Stručné dejiny zmrzliny
Ak ste zvedaví na zmrzliny v Európe, prečítajte si:
Stručná geografia zmrzliny – Európa
O amerických zmrzlinách sa mnoho zaujímavého dočítate tu:
Stručná geografia zmrzliny – Amerika
A teraz už sľúbené ázijské zmrzlinové pochúťky:
Ais kacang
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Cendol
Foto: Shutterstock
Kakigōri
Foto: Shutterstock
Mochi
Foto: Shutterstock
Kulfi
Foto: Shutterstock
Kulfi je vo vzhľade a chuti podobný našej zmrzline, avšak je hustejší a krémovejší. Dodáva sa s rôznymi príchuťami. Tradičné sú smotana (malai), ruža, mango, kardamón (elaichi), šafran (kesar alebo zafran) a pistácie. K dispozícii sú aj novšie varianty príchutí, ako sú jablká, pomaranče, jahody, arašidy a avokádo. Na rozdiel od našej zmrzliny, kulfi nie je šľahaný, čo spôsobuje, že má konzistenciu hustého mrazeného dezertu, vďaka čomu trvá dlhšiu dobu, než sa začne topiť.
Kulfi sa tradične pripravuje odparovaním sladeného a ochuteného mlieka pomocou pomalého varenia a za stáleho miešania, aby sa mlieko nelepilo na dno nádoby, kde by mohlo prihárať. Keď sa takto objem mlieka zníži na polovicu, mlieko je zahustené a má vyšší obsah tuku, bielkovín a laktózy. Zároveň má charakteristickú chuť kvôli karamelizácii laktózy a cukru počas dlhého procesu varenia. Mlieko sa následne zmrazí v tesných uzavretých formách, ktoré sú ponorené do ľadu zmiešaného so soľou na urýchlenie procesu zmrazovania. Zmes ľadu a soli spolu s ponorenou nádobou s kulfi je umiestnený do kameninovej nádoby (zvanej matka), ktorá poskytuje izoláciu od vonkajšieho tepla a spomaľuje topenie ľadu. Kulfi pripravený týmto spôsobom sa preto nazýva matka kulfi. Tradičný spôsob prípravy kulfi pomalým zmrazovaním vytvára jedinečnú hladkú a jemnú chuť bez ľadových kryštálikov.
Foto: Shutterstock
Tradične sa v Indii kulfi predáva zmrzlinármi zvanými kulfiwalas, ktorí udržujú kulfi mrazené umiestnením foriem vo vnútri veľkých kameninových nádob (matka) naplnených ľadom a soľou. Predávajú sa na liste alebo zmrazené na paličke (špajli). Kulfi sa tiež jedáva s faloodeh (niťovkami vyrobenými zo škrobu). Často sa podáva aj ako falooda kulfi, čo je kulfi s ryžovými rezancami, ružovým alebo iným cukrovým sirupom a ďalšími prísadami. Medzi populárne príchute patria pistácie, mango, vanilka a ruža.
Skúste si doma pripraviť aj vy kulfi:
Zdroj: www.wikipedia.org
Zaujal ma cendol.