Vyskúšajte to:
Toto je najlepší spôsob, ako nakrájať červený melón

Jana Klimanová, 26. júla 2023     4 minúty čítania

Vychutnať melón si nemusíte len tak, že vám jeho šťava bude tiecť po rukách a po brade. Dôležité je totiž správne ho nakrájať.



Foto: Shutterstock

Melón chutí najlepšie v surovom stave a vychladený. Ak melón nechcete krájať na malé kúsky a jesť ho potom vidličkou, určite pri krájaní nechajte na melóne šupku. Pozrite si video, ako ho nakrájať, aby nebola dolepená celá kuchyňa a rovnako vaše ruky, keď ho budete jesť.


Zdroj: YouTube, Profimann

Melónové hranolky

Najprv celý melón poriadne umyte vodou. Ostrým nožom ho rozrežte na polovice. Potom položte jednu polovicu melóna dužinou na dosku na krájanie. Začnite krájať z jednej strany na druhú plátky hrubé približne 3 centimetre.

Melón si počas krájania pridržiavajte druhou rukou, aby stále držal svoj tvar. Potom otočte dosku o 90 stupňov a postup zopakujte.

Na melónovej šupke takto vzniknú štvorcové alebo obdĺžnikové zárezy. Potom už len stačí melónové hranolky vybrať a vychutnávať.

Prečítajte si aj:



Melónové nanuky

Najmä deťom sa budú páčiť takto podávané kúsky melóna. Melón aj so šupkou nakrájajte na štvrtiny a tie potom priečne na trojuholníkové plátky hrubé asi 2 cm. Šupku trochu narežte, aby sa do nej dala zasunúť nanuková palička. Takto nakrájaný melón môžete dať aj do mrazničky.



Foto: Shutterstock

Prečo je melón zdravý

Červený melón je nielen chutný, ale má aj mnoho liečivých účinkov. Ak ste aktívnym športovcom, určite po intenzívnom tréningu siahnite po červenom, alebo vodnom melóne. Keďže obsahuje až 92 % vody, do vášho organizmu doplní stratené tekutiny. Do tela vráti minerály a elektrolyty vyplavené potením. Navyše obsahuje látku L-cytrulín, aminokyselinu, ktorá sa podieľa na regenerácii svalov. Táto látka urýchľuje vyplavovanie kyseliny mliečnej, zodpovednej za “svalovú horúčku”.

Červený melón je doslova nabitý vitamínmi A, B6, B3 a C, ktoré zlepšujú činnosť obličiek, srdca a regulujú vysoký tlak. Vypľúvate semienka? Aj tie obsahujú veľa horčíka a draslíka. Už v starovekej medicíne sa používali na liečbu obličkových kameňov.

Melón obsahuje tiež lykopén, ktorý je účinnou látkou pri prevencii rakoviny prostaty a krčka maternice at tiež znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Čím zrelší melón, tým viac lykopénu obsahuje.

Melón by sa nemal jesť s inými potravinami, aby nedošlo ku kvasnému procesu. Časový odstup ďalšieho jedla by mal byť aspoň ½ hodiny.






ANKETA: Vyhýbate sa konzumácii melóna, pretože z neho tečie šťava všade naokolo?

2,9%



97,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist