Fedor Malík:
Vilkova jarná

Fedor Malík, 28. mája 2024     2 minúty čítania

Neskorá jar pod Malými Karpatmi. Krajina sa topí v zelenom ošiali a na brehoch troch modranských potokov kvitnú blatúchy. Nebo je modré a mlaď vytiahla letné oblečenie.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Vegetácia je o pár dní popredu a vinice sa chvália veľkou násadou kvetov. Kvet však nie je strapec hrozna. Do oberačky nám chýbajú ešte 3 - 4 mesiace. O vinicu sa treba starať a révu treba ochrániť pred škodcami a chorobami.

Aj tá jar je zradná. Poprší, príde spara a plesňová ríša vám zožerie úrodu. Národ strieka vinice. Ekológia, ne-ekológia… Keď vystrčí rožky perenospóra, rozhýbu sa aj naši hubári. Nenosia v tomto čase plné koše húb, avšak každá „fungi“ poteší.

Aj môj priateľ Vilko, naturalizovaný Modran, je vášnivý hubár. Pozná každý kúsok modranského chotára. Minulý piatok sadol do starej škodovky a zamieril k huncokárskemu cintorínu. A potom kráčal popri jarkoch smerom na Vysokú.

Vedel, kde rastie čírovnica májová, po našom májovka. Poznáte ju, je bielučká a vonia čerstvou múkou. Vilko z nej robí vynikajúcu jarnú polievku.

Umyté a nakrájané huby, rozpálená bravčová masť, mladá cibuľka a bledá zápražka. A potom už len soľ, čierne korenie, červená paprika, jačmenné krúpy (treba ich predvariť!), na kocky nakrájané mladé zemiačky, nakrájaná vňať petržlenu a ligurčeku.

Polievku nechajte zovrieť, okoštujte ju, ešte dochuťte a pojedajte „len tak“. Bez chlebíka, bez kaizerky, bez slaného rožka. To „len tak“ platí aj o víne. Hubám ten „sobáš“ s vínom nesvedčí...





Diskusia k článku







 



TOPlist