
Foto: Shutterstock
Mrazené potraviny sú často vnímané ako menej hodnotná náhrada čerstvých. V niektorých prípadoch je však opak pravdou. Ovocie a zelenina, ktoré sa mrazia hneď po zbere, si často zachovajú vyššiu nutričnú hodnotu ako tie, ktoré cestujú niekoľko dní, či týždňov k zákazníkovi. Navyše, niektoré biologické procesy, ktoré sa dejú počas mrazenia, môžu uľahčiť vstrebávanie živín v našom tele.
Bunkové steny zeleniny môžu byť napríklad po zmrazení a následnej tepelnej príprave „otvorenejšie“, čo zlepšuje uvoľňovanie antioxidantov, ako sú karotenoidy či polyfenoly.
Čučoriedky
Mrazené čučoriedky môžu mať vyššiu antioxidačnú aktivitu ako čerstvé. Drobné prasknutie buniek pri mrazení totiž umožňuje, aby sa antokyány (prírodné farbivá s ochranným účinkom) uvoľnili rýchlejšie. Navyše, mrazené čučoriedky sú dostupné celoročne, čo je veľkým plusom.
Foto: Shutterstock
Mrkva
Je bohatá na betakarotén – látku, ktorú telo premieňa na vitamín A. Po zmrazení sa betakarotén uvoľňuje ľahšie, najmä ak mrkvu dusíte alebo varíte v pare.Brokollica
Mrazená brokolica si uchová vysoké množstvo vitamínu C a vlákniny. Ak sa pred zmrazením oblanšíruje (krátko obvarí), spomalí sa činnosť enzýmov, ktoré by inak znižovali obsah vitamínov. Po tepelnej úprave je takáto brokolica rovnako alebo dokonca lepšie stráviteľná ako čerstvá.
Foto: Shutterstock
Kváskový chlieb
Na rozdiel od bežného chleba z droždia si kváskový chlieb po rozmrazení uchová chrumkavú kôrku aj mäkkú striedku. Pre ľudí so zníženou toleranciou na klasické pečivo môže byť kváskový chlieb po rozmrazení ešte prívetivejší. Vláknina zostáva aj po mrazení zachovaná a môže byť dokonca lepšie využiteľná, pretože pri fermentácii a následnom zmrazení dochádza k miernemu narušeniu štruktúry rastlinných buniek, čo napomáha tráveniu.Mrazením sa zvyšuje podiel rezistentného škrobu – ide o typ škrobu, ktorý sa správa podobne ako vláknina. Telo ho nestrávi v tenkom čreve, ale putuje až do hrubého čreva, kde slúži ako potrava pre prospešné črevné baktérie. Proces ochladenia a následného ohrievania (napr. po zmrazení a krátkom zapečení) tento škrob aktivuje a zlepšuje tak funkciu čriev, stabilizuje hladinu cukru v krvi a predlžuje pocit sýtosti.
Diskusia k článku