Foto: Pravda - Ivan Majerský
Mnohé z našich malých pokladov budú celý víkend polihovať a piť lipový čaj. V nedeľu by však mali byť už v poriadku. Napred treba napísať úlohy, prelistovať si knižky a až potom zasadnúť k nedeľňajšiemu obedu. Mal by byť ľahší, chutný a inšpiratívny. Navrhujem hydinovo-zeleninovú polievočku a diétny adventný zákusok. Upečieme si tekvicovú pitu.
Ak nemáte tekvicu v komore, nie je problém kúpiť si ju v markete. Môžete si vybrať, ponúknu vám tekvicu olejnatú, ale aj tú „in“ tekvicu hokaido. Potrebujeme si pripraviť cesto i plnku. Na cesto potrebujeme pol kila polohrubej múky, 200 g cukru, 200 g oleja, vajce, kypriaci prášok a trochu mlieka. Všetko dobre zhomogenizujeme a cesto rozdelíme na dve časti.
Prvé cesto rozvaľkáme a prestrieme na plech. Naň rozotrieme plnku. Tú si pripravíme z kila nastrúhanej tekvice, trochu cukru, vanilínového i práškového, trochu škorice. A ešte za hrsť detskej krupice a nastrúhaná kôra z citróna. Plnku zakryjeme druhou časťou cesta a pitu pečieme slabú polhodinu pri 170 – 180 °C. Chladnúci koláč posypeme práškovým cukrom a zapíjame ho mladým ružovým. Nemusí byť ani filtrované...
Diskusia k článku