Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vegetácia je o pár dní popredu a vinice sa chvália veľkou násadou kvetov. Kvet však nie je strapec hrozna. Do oberačky nám chýbajú ešte 3 - 4 mesiace. O vinicu sa treba starať a révu treba ochrániť pred škodcami a chorobami.
Aj tá jar je zradná. Poprší, príde spara a plesňová ríša vám zožerie úrodu. Národ strieka vinice. Ekológia, ne-ekológia… Keď vystrčí rožky perenospóra, rozhýbu sa aj naši hubári. Nenosia v tomto čase plné koše húb, avšak každá „fungi“ poteší.
Aj môj priateľ Vilko, naturalizovaný Modran, je vášnivý hubár. Pozná každý kúsok modranského chotára. Minulý piatok sadol do starej škodovky a zamieril k huncokárskemu cintorínu. A potom kráčal popri jarkoch smerom na Vysokú.
Vedel, kde rastie čírovnica májová, po našom májovka. Poznáte ju, je bielučká a vonia čerstvou múkou. Vilko z nej robí vynikajúcu jarnú polievku.
Umyté a nakrájané huby, rozpálená bravčová masť, mladá cibuľka a bledá zápražka. A potom už len soľ, čierne korenie, červená paprika, jačmenné krúpy (treba ich predvariť!), na kocky nakrájané mladé zemiačky, nakrájaná vňať petržlenu a ligurčeku.
Polievku nechajte zovrieť, okoštujte ju, ešte dochuťte a pojedajte „len tak“. Bez chlebíka, bez kaizerky, bez slaného rožka. To „len tak“ platí aj o víne. Hubám ten „sobáš“ s vínom nesvedčí...
Diskusia k článku