Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
A grilované? Tu sa názory ľudí najviac rozchádzajú. Sú takí, ktorí na grilovanie nedajú dopustiť. A sú aj takí, ktorí ich striktne odmietajú. Tvrdia, že grilovacie splodiny sú nebezpečné... Pozri Recepty na tému Pekelná grilovačka Ako chemik som v rozpakoch, niečo o tom viem, arbitra vo veci grilovačky však robiť nebudem. Kliknite si na internet a môžete sa z hesla „grilovanie“ zblázniť. Nájdete tam štvrť milióna odkazov!
Recept, ktorý vám prinášam, nie je z internetu. Je z Kanárskych ostrovov a mne osobne „pescado al horno“ mimoriadne chutilo. Atlantickú tresku však nebudeme pripravovať v peci, ale na alobale položenom na mriežke grilu.
Plátky tresky nasolíme a poukladáme ich na vrstvu cibule a papriky. Na povrch ryby naukladáme plátky citróna, ktoré potrieme marinádou, pripravenou z olivového oleja, bieleho vína, cesnaku, petržlenovej vňate, tymianu, bobkového listu a muškátového orecha.
Tresku grilujeme mierne a o čosi dlhšie ako býva zvykom. Po štvrťhodine môžeme túto kanársku špecialitu podávať. Najlepšie so zemiakmi, varenými v morskej vode. Je to diétne, chutné a nemusíte k tomu pochlipkávať akurát to biele víno z marinády.
Skúsil som a mimoriadne sa mi to osvedčilo. Mierne podchladená desiatka s citrónovou šťavou k tomu sadla ako... nuž a to si už domyslite sami.
Diskusia k článku