Fedor Malík:
Tekvica nadovšetko

Fedor Malík, 29. októbra 2024     2 minúty čítania

Od detstva tekvicu milujem. Pestovali sme ju v našej záhrade na modranskom námestí, pri drôtenom famlerovskom plote. Mala dosť slnka aj vlahy. Zalievali sme ju vodou zo strudničky, ktorá pramenila za mestskými hradbami.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Čierna zem, čistá voda, skvelá zeleninová záhrada. A tekviciam sa tam darilo od júla do októbra. Každý týždeň bol tento „zázrak“ na tanieri. Najčastejšie to boli tekvicové smotanové omáčky s čerstvým kôprom, petržlenovými varenými zemiakmi a na masle pripravenou praženicou. Pravdaže, bola z domácich žltučkých vajec. Bože môj, bola to dobrota…

Dnes je tomu inak. Tej klasickej „maslovej“ tekvice je pomenej. Vymenili ju čudesné farebne rôznorodé tekvice zo sveta. Napríklad hokkaido. Až z ďalekej Ázie. Je populárne, oranžové, môže sa variť či piecť aj so šupkou. Neviem ako vám, mne priveľmi nechutí.

Zostávam pri klasike a tekvicovú omáčku často vymieňam za tekvicové ratatouille. Jeho príprava je prostá. Podusím desať-pätnásť minút kúsky ošúpanej tekvice, pridám cesnak, cibuľu, na kocky nakrájaný baklažán a za hrsť nakrájanej červenej kapie. A ešte soľ, korenie, bazalka, pár kvapiek jablčného octu a za lyžicu olivového oleja…

Nuž a vašej fantázii sa medze nekladú. Tekvicu si môžete aj upiecť a potom ju podávať so slaným syrom a s kúskami pomaranča alebo mandarínky. A hádam ešte lepšie, pripravte si pomarančovú zálievku (citrusová šťava, med, olej, soľ). Upečenú tekvicu podávajte s rukolou, rozdrobenou fetou a pripravenou zálievkou.

Určite vám to bude chutiť… Tak ako mexickým Indiánom, ktorí ju pestovali pred viac ako päťtisíc rokmi...



Diskusia k článku

sashan
Pán Malík a tie všetky vaše dobroty,ktorými ste mi tu robili chúťky sú z klasickej bielej tekvice? Lebo aj ja mám tú najradšej.
chorvatka
To ste mi kvapli do nôty ! A ja milujem tekvicu a tu hakaido pripravujem spolu s gastanmi a kuskusom ci ryzou.Je to naozaj pochutka. Nuz nech zije jesen, najkrajsie obdobie roka, lebo hyri ovocim, zeleninou aj farbami priprody.






 



TOPlist