Tradičné i netradičné veľkonočné pečenie

Inzercia, 31. marca 2014     3 minúty čítania

- Inzercia -
Veľká noc a Vianoce patria k obdobiam, počas ktorých si najviac uchovávame tradičné zvyklosti. Pečenie je tradíciou, ktorú si treba uchovať!



Veľká noc je pôvodne kresťanský sviatok. Veľkonočná nedeľa sa podľa kresťanských cirkví pripadá na prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. K týmto sviatkom sa viaže množstvo obyčajov a nemálo z nich sa týka práve dobrôt, ktoré patria na veľkonočnú tabuľu. Na Zelený štvrtok sa zvyčajne pripravuje niečo zelené. Keďže sa začína jar, vonku sú prvé listy špenátu či žihľavy. Z nich sa pripravovala napríklad polievka, ktorá sa podávala s praclíkmi, no dnes sa už robia aj rozličné špenátové rolády. Na Veľký piatok je prísny pôst. Neje sa mäso a pripravujú sa len pôstne pokrmy. Medzi ne patria rozličné cestoviny zo zemiakového cesta, prípadne rozličné polievky. Tam, kde sa pôst dodržiaval najviac, jedol sa len chlieb s vodou.

Biela sobota bola časom prípravy pokrmov na večer a na Veľkonočnú nedeľu. Piekla sa baba, mazance či barančeky, no pripravovalo sa aj mäso, šunka a ostatné jedlá. Na Bielu sobotu bola vždy bohatá večera, pri ktorej si rodina rozdelila jedno uvarené vajce. Hostina pokračovala aj v nedeľu. Vtedy sa najviac jedli vajcia ako symboly Veľkej noci. V tento deň sa tradične jedla veľkonočná baba, veľkonočné rožteky, ale aj takzvané koláče z kysnutého cesta, osúchy alebo štrúdle.

Všetky tieto tradičné koláče zamestnávali gazdinky v kuchyniach dlhé hodiny. Dnes je trendom prípravu jedál zjednodušovať a skracovať čas prípravy. Stále je však potrebné spoliehať sa na kvalitné suroviny. Nemôžete sa totiž spoľahnúť na to, že koláč vám vyjde, ako má, keď použijete tie druhotriedne. Preto sa vždy môžete oprieť o rastlinnú tukovú nátierku Hera maslová príchuť. Táto rastlinná tuková nátierka sa hodí nielen do cesta, skvelá je aj do krémov, vďaka nej budú mať jemnú maslovú arómu. Hera maslová príchuť dodáva dobrotám vláčnosť a jemnosť. Krémy sú vďaka nej pevné a držia tvar. Navyše sa hodí do tradičných aj netradičných veľkonočných koláčikov. Viac inšpirácie na pečenie nádejte na www.peceniejeradost.sk.


Vyskúšajte napríklad tento recept s Herou:














 



TOPlist