
Foto: Shutterstock
Už starovekí Peržania jedli sneh zmiešaný s hroznovým sirupom. V Taliansku sa zmrzlina zdokonalila v 16.–17. storočí a odvtedy sa rozšírila po celom svete. V sladkej verzii, samozrejme.
Prvé experimenty so slanými príchuťami sa objavili v 90. rokoch 20. storočia v reštauráciách, kde šéfkuchári začali používať zmrzlinu nie ako dezert, ale ako súčasť predjedál alebo hlavných chodov. Išlo o spôsob, ako ohúriť hostí niečím nečakaným, a zároveň prepojiť studené a slané chute.
Prečo to funguje?
Slaná zmrzlina nie je slaná ako napríklad chipsy. Ide skôr o to, že neobsahuje toľko cukru ako bežná zmrzlina a namiesto neho využíva slané alebo umami ingrediencie, napríklad syr (parmezán, gorgonzola, kozí syr), zeleninu (paradajky, avokádo, hrášok), bylinky a koreniny (bazalka, tymian, čierne korenie) a dokonca aj ryby a morské plody (údený losos a krevety). Zmrzlina má vďaka tuku schopnosť prenášať chute podobne ako maslo – a keď k tomu pridáte chlad, vzniká celkom nový chuťový zážitok.
Foto: Shutterstock
Taliansko, kolíska gelata, experimentuje s bazalkou, olivovým olejom či syrom pecorino. Japonsko, krajina, ktorá zbožňuje neobvyklé príchute, má zmrzliny so sójovou omáčkou, wasabi, ba dokonca s chobotnicou! Food trucky a moderné bistrá v USA ponúkajú kombinácie ako slanina a javorový sirup či kukurica s limetkou a vo Francúzsku je známa slaná zmrzlina z foie gras (kačacia pečeň), ktorá sa podáva s toastom a figovým džemom.
Je to len trend?
Slaná zmrzlina nie je len rozmar šéfkuchárov, ale skôr nový spôsob, ako rozmýšľať o kombinácii chutí. V modernej gastronómii je dôležité prekvapiť, a slaná zmrzlina to dokáže – niekedy príjemne, inokedy šokujúco.Ak chcete zaujať hostí na letnej párty alebo si len trochu zaexperimentovať v kuchyni, skúste si urobiť vlastnú slanú zmrzlinu. Možno sa stanete jej fanúšikom na prvé ochutnanie!
Parmezánová zmrzlina
Môžete ju podávať k rôznym slaným chuťovkám, perfektne ozvláštni každé pohostenie.Potrebujeme:

Foto: Shutterstock
1. Smotanu zohrejeme v hrnci a vmiešame strúhaný parmezán, kým sa nerozpustí. Pridáme korenie a prípadne víno.
2. Necháme vychladnúť, potom dáme do mrazničky a každých 30 minút premiešame.
3. Po 2–3 hodinách podávame s grissinami (talianske tyčinky) alebo ako doplnok k prosciuttu.
Uhorková zmrzlina
Svieža, jemne kyslá, ideálna do horúčav je uhorková zmrzlina s limetkou.Potrebujeme:

Foto: Shutterstock
1. Uhorku ošúpeme, zbavíme ju jadier a rozmixujeme. Pridáme jogurt, limetkovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.
2. Premiešame, zamrazíme a podávame s grilovanými rybami alebo ako originálnu predjedlovú lyžičku.
Diskusia k článku