Zdena Studenková:
Poľutovala by som sa, keby som sa musela ísť najesť na benzínku alebo do vývarovne

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 23. decembra 2022     21 minút čítania

Populárna herečka, ale aj vychýrená hostiteľka, nám porozprávala nielen o svojej kuchárskej knižke, najobľúbenejších vianočných koláčikoch, ale aj životných princípoch, ktoré jej pomáhajú zachovať si krásu aj životný nadhľad.



Foto: Jakub Klimo

Zdena Studenková je filmová a divadelná herečka, ktorá stvárnila nezabudnuteľné postavy na doskách Slovenského národného divadla, v muzikáloch na novej scéne, ale aj v televíznych filmoch či seriáloch. Stále je veľmi aktívna, pôsobí v činohre Slovenského národného divadla, v dabingu, televíznych šou aj v seriáloch a aktuálne hviezdi aj v monodráme Shirley Valentine, ktorú produkuje jej životný partner, dirigent a umelec Braňo Kostka. Je gurmánka, veľmi rada varí a svoje jedlo si nosí na televízne produkcie aj večerné predstavenia. Na pultoch kníhkupectiev sa na jeseň objavila už jej tretia kuchárska kniha.

Na pultoch kníhkupectiev je vaša nová, krásna kuchárska kniha. Ako vznikala?

Pred rokmi som vydala dve kuchárske knihy, ktoré boli síce nízkorozpočtové, no veľmi úspešné. Okrem receptov som v nich písala aj historky, no chýbali im ilustrácie aj fotografie. Mnoho našich kamarátov a známych mi hovorilo, že knižky sa už nedajú nikde kúpiť. a tak keď sme sa na pracovných raňajkách s Gabikou Belopotockou z vydavateľstva Ikar rozprávali, poprosila som ju, či by nemohla pripraviť ich dotlač. Ona mi odpovedala: nebudeme predsa tlačiť staré knihy, keď môžeš pripraviť novú. Chytila som sa toho a povedala som si, že to nemôže byť len obyčajná kuchárska kniha, pretože takých je plno, chcela som, aby bola krásna.

Áno, sú v nej krásne fotografie jedla aj vaše portréty. S kým ste spolupracovali?

Našťastie máme priateľov, ktorými sú grafička Sonička Michaľáková, kostýmový výtvarník Boris Hanečka, fotograf Kubko Klimo, ktorého poznám od detstva, pretože vyrástol pri svojom otcovi, známom fotografovi Martinovi Klimovi, mojom spolužiakovi. Povedali mi, že idú do toho so mnou, a tak sme dva dni v krásnom byte jedli, pili a fotili ilustračné fotografie. Tridsať jedál pripravil podľa mojich receptov so svojím kuchárom fotograf Dušan Křístek. Vždy mi napísal, čo práve varia, poslal fotografiu a ja som len povedala, že je to krásne alebo som odporučila malú úpravu, napríklad pridať ešte jeden zemiak navyše.

„Pre mňa je varenie zábava a relax. Poľutovala by som sa, keby som sa musela ísť najesť na benzínku alebo do nejakej vývarovne.“

Aké recepty sú v knižke?

Zaradila som recepty, ktoré boli v starej knižke, pripísala som aj veľa nových. Staré recepty som zrekonštruovala, dnes už napríklad nepoužívam filé či rastlinné tuky, ale krásny kus bielej tresky a maslo. Pevne verím, že je to zaujímavá aj zábavná knižka, pretože kuchárka môže postaviť na sporák hrniec a popri tom si chvíľku posedieť. Začíta sa do rozprávania o tom, aká bola moja cesta k divadlu, prvé filmovačky, veľké zahraničné produkcie, no dozvie sa aj klebety o mojich kolegoch z divadla.





Diskusia k článku







 



TOPlist