Fedor Malík:
Teľacie rezne

Fedor Malík, 13. augusta 2024     2 minúty čítania

Francúzsky spisovateľ Edouard de Pomiane, skvelý gastronóm a literárny spolupútnik Karla Čapka, je autorom skvelého a vtipného gastrodiela „Veselé umenie kuchárske“. Tento titul má ojedinelý duchaplný náboj a bol svojho času nedostižným katechizmom občiny kuchárov, hostiteľov aj hostí.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Naša generácia naň akosi zabudla a tak máme šancu myšlienky veľkého Edouarda po čase oprášiť. Ed miloval teľacie a vedel, že sa z neho môžu tvoriť úžasné dobroty.

Teľacie netreba „znásilňovať“. Postačí pár kúskov rezňov. Mierne ich naklepte, obaľte múkou a vysmažte krátko na masle. Múka karamelizuje a mäso sa z oboch strán vyfarbuje.

Po desiatich minútach rezne nepichnite na vidličku a preneste ich na teplý tanier. Výpek rozrieďte trochou vody a pokvapkajte ním rezne. Podávajte ich s kuskusom a pochlipkávajte k nim mladý vlašáčik…

Rezne môžete podávať aj s tepelne opracovanými zelenými či čiernymi olivami. Maslo nahraďte olivovým olejom… Ed mal rád aj teľacie rezne na šampiňónoch a smotane. V tomto prípade ich podával s cestovinou.

Opustíme Francúzsko a ideme domov. Urobte si teľací rezeň v trojobale na viedenský spôsob. Keď po rakúsky tak po rakúsky. Mäso môže byť naše, strúhanka (po našom prézle) bude rakúska. „Semmelbrӧsel aus frischem Weissbrot“. Áno prézle z usušeného bieleho chleba! Mnohí ich kupujú v Hainburgu a tí nápaditejší ich pripravia aj doma z bieleho maďarského chleba. Bude to potom taký skoro originálny rakúsko-uhorský teľací šniceľ...



Diskusia k článku







 



TOPlist