Stručné dejiny zmrzliny

Andrea Červenková, 12. júla 2015     9 minút čítania

Bez čoho si nevieme predstaviť leto? Ten chladivý zázrak, ktorý sa nám na jazyku rozplynie na chutný krém. Čokoládová, vanilková, jahodová, maková či pistáciová. Smotanová, ovocná, sorbet či mrazený jogurt. Variácii je mnoho. Ochutnajte s nami zmrzlinovú históriu.


Foto: Shutterstock


Za kolísku vzniku zmrzliny sa považuje Ázia. V Číne už okolo roku 200 pred naším letopočtom zmrazovali za pomoci snehu alebo ľadu zmes mlieka a ryže. Zistili tiež, že keď do snehu primiešajú dusičnan draselný (liadok), zníži sa tým bod tuhnutia, čím sa dosiahne zmrznutie zmrzliny rýchlejšie. V arabských krajinách sa ako hlavná zložka pri výrobe zmrzliny používalo mlieko, ktoré sladili cukrom a ochucovali ružovou vodou, sušeným ovocím a orechmi. V pradávnej Perzskej ríši si ľudia počas horúcich letných dní nalievali na misku snehu koncentrovanú hroznovú šťavu. Sneh získavali z vrcholkov hôr a uskladňovali ich v podzemných komorách, ktoré nazývali yakhchal. Peržania dokonca vynašli špeciálnu chladenú pochúťku nazývanú Faloodeh alebo Paloodeh vyrobenú z ružovej vody a cestovín (niťoviek), ktorá sa mrazila ľadom zmiešaným so šafranom, ovocím a rôznymi inými príchuťami. Aj rímsky cisári si nechávali vyrábať osviežujúce zmrzliny z ľadu prineseného z hôr poliate ovocnými zálievkami.


Foto: Shutterstock

Yakhchal - kupolovité stavby s hrubými múrmi určené na celoročné skladovanie potravín.


Za jednu z prvých propagátoriek zmrzliny v Európe sa považuje talianska vojvodkyňa Katarína Medicejská. Keď sa v roku 1533 vydala za vojvodu z Orléans (budúceho francúzskeho kráľa Henricha II.), do Francúzska ju sprevádzali aj talianski kuchári, ktorí vraj so sebou priniesli aj recepty na ochutený ľad a sorbety. Písomné zmienky o ochutenom ľade sa vo Francúzsku objavili už v 17. storočí. A pravdepodobne prvý recept na zmrzlinu, ako ju poznáme dnes, by sme našli v kuchárskej knihe od Mary Eales, ktorá vyšla v Londýne začiatkom 18. storočia. Na americký kontinent prišla zmrzlina vďaka kvakerským kolonistom z Anglicka a stala sa natoľko obľúbenou, že ju už počas koloniálnej éry začali ponúkať cukrárne v New Yorku a ďalších amerických mestách.

Pred tým, než boli vyvinuté moderné spôsoby chladenia, bola zmrzlina luxusnou vychytávkou vyhradenou pre zvláštne príležitosti a len pre tých majetnejších. Jej výroba bola dosť prácna a najväčšou výzvou bolo získavanie ľadu. Ten sa ťažil v zimných mesiacoch z jazier a rybníkov a skladoval sa v dierach v zemi alebo takzvaných v ľadovniach – budovách určených na skladovanie ľadu s hrubými izolovanými stenami.


Foto: Shutterstock

Historický prístroj na výrobu zmrzliny.


V európskej stredomorskej oblasti sa zmrzlina stala bežne dostupnou a pomerne lacnou pochúťkou už v 18. storočí. Do Anglicka dorazila zmrzlinová mánia trochu neskôr. V roku 1851 si Carlo Gatti (pôvodom Švajčiar) zriadil stánok na predaj zmrzliny na londýnskej vlakovej stanici Charing Cross. Za jednu porciu zmrzliny servírovanej na mušli pýtal jednu penny (odtiaľ pochádza názov a tvar plytkého pohára na servírovanie zmrzliny Penny lick). Gatti si vybudoval svoje zmrzlinové impérium aj vďaka tomu, že vo veľkej miere dovážal ľad až z Nórska. Za kráľovnú zmrzliny je však v Anglicku považovaná Agnes Marshall. Vďaka jej popularizácii (napísala o zmrzline až 4 knihy a usporadúvala verejné prednášky o jej príprave) sa zmrzlina stala módnou aj pre strednú triedu. Pani Marshall dokonca navrhla používať na výrobu zmrzliny kvapalný dusík a bola tiež autorkou prvého stroja na prípravu zmrzliny na ručný pohon.


Foto: Shutterstock

Starodávny zmrzlinovač s kľukou.


Američanka Nancy Johnson si v roku 1843 nechala patentovať prvý zmrzlinovač. Fungoval tak, že sa do nádoby, v ktorej sa nachádzali lopatky na premiešavanie, naliala vychladená zmrzlinová zmes. Nádoba sa umiestnila do vane s ľadom a soľou, topiaci sa ľad odovzdával chlad, čím sa teplota zmrzlinovej zmesi vo vnútornej nádobe znížila až k bodu tuhnutia. Vďaka otáčajúcim sa lopatkám sa zo zmrzlinovej zmesi nestal veľký kus zmrznutého krému, ale kryštáliky ľadu sa neustále rozbíjali a navyše sa zmes takto prevzdušňovala a našľahávala. Lopatky sa poháňali ručnou kľukou.

V Európe a v Amerike bola dovtedy zmrzlina vyrábaná a predávaná malými podnikmi, väčšinou cukrárňami. Až Jacob Fussell z Baltimoru (v štáte Maryland, USA) v roku 1851 otvoril prvú továreň na výrobu zmrzliny, čím znížil náklady na výrobu zmrzliny a zvýšil jej popularitu.

Absolútnu revolúciu v uchovávaní potravín, a teda aj vo výrobe zmrzliny, však spôsobilo vynájdenie princípu chladenia, pri ktorom sa niektoré tekutiny vyparovaním ochladzujú. Nemecký inžinier Carl von Linde sa zaoberal vývojom priemyselného chladenia a bol prvý, kto si dal patentovať a vyrobil praktické a kompaktné chladničky pre domácnosť. Komerčná masová výroba zmrzliny a zrod moderného zmrzlinového priemyslu sa teda mohli začať.


Foto: Shutterstock

Zmrzlinový dezert Banana split.


Ľudská fantázia však nemá hraníc, vďaka čomu sa zmrzlina stala súčasťou ďalších chladivých pochúťok: rôznych zmrzlinových nápojov (napr. ice cream soda, 1870, USA), všakovakých zmrzlinových pohárov (napr. Banana split, koniec 19. storočia, USA), nanukov (1921, USA). Servírovanie zmrzliny uľahčovali a predaj v stánkoch podporilo vynájdenie jedlých oblátkových kornútikov (1888, Anglicko).


Foto: Shutterstock

Jednoduchý plastový zmrzlinovač.


Najbežnejší spôsob výroby zmrzliny doma v súčasnosti je použitie zmrzlinovača – elektrického zariadenia, ktoré chladí a zároveň mieša zmrzlinovú zmes. Tie jednoduchšie zmrzlinovače sa od tých pôvodných veľmi nezmenili. Skladajú sa z vonkajšej nádoby, ktorá obsahuje chladiacu zmes. Tú treba nechať na niekoľko hodín (najlepšie aj na celý deň) zamraziť v mrazničke. Do nej sa potom vloží nádoba s lopatkami na miešanie zmrzliny, pričom zmes na prípravu zmrzliny musí byť dobre vychladená, jej vymiešanie trvá zhruba 20 minút. Profesionálnejšie zmrzlinovače už pracujú s vlastnou mraziacou jednotkou, môžete si teda vyrobiť zmrzlinu kedykoľvek. Nevýhodou je, že sú väčšie a drahšie a príprava zmrzliny trvá dlhšie (cca 40 minút).


Foto: Shutterstock

Profesionálny zmrzlinovač so zabudovanou mraziacou jednotkou.


O zmrzlinovačoch ste diskutovali na Vareche tu:

Stroj na výrobu zmrzliny

čo to lížeme?

Zmrzlinovač z Lidla

Zmrzlinovač

Zmrzlinovač


Skúsite si vyrobiť vlastnú zmrzlinu? Inšpirujte sa receptami od našich Varecháčov:


















O zmrzlinách sa mnoho zaujímavého dočítate tu:

Stručná geografia zmrzliny – Ázia


Stručná geografia zmrzliny – Európa


Stručná geografia zmrzliny – Amerika



Zdroj: www.wikipedia.org



Diskusia k článku







 



TOPlist