
Foto: Shutterstock
Každý, kto sa trocha zaujíma o výživu vie, že brokolica patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny, je to doslova vitamínová bomba. Viete však, že existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako jej pozitívne účinky ešte zvýšite?
Čo dokáže krájanie
Čerstvé ovocie a zelenina by sa po nakrájaní mali čo najrýchlejšie skonzumovať, pretože kyslík zo vzduchu v nich môže ničiť cenné zložky ako napríklad vitamín C.Brokolica je však výnimka, v jej prípade nakrájanie pred používaním a krátke odležanie urobí úplný opak. Keď ju nakrájame, aktivuje sa enzým, ktorý premieňa obsiahnuté glukozidy horčičného oleja na látku nazvanú sulforafán. O ňom sa tvrdí, že má protirakovinové účinky, je dokonca súčasťou mnohých medicínskych výskumných projektov.
Takže čím viac času dáme tomuto enzýmu po nakrájaní, tým viac sulforafánu sa vytvorí. Alebo jednoducho povedané, čím skorej brokolicu pred varením či použitím nakrájate, tým viac protirakovinovej látky bude obsahovať. Dobré, nie?
Varte ju v malom množstve vody
Brokolica sa väčšinou konzumuje varená. Keďže zdraviu prospešné látky pri varení ľahko prechádzajú do vody, odporúča sa ju dusiť len s malým množstvom vody, alebo ešte lepšie, pripravovať ju v pare. Okrem toho je vhodné vodu z varenia ďalej použiť, napríklad na brokolicovú krémovú polievku.Brokolica obsahuje viac vitamínu C ako ktorákoľvek zelenina, už 100 g pokrýva potrebnú dennú dávku človeka (100 mg). Keďže tento je citlivý na teplo, odporúča sa brokolicu variť len veľmi krátko – stačí 5 minút, alebo ak ju chcete naozaj chrumkavú, tak 2 minúty.

Foto: Shutterstock
Aby zostala zelená
Ak brokolicu varíme dlho, nielen že stratí vitamíny, ale aj peknú zelenú farbu. Aby sa jej farebnosť zachovala, treba ju teda variť krátko a potom na sitku opláchnuť studenou vodou alebo ponoriť do studenej vody, aby sa čo najrýchlejšie zastavil proces varenia. Zelenej farbe prispieva aj štipka cukru vo vode na jej varenie.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku