Tipy z kuchyne:
Tieto jedlá a nápoje vám pomôžu schladiť sa

Veronika Lucáková, 12. júla 2024     4 minúty čítania

Teploty stúpajú a tak rastie aj naša túžba po osviežení. Predísť prehriatiu vám pomôže nielen dostatok tekutín, ale aj vhodné pokrmy. Ako sa pomocou nich najlepšie osviežiť?



Foto: Shutterstock

Osvieženie v horúcich letných dňoch môže byť chutné a zdravé zároveň. Kľúčom je hydratácia (zvlhčenie, zavodnenie) a ľahké, výživné jedlá, ktoré vám pomôžu udržať si sviežosť počas celého dňa. Vyskúšajte tieto tipy a triky z kuchyne a užite si leto plné energie a pohody.

1. Ovocné a zeleninové šaláty

Ovocie a zelenina sú skvelým spôsobom, ako sa schladiť. Obsahujú veľké množstvo vody, vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú udržiavať hydratáciu. Šalát z melóna, uhorky a mäty je vynikajúcou voľbou. Melón je plný vody a uhorka je známa svojimi chladiacimi vlastnosťami. Mäta dodá príjemnú arómu a osviežujúci efekt.



Foto: Shutterstock

2. Studené polievky

Studené polievky sú ideálne na leto. Gazpacho, španielska studená polievka, je vyrobená z paradajok, paprík, uhorky, cibule a cesnaku. Táto polievka je nielen osviežujúca, ale aj plná vitamínov a antioxidantov. Ďalšou skvelou voľbou je tarator, bulharská studená polievka z jogurtu, uhoriek, kôpru a cesnaku.

Pripravte si svieže gazpacho podľa nášho videoreceptu:



3. Smoothies a šťavy

Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies sú rýchlym a jednoduchým spôsobom, ako sa osviežiť. Kombinácia ovocia, ako sú jahody, ananás a banán, s trochou kokosovej vody alebo mandľového mlieka vytvorí lahodný nápoj plný živín. Pridanie ľadu navyše zvýši osviežujúci účinok.

4. Mrazené pochúťky

Domáce nanuky a sorbety sú skvelou alternatívou k zmrzlinám z obchodu, ktoré často obsahujú veľa cukru a umelých prísad. Vyskúšajte vyrobiť nanuky z čerstvého ovocia a prírodného jogurtu. Sorbety z citrusových plodov alebo lesného ovocia sú tiež príjemne osviežujúce a chutné. Milujú ich aj deti a ak ich zapojíte do ich prípravy, užijú si to ešte viac.

5. Hydratačné nápoje

Pitný režim je kľúčový, najmä v horúcich letných dňoch. Okrem vody sú skvelými hydratačnými nápojmi aj kokosová voda, ktorá je plná elektrolytov, a bylinkové čaje, napríklad mätový čaj. Zelený čaj s citrónom a medom môže byť podávaný chladený a je výborným antioxidantom.

Tipy a triky z kuchyne

1. Používanie ľadu: Ľad môžete použiť nielen na chladenie nápojov, ale aj na prípravu ovocnej drene aj ovocnej ľadovej drte. Skúste pridať malé kocky ľadu do šalátov alebo polievok tesne pred podávaním. Ale len toľko, aby sa všetko nerozmočilo a nebolo príliš vodnaté.



Foto: Shutterstock

2. Marinovanie: Mäso a zelenina marinované v citrusových šťavách chutia výborne a citrusy prinesú aj osviežujúci efekt. Citrónová alebo limetková šťava sú ideálne na marinovanie kuracieho mäsa alebo rýb.

3. Stop ťažkým jedlám: V lete je lepšie vyhnúť sa ťažkým a mastným jedlám, ktoré zaťažujú tráviaci systém. Namiesto toho si vyberte ľahké a výživné jedlá, ako sú šaláty, grilovaná zelenina a morské plody.

4. Čerstvé bylinky: Bylinky ako mäta, bazalka a koriander môžu dodať jedlám sviežosť. Skúste pridať čerstvé bylinky do šalátov, smoothies alebo ako ozdobu na polievky.



ANKETA: Pripravujete cez leto studené polievky?

33,3%



66,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist