Fedor Malík:
Tanier svetový, rezance naše

Fedor Malík, 3. septembra 2019     3 minúty čítania

Ideme do sveta a budeme si obzerať taniere. Taniere od výmyslu sveta. Nie však z modranskej keramiky, ktoré visia na stene. Tie „svetové" musia tróniť na stole a musia lákať farbami a priťahovať vôňami.



Akože inak, začneme vo Francúzsku. A začneme v parížskom ateliéri Guy Martina. Guy ako jediný kuchár na svete má titul Chevalier de l´Ordre des Arts. Okoštovali sme pred rokmi u neho grilovanú polentu s minibiftekom, pácovaným v „žltom" víne Château Chalon 2000. To víno sa aj nalievalo zo 620 ml fľaše typu clavelin. Dezert v druhom chode sa podával z hlbokého taniera a bola to minestrone de mangue. Nebola to polievka, bolo to nakrájané mango, zaliate kokosovým mliekom a citrónovou šťavou...

Poďme do Španielska. V štýlovej reštaurácii Reino de Leon v Jerez de la Frontera podávali zapekanú plnenú cibuľu. Cibule boli veľké a ich telá boli naplnené zmesou syra, malých kreviet a posekanej jarnej cibuľky. V pohároch bolo naliate svieže Macabeo z Galície. Fajn...

Ideme za Apeniny. Nie do Ríma, ale do Bergama. V kuchyni horolezca Luigiho sa podával na cibuľke restovaný bravčový bôčik s rezancami nakrájanej pančety. A k tomu polenta. Bol to sýty vysokohorský pokrm...

Poďme na Balkán. Ponúknem vám ciparu s tramínom. V reštaurácii vinárskeho podniku Tikveš v Kavadarci kraľuje Unev Ordančo. Macedónsky Jamie Oliver. Napred skvelé predjedlo. Blanšírované cukety, plody mora s poľným šalátom, modenským octom a olivovým olejom. A potom cipara. Čerstvá morská ryba, ráno dovezená z gréckeho Solúna. „Vytáčala" nám čuchové aj chuťové bunky a rozplývala sa na jazyku. Na veľkom bielom vyhriatom tanieri ju sprevádzal delikátny cuketový krém, červené korenie a divý balkánsky kôpor. Úžasná dobrota. V čašiach bol naliaty tamojší tramín ročník 2007. Bol to skvelý ročník...

Cestu po tanieroch sveta končíme. Sme zasýtení a žiadalo by si to čosi skromnejšie. Navrhujem domáce široké rezance s osmaženou krupicou. Naslano či nasladko. Presne také, aké pripravovala kedysi moja modranská babka Rózka Mesíková...



Diskusia k článku







 



TOPlist