Fedor Malík:
Tekvicová pita

Fedor Malík, 10. decembra 2013     2 minúty čítania

Sme už v advente a navyše dnes je Mikuláša. Vyčistené topánky našich detí a vnukov boli iste preplnené sladkosťami.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Do školy išli naše ratolesti s plnými žalúdkami a nebolo im dobre. Heslo našich starých materí „keď to ľúbi, len mu dajte“, sme mnohí naplnili až po vrch pohára. Sme nerozumní a neurobili sme dobre.

Mnohé z našich malých pokladov budú celý víkend polihovať a piť lipový čaj. V nedeľu by však mali byť už v poriadku. Napred treba napísať úlohy, prelistovať si knižky a až potom zasadnúť k nedeľňajšiemu obedu. Mal by byť ľahší, chutný a inšpiratívny. Navrhujem hydinovo-zeleninovú polievočku a diétny adventný zákusok. Upečieme si tekvicovú pitu.

Ak nemáte tekvicu v komore, nie je problém kúpiť si ju v markete. Môžete si vybrať, ponúknu vám tekvicu olejnatú, ale aj tú „in“ tekvicu hokaido. Potrebujeme si pripraviť cesto i plnku. Na cesto potrebujeme pol kila polohrubej múky, 200 g cukru, 200 g oleja, vajce, kypriaci prášok a trochu mlieka. Všetko dobre zhomogenizujeme a cesto rozdelíme na dve časti.

Prvé cesto rozvaľkáme a prestrieme na plech. Naň rozotrieme plnku. Tú si pripravíme z kila nastrúhanej tekvice, trochu cukru, vanilínového i práškového, trochu škorice. A ešte za hrsť detskej krupice a nastrúhaná kôra z citróna. Plnku zakryjeme druhou časťou cesta a pitu pečieme slabú polhodinu pri 170 – 180 °C. Chladnúci koláč posypeme práškovým cukrom a zapíjame ho mladým ružovým. Nemusí byť ani filtrované...



Diskusia k článku







 



TOPlist