Fedor Malík:
Vedia frkacúle lietať?

Fedor Malík, 19. januára 2021     3 minúty čítania

Nedávno som v našom denníku natrafil na stĺpček Dušana Piršela. Doktora filozofie, nie medicíny. Píše rozvážne a jeho návod na prežitie týchto nepríjemných a nebezpečných dní je viac ako inšpiratívny. Oslobodzujúci. Odporúča nám lietať.



Rozprestrieť krídla a vznášať sa. Letieť vysoko, zhlboka dýchať a nevšímať si tie pozemské čierňavy. Tie napokon musíme raz zahnať, odplašiť. Musíme však byť disciplinovaní, ale aj pokorní... Už to trvá dlho.

Dozrel čas, aby sa každý z nás utíšil a zakuklil sa. Život v anabióze si však žiada zaťaté zuby. Napríklad u takého oniomana. Už nie som v obchode každý deň dva–tri razy, už som tam len ako na hodinách klavíra v detstve. V utorok a v piatok. Tak to bolo aj tento týždeň. V čase naordinovanom pre dôchodcov som sa motal medzi regálmi nášho supermarketu. Najmä okolo regálov so zeleninou a cestovinami.

V zeleninovom som nahromadil plný kôš lákavých vitamínov a v cestovinovom som krúžil stále dookola. Penne rigate, fusilli (tricolore), torti, tagliattelle, egg spätzle, švarcvaldské „hörnchen“. Koľko rečí vieš, toľkokrát si kuchárom. Nič z toho však „nelietalo“. Výnimkou boli len farfalle. Motýliky. Neváhal som. Dve balenia „lietajúcich“ cestovín spolu so zeleninou som zaplatil pri pokladni.

Nuž a doma, pri sporáku, som vystrel krídla. Napred som na masle podusil drobné kúsky cukety, baklažánu, kolieska póru, slížiky kapie a bielej cibule. Dusenú zeleninu som potom zľahka premiešal s uvarenými motýlikmi. Boli „al dente“, ešte „žili“, ešte sa s nimi dalo vzlietnuť.

Len jedna vec ma zamrzela. Cestoviny aj zelenina boli z importu. Voňalo to diaľavami, nebolo to však naše. Nabudúce skúsim byť pri „lietaní“ investigatívny. Ozaj, neviete mi povedať, či v Lietavskej Lúčke alebo v Letanovciach nevyrábajú lietajúce rezance? U nás v Modre robíme, žiaľ, len frkacúle. Vzácna to cestovina. Frkacúle však doposiaľ nik nenaučil lietať. Pomohlo by nám to...



Diskusia k článku

gastrohobby
Myslím si, že nejedna zbehlá gazdinka z Letanoviec by Vám vyrobila rezance. A keďže by boli z Letanoviec, teda letanovské, samo-sebou by boli tým pádom i lietajúce. . .Pekný deň prajem, píšte čo najviac takýchto optimistických článkov, potešia.
chorvatka
Veru cas praje skor hutnym jedlam, no v zime sa vyhybam cuketam, baklazanom a inym "letnickam". Zajtra spravim "lietajuce" vrtule so slavkami a krevetami na cesnaku a cibuli. Perzlen bude sice len mrazeny, ale aj tak sa moj jediny jedak-manzel bude urcite oblizovat; Skuste, je to rychlovka.
1x sracz






 



TOPlist