Zmrzlinárka Barbara Szalai:
Vstávam aj zaspávam so zmrzlinou

Andrea Červenková, 7. augusta 2015     5 minút čítania

Že sa aj výroba zmrzliny môže stať umením, o tom nás presvedčila mladá zmrzlinárka Barbara Szalai, ktorá svojou zmrzlinou očarila nielen Slovákov.


Foto: Andrea Červenková


S výrobou a predajom zmrzliny začala pred rokom, no napriek tomu známa internetová stránka TripAdvisor odporúča jej zmrzlinu ako najlepšiu v Bratislave a podľa blogu leteckej spoločnosti Ryanair patrí dokonca medzi 13 najlepších zmrzlín v Európe.

V súčasnosti je celkom populárne podnikať v oblasti gastronómie. Prečo ste sa rozhodli otvoriť si práve zmrzlináreň?

Inšpiroval ma jeden gastronomický dokument a milujem sladké.

Vaša zmrzlina sa stala vo veľmi krátkom čase úplným fenoménom, obľúbená je medzi Bratislavčanmi aj turistami. Aké je záhada vašej zmrzliny, pridávate do nej nejakú tajomnú ingredienciu?

Tajnou ingredienciou je láska k tomu, čo robíme . Vstávame aj zaspávame so zmrzlinou.

Čo vo vašej zmrzlinárni Koun ponúkate okrem zmrzliny do kornútika a prečo ju nenakladáte klasickými zmrzlinovými naberačkami?

Ponúkame aj kávu, domáce limonády. Klasické naberačky sa nám nikdy tak nepáčili a takto naberaním zmrzliny lopatkou každý zákazník dostane iné zmrzlinové umenie.

Umenie prípravy zmrzliny ste sa naučili v Gelato Academy priamo v Taliansku. Ako ste sa o tejto špeciálnej škole dozvedeli?

Google vie všetko (úsmev).


Foto: Koun


Skôr, ako ste na štúdium nastúpili, museli ste urobiť nejaké prijímacie pohovory alebo splniť nejaké podmienky?

Jedinou podmienkou bola chuť stať sa zmrzlinárom.

Ako dlho trvalo štúdium a ako prebiehala výučba?

Štúdium je rozdelené na 4 týždne, pričom každý týždeň sme sa učili inú zmrzlinovú variáciu. Výučba je teória spojená s praxou a následným ochutnávaním.

Naučili ste sa pripravovať zmrzlinu tradičnými metódami, je kvalita zmrzliny podmienená kvalitnými surovinami alebo skôr chemickými reakciami a správnymi technologickým postupom?

Stojí to na oboch. Kvalitné suroviny sú úplným základom. Potom už len treba vedieť ovládať správny pomer a správne zamrazovanie.

Sledujete aj inovatívne spôsoby prípravy zmrzliny? Chcete v budúcnosti pripravovať zmrzlinu aj nejakými alternatívnymi spôsobmi (kvapalným dusíkom a pod.)?

Sledujeme neustále vývoj vo svete. Nateraz však nemáme v pláne podobné experimenty, chceme sa naďalej venovať klasickej zmrzline.


Foto: Koun


Skrýva sa za niektorou príchuťou vašej zmrzliny príbeh, ako táto príchuť vznikla?

Vždy je to tak, že niekto niečo počul, vyskúšal, skombinoval... Dokonca aj zákazníci nám hovoria, čo by si radi dali. Ak je to v našich silách, radi vyhovieme.

Aká bola najnetradičnejšia príchuť zmrzliny, ktorú ste ochutnali a ktorú najnetradičnejšiu príchuť ste podľa vás pripravili?

Najnetradičnejšie sú asi slané zmrzliny typu parmezán, mortadella, tuniak. U nás medzi také patrí fialková, levanduľová, slaný karamel, rukola - lesné plody.

Nie ste už zmrzlinou "objedená"? Aká je vaša najobľúbenejšia zmrzlina?

Nie, moja naj je pistácia a mango, ale v poslednom čase aj fior Di latte so slanými arašidmi (smotanová).

Mnoho ľudí dodržuje v dnešnej dobe rôzne diéty alebo spôsoby stravovania. Ponúkate zmrzlinu aj pre vegánov, prípadne zmrzlinu bezlaktózovú či bezlepkovú?

Áno ponúkame vegánske zmrzliny aj bezlepkové.


Foto: Koun


Čo robí zmrzlinár v zime?

Povedala by som, že oddychuje, ale v mojom prípade ani nie. Máme s kamarátkou ešte jednu agentúru na upratovanie a opatrovanie, chodievame po výstavách, skúšame nové príchute a pripravujeme sa na ďalšiu sezónu.





Viac o zmrzline si na Varecha.sk môžete prečítať tu:

Stručné dejiny zmrzliny

Stručná geografia zmrzliny – Ázia

Stručná geografia zmrzliny – Európa

Stručná geografia zmrzliny – Amerika




Diskusia k článku

evanaaa
Ako čítam - bezlepková, bezlaktózová, chýma mi ale diabetická. Teraz, v tomto horúcom počasí by mi chutila určite.
radost
šikovníčka krásna..mladá..ochutnať z každej chuti bych veru rada..

kukulienka71
zaujímavý článok, vďaka zaň. Ak sa stavíme v Bratislave, určite tú zmrzlináreň navštívime. Nech sa jej naďalej darí!:-)
andreac
@evanaaa , posielam odpoved od Barbary:
Diabeticke zatial nie, ale do buducna nevylucujeme. Krasny den prajem.






 



TOPlist