Foto: Shutterstock
Hoci môžete namietať, že ste surové cesto, a dokonca aj to kysnuté, ochutnávali počas celého detstva a nič sa nestalo, radšej to neskúšajte.
Ten krátkodobý pôžitok, najmä ak ste doň pridali čokoládu, kakao či oriešky, určite nestojí za bolesť brucha, vracanie, hnačku či nevoľnosť… V surovom ceste sa totiž môžu nachádzať nebezpečné mikroorganizmy.
O tom, že surové vajcia sú pre náš tráviaci trakt nebezpečné, asi netreba polemizovať, no baktérie salmonely sa môže vyskytnúť aj v múke, ktorá nie je tepelne spracovaná.
Obilie na poli, či zrná a múku môžu pri spracovaní kontaminovať tiež baktérie Escherichia coli (E.coli) a listérie. A hoci potraviny prechádzajú úradnou kontrolou, čert nespí…
Ako poznáte, že sa niečo deje
Ak ste si "pochutnali" na salmonelou kontaminovanom ceste, môžu sa u vás do troch dní objaviť príznaky ako vracanie, nevoľnosť, kŕče, hnačka, horúčka a bolesť hlavy.Príznaky infekcie E. coli v tráviacom trakte sú kŕče a hnačky, pri listerióze vás potrápi horúčka, bolesti svalov a kĺbov, zimnica, hnačka, nevoľnosť, vracanie a tiež bolesť hlavy.
Pri všetkých podozreniach z infekcie by ste mali vyhľadať lekára, ktorý potvrdí alebo vyvráti diagnózu a podľa potreby stanoví následnú liečbu.
Foto: Shutterstock
všetko beží jedovatým procesom
zabije alebo posilní
:-)
ani vodu nepi, su v nej mikroplasty :-)
vodku môžem..:-)