Trendová záležitosť:
Chcete zabodovať na letnej párty? Podávajte slanú zmrzlinu z uhoriek či parmezánu!

Jana Klimanová, 9. augusta 2025     5 minút čítania

Slaná zmrzlina nie je len výstrelok moderných kuchárov, má svoj príbeh a jej popularita rastie každým letom.



Foto: Shutterstock

Už starovekí Peržania jedli sneh zmiešaný s hroznovým sirupom. V Taliansku sa zmrzlina zdokonalila v 16.–17. storočí a odvtedy sa rozšírila po celom svete. V sladkej verzii, samozrejme.

Prvé experimenty so slanými príchuťami sa objavili v 90. rokoch 20. storočia v reštauráciách, kde šéfkuchári začali používať zmrzlinu nie ako dezert, ale ako súčasť predjedál alebo hlavných chodov. Išlo o spôsob, ako ohúriť hostí niečím nečakaným, a zároveň prepojiť studené a slané chute.

Prečo to funguje?

Slaná zmrzlina nie je slaná ako napríklad chipsy. Ide skôr o to, že neobsahuje toľko cukru ako bežná zmrzlina a namiesto neho využíva slané alebo umami ingrediencie, napríklad syr (parmezán, gorgonzola, kozí syr), zeleninu (paradajky, avokádo, hrášok), bylinky a koreniny (bazalka, tymian, čierne korenie) a dokonca aj ryby a morské plody (údený losos a krevety). Zmrzlina má vďaka tuku schopnosť prenášať chute podobne ako maslo – a keď k tomu pridáte chlad, vzniká celkom nový chuťový zážitok.



Foto: Shutterstock

Taliansko, kolíska gelata, experimentuje s bazalkou, olivovým olejom či syrom pecorino. Japonsko, krajina, ktorá zbožňuje neobvyklé príchute, má zmrzliny so sójovou omáčkou, wasabi, ba dokonca s chobotnicou! Food trucky a moderné bistrá v USA ponúkajú kombinácie ako slanina a javorový sirup či kukurica s limetkou a vo Francúzsku je známa slaná zmrzlina z foie gras (kačacia pečeň), ktorá sa podáva s toastom a figovým džemom.

Je to len trend?

Slaná zmrzlina nie je len rozmar šéfkuchárov, ale skôr nový spôsob, ako rozmýšľať o kombinácii chutí. V modernej gastronómii je dôležité prekvapiť, a slaná zmrzlina to dokáže – niekedy príjemne, inokedy šokujúco.

Ak chcete zaujať hostí na letnej párty alebo si len trochu zaexperimentovať v kuchyni, skúste si urobiť vlastnú slanú zmrzlinu. Možno sa stanete jej fanúšikom na prvé ochutnanie!

Parmezánová zmrzlina

Môžete ju podávať k rôznym slaným chuťovkám, perfektne ozvláštni každé pohostenie.

Potrebujeme:
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • štipku mletého čierneho korenia
  • 1 PL bieleho vína (voliteľné)



  • Foto: Shutterstock

    1. Smotanu zohrejeme v hrnci a vmiešame strúhaný parmezán, kým sa nerozpustí. Pridáme korenie a prípadne víno.
    2. Necháme vychladnúť, potom dáme do mrazničky a každých 30 minút premiešame.
    3. Po 2–3 hodinách podávame s grissinami (talianske tyčinky) alebo ako doplnok k prosciuttu.

    Uhorková zmrzlina

    Svieža, jemne kyslá, ideálna do horúčav je uhorková zmrzlina s limetkou.

    Potrebujeme:
  • 1 veľkú uhorku
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • šťavu z ½ limetky
  • štipku soli
  • mleté čierne korenie



  • Foto: Shutterstock

    1. Uhorku ošúpeme, zbavíme ju jadier a rozmixujeme. Pridáme jogurt, limetkovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.
    2. Premiešame, zamrazíme a podávame s grilovanými rybami alebo ako originálnu predjedlovú lyžičku.
    Ak však predsa len radšej zostanete pri sladkej klasike, vyberte si z týchto receptov na domácu zmrzlinu:





    Diskusia k článku










    TOPlist