
Foto: Shutterstock.com
Ako vieme zistiť, či je vajce čerstvé
Čerstvé vajíčko má po rozbití vypuklý žĺtok, aj bielok krásne drží. Naopak, bielok staršieho vajíčka sa rozlieva a po rozbití nedrží pohromade. Skladovaním vajce stráca vodu a zväčšuje sa vzduchová bublina vo vnútri, preto keď ho ponoríme do vody, nadnáša sa viac ako čerstvé.
Kde ich kupovať
Ideálne je, keď máme možnosť kúpiť vajíčka priamo od farmára. Pretože vajíčka od sliepok chovaných nielen kvalitnou potravou, ale aj vo výbehu na čerstvom vzduchu a slniečku patria k najkvalitnejším. Ideálne je nájsť si svojho farmára, ktorý vám zásobu výborných vajíčok často donesie až pred vaše dvere. Ak ich kupujete v reťazci, pozorne sledujte kód vyrazený na škrupinke. Ak je na ňom vyznačený kód SK znamená, že ide o Slovenskú republiku. Pri nakupovaní v predajniach sa vždy pozerajte na to, či nie je vajíčko orosené a nemá vlhký obal.
Ako ich skladovať
Vajíčka uchovávame v chladničke, ideálne špičkou nahor. Ak máme vajíčko v chladničke viac ako desať dní, je dobré ho prevrátiť, predídeme tak tomu, aby sa žĺtok prilepil k škrupinke. Škrupinky by mali byť neporušené, nepopraskané. Minimálna trvanlivosť vajíčka je štyri týždne od znášky.
Ako čítať označenie na škrupinke
Prvé číslo označuje spôsob chovu sliepok.
0 – znamená ekologický chov, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov na podstielke, 3 – klietkový chov.
Nasleduje symbol krajiny, kde bolo vajíčko znesené. SK – Slovenská republika, CZ – Česká republika, AT – Rakúsko, DE – Nemecko, PL – Poľsko, HU – Maďarsko.
Za kódom krajiny nájdete identifikačné číslo chovu, odkiaľ vajíčka pochádzajú.
Pripravte si dokonalú majonézu z čerstvých vajíčok

pravda je taka, ze vajcia by sa mali prave takto ukladad a nie kvoli tomu aby dychali resp. nedychali, ale kvoli tomu, ze na tupom konci je vzduchova bublina bezpecne odelena od bielka supkou-blanou, teda ak vajce otocime tupym koncom dolu, tak bublina sa bude presuvat zasa smerom hore a moze sa narusit ta blana a vajce sa moze nasledne rychlejsie pokazit. Ale to sa moze stat iba ak je vajce uskladnene pri vyssej teplote ako je v chladnicke, teda nad cca 5-7°C a dlhsej dobe nez na aku sa kupuju vajcia.