Stručná geografia zmrzliny – Amerika

Andrea Červenková, 17. júla 2015     8 minút čítania

Aj Amerika má svoje typické zmrzlinové pochúťky. Nahliadnite aké.

O tom, ako vznikla zmrzlina, odkiaľ pochádzajú najstaršie recepty i spôsoby výroby od tých historických až po tie dnešné, sa dočítate v prvom dieli nášho letného zmrzlinového špeciálu:

Stručné dejiny zmrzliny

O ázijských zmrzlinách sa mnoho zaujímavého dočítate tu:

Stručná geografia zmrzliny – Ázia

Ak ste zvedaví na zmrzliny v Európe, prečítajte si:

Stručná geografia zmrzliny – Európa

A aké druhy zmrzlín poznajú v Amerike? Začítajte sa:

Halo-halo




Foto: Shutterstock


Halo-halo (v preklade znamená zmiešať) je populárny filipínsky dezert. Podáva sa vo vysokom pohári alebo v miske. Na dno pohára sa kladú rôzne sladké varené fazule, želé a exotické ovocie, dokonca i syr. Potom nasleduje ľadová drvina, ktorá sa posype cukrom. Vrch zdobí leche flan (jemný karamelový puding), purple yam (koreňová zelenina fialovej farby podobná našej cvikle) alebo zmrzlina. Hotový dezert sa poleje kondenzovaným mliekom.

Ice pop, popsicle (nanuk)




Foto: Shutterstock


Je jednoduchý dezert na báze mrazenej ochutenej tekutiny (napríklad ovocného džúsu), ktorý sa dá ľahko vyrobiť aj podomácky. Pripravená tekutina, ktorá býva často farebná umelo, sa naleje do plastových alebo silikónových formičiek a nechá sa zmraziť.

Ako prvý vraj vytvoril nanuk v roku 1905 vo veku 11 rokov istý Frank Epperson z Oaklandu v Kalifornii, keď náhodou nechal pohár práškovej sódy a vody s paličkou na miešanie na verande počas chladnej noci. Nanuky spopularizoval, keď si dal v roku 1923 patentovať „zmrzlinu na paličke“. Spočiatku svoje dielo nazýval Epsicle. Neskôr svoj vynález a značku predal Joe Lowe Company z New Yorku.
















Frozen custard (mrazený puding)




Foto: Shutterstock


Je to studený dezert podobný zmrzline, ale okrem smotany a cukru sa do neho pridávajú aj vajcia. Bol vynájdený v Coney Island, štát New York v roku 1919, kedy výrobcovia zmrzliny Archie a Elton Kohr zistili, že pridaním žĺtok do zmrzliny vytvoria hladšiu textúru, pričom zmrzlina zostane dlhšie studená. Z frozen custard sa stal taký hit, že počas prvého víkendu z neho predalo až 18460 porcií.

Pravý frozen custard obsahuje vysoké percento mliečneho tuku (aspoň 10 %) a vaječného žĺtka (aspoň 1,4 %), čo mu dáva hustú, krémovú textúru a hladšiu konzistenciu ako bežná zmrzlina. Obsahuje aj menší podel vzduchu ako bežná zmrzlina. Frozen custard sa zvyčajne pripravuje čerstvý na mieste predaja, najobvyklejšie príchute sú vanilková a čokoládová.

Frozen yogurt, frozen yoghurt, frogurt (mrazený jogurt)




Foto: Shutterstock


Je to mrazený dezert vyrobený z jogurtu a prípadne i ďalších mliečnych výrobkov. Na Strednom východe a v Indii ľudia jedávajú jogurt už po viac ako štyri tisícročia. No v USA sa jogurt objavil až niekedy okolo roku 1900 a v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí si získal popularitu ako zložka zdravej výživy. V roku 1930 začal Američan Dannon po prvýkrát predávať svojim zákazníkom balený jogurt a v roku 1970 sa po prvý krát v USA objavuje aj mrazený jogurt.

Mrazený jogurt sa obvykle skladá z mliečnej sušiny, sladidla, mliečneho tuku, jogurtovej kultúry, prírodných či umelých aróm a niekedy aj prírodných alebo umelých farbív. Čím vyšší je obsah tuku, tým viac vzduchu môže mrazený jogurt absorbovať, a tým má smotanovejšiu chuť. Obsah želatíny alebo rastlinných prísad (napríklad guarovej gumy) jogurt stabilizuje, znižuje kryštalizáciu a zvyšuje teplotu, pri ktorej sa mrazený jogurt topí. Vďaka tejto stabilizácii udržiava zmrznutý jogurt hladkú konzistenciu, bez ohľadu na manipuláciu alebo teplotné zmeny. Moderné verzie mrazených jogurtov môžu obsahovať nemliečnu „smotanu“ alebo smotanu s nízkym obsahom tuku, či rôzne probiotické kultúry.










Zmrzlinový sendvič




Foto: Shutterstock


Skladá sa zo zmrzliny vloženej medzi dvoma oplátkami, vafľami alebo sušienkami. V mnohých krajinách má svoju národnú verziu, u nás je známy ako ruská zmrzlina. V Austrálii ho poznajú ako plátok vanilkovej zmrzliny s dvoma ružovými sušienkami. V Severnej Amerike je plátok zmrzliny, najčastejsie vanilkovej, zovretý medzi dvoma oplátkami, zvyčajne čokoládovými s obdĺžnikovitým tvarom. V New Yorku vznikol aj špeciálny druh zmrzlinového sendviča Chipwich, v ktorom je kus vanilkovej zmrzliny medzi dvoma koláčikmi s kúskami čokolády (chocolate chip cookies).






Milkshake (mliečny koktail)




Foto: Shutterstock


Milkshake je sladký chladený nápoj, ktorý je zvyčajne vyrobený z mlieka, zmrzliny alebo ľadového mlieka, aróm alebo sladidiel (napríklad karamelovej, čokoládovej polevy alebo ovocného sirupu). Je populárny hlavne v USA, kde sa často servíruje posypaný kúskami keksíkov, čokoládových tyčiniek alebo sú do neho vmiešané alkoholické nápoje (napríklad vaječný likér).






Snow cone, snowball (snehový kornút, snehová guľa)




Foto: Shutterstock


Je to snehový dezert populárny v celej Severnej Amerike. Predáva sa v papierových kornútoch alebo penových pohároch. Dezert sa skladá z nahromadenej ľadovej drviny, ktorá je ochutená cukrovým sirupom s veľmi pestrými farbami. V závislosti od oblasti môže byť konzistencia dezertu jemná alebo hrubšia a viac zrnitá až chrumkavá.



Zdroj: www.wikipedia.org



Diskusia k článku







 



TOPlist