Fedor Malík:
Zapečená šošovicová kaša

Fedor Malík, 10. marca 2015     2 minúty čítania

Šošovicu môžete mať na tanieri, v rádiotechnike, v geológii, v optike, ale aj na tvári. Samozrejme, nás zaujíma ten prvý prípad.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Lens esculenta L. je strukovina, ktorá je cennou bielkovinovou zložkou našej potravy. Môže byť veľkoplodá i drobnoplodá a môže sa líšiť aj farebne. Hnedá, kaki – sivastá, žltá, zelená i červená. Milujem červenú šošovicu. Pekne vyzerá a je aj akosi „ohľaduplnejšia“ ako tie ostatné. Dáte si na tanier tejto dobroty a môžete ísť do kina, do divadla... Navyše je pôstne obdobie a mäsu sa vyhýbame. Veď aj pán farár má k nedeľnému obedu šošovicový prívarok s vajcom...

My si dnes šošovicu na tanieri vylepšíme. Urobíme si moravský „čočkový prejt“. Preložím to. Bude to zapečená šošovicová kaša. Štvrť kila červenej šošovice preberieme, preperieme a namočíme na 2–3 hodiny do studenej vody. Vodu vymeníme a strukovinu bez soli uvaríme do polomäkka. Potom pridáme 15 dag spareného pšena (lúpané proso) a 3–4 bobuľky nového korenia. Na miernom ohni to všetko uvaríme domäkka. Kašu odstavíme, okoreníme, osolíme, pridáme najemno pokrájanú cibuľu, strúčik lisovaného cesnaku a za lyžicu bravčovej masti. Všetko dobre premiešame a premiestnime do pekáča. Pečieme to pol hodinky pri 160 oC. Kašu podávame s varenými zemiakmi a kyslou nakladanou „štipľavinou“.

Celkový dojem z tejto originálnej papaničky si vylepšíme čašou bieleho vína. Nie som somelier, poradím vám však. Malo by to byť pekne vyzreté dvoj-, trojročné Rulandské biele.



Diskusia k článku

miskam
Veľmi pekný článok. Šošovicu mám veľmi rada, určite vyskúšam.
chorvatka
Recept na sosovicovy prejt sa mi paci, len nechapem, preco nedate do sosvice trosku tymianu alebo saturejky pri vareni ? Po takejto uprave môzete ist do kina ci do divadla, bez "zvukovych a cuchovych efektov" navyse je to najlepsi zdroj D vitaminu
kuchticka
@chorvatka mas pravdu .Pri vareni vsetkej strukoviny by nemALA CHYBAT SATUREJKA (SATUREJA NONTANA).
tymian je pre vybornu chut sosovice.






 



TOPlist