Foto: Pravda - Ivan Majerský
My si dnes šošovicu na tanieri vylepšíme. Urobíme si moravský „čočkový prejt“. Preložím to. Bude to zapečená šošovicová kaša. Štvrť kila červenej šošovice preberieme, preperieme a namočíme na 2–3 hodiny do studenej vody. Vodu vymeníme a strukovinu bez soli uvaríme do polomäkka. Potom pridáme 15 dag spareného pšena (lúpané proso) a 3–4 bobuľky nového korenia. Na miernom ohni to všetko uvaríme domäkka. Kašu odstavíme, okoreníme, osolíme, pridáme najemno pokrájanú cibuľu, strúčik lisovaného cesnaku a za lyžicu bravčovej masti. Všetko dobre premiešame a premiestnime do pekáča. Pečieme to pol hodinky pri 160 oC. Kašu podávame s varenými zemiakmi a kyslou nakladanou „štipľavinou“.
Celkový dojem z tejto originálnej papaničky si vylepšíme čašou bieleho vína. Nie som somelier, poradím vám však. Malo by to byť pekne vyzreté dvoj-, trojročné Rulandské biele.
tymian je pre vybornu chut sosovice.