda BSK Juraj Droba to všetko dirigoval na jedničku. Nuž a potom nasledoval program. Odovzdávanie pamätných listov a výročných cien prvého bratislavského župana Samuela Zocha za rok 2023 – 2024. A ešte udeľovanie čestného občianstva BSK a titul historickej osobnosti regiónu (Albín Brunovský a Imrich Karvaš).
Desiatky bielych kytíc, lesknúce sa metále a ďakovné reči… Trvalo to takmer tri hodiny. Ľudia už vyhladli a v húfe sa potom zoraďovali pri stoloch s občerstvením. Raut nemal chyby – chybičky... Losos, panenka, teľacie medailóniky, skvelé šaláty. Kanapky, jedno- i dvojhubky, rascové tyčinky a oškvarkové minipagáčiky, aké vám hádam nenapečú ani v Grobe.
S vínom to bolo poslabšie. Podávali sa len dve Oskarové vzorky (ryňák + merlot), ktoré nespĺňali princíp regionálnej denominácie. Žiadalo si to tam a vtedy čosi malokarpatské. Grančičov ryňák, Šebov zelený muškatel či Dudovu modranskú leánku. Možno nabudúce.
Všetko to však vynahradili sladké a ovocné dobroty. Stoly voňali čerstvými júnovými jahodami. Plody čerstvé i glazované, jahody v miskách, jahody na striebre. Opäť mi však čosi nesedelo. Chýbala mi dobrota, ktorú miloval biskup a prvý bratislavský župan Samuel Zoch. Išlo o kvapalnú delikatesu nóbl prešporskej gastronómie. Išlo o šodó. Tentokrát šodó jahodové. Napriek tomu, že alkoholu sa pán biskup vyhýbal, to šodó si občas dožičil. Muselo byť však pripravené z pravého farského cyrifandlu...
Diskusia k článku