Talianska klasika:
6 chýb, ktorých sa treba vyvarovať pri príprave špagiet aglio e olio

Jana Klimanová, 22. júna 2024     4 minúty čítania

Aj keď sú tieto cestoviny jedným z najjednoduchších talianskych jedál, dá sa pri nich doma čo-to pokaziť.



Foto: Shutterstock

Špagety aglio, olio e peperoncino sú jedným z najjednoduchších a najtradičnejších talianskych jedál. Hoci recept obsahuje len niekoľko základných ingrediencií - cestoviny, cesnak, olivový olej, čili a petržlenovú vňať, často sa stáva, že pri ich príprave robíme chyby, ktoré môžu pokaziť celý zážitok. Toto sú niektoré z ich.

1. Pripálený cesnak

Najčastejšou chybou pri tomto recepte je pripálenie cesnaku, ktorý zhorkne a pokazí celé cestoviny. Cesnak, hlavnú ingredienciu pokrmu, nesmažte prudko na horúcom oleji, má sa iba “variť”, čím do oleja prestúpi oveľa viac jeho chuti a vône.

2. Nesprávne nakrájanie cesnaku

Cesnak nakrájajte na tenké plátky, aby sa rovnomerne osmažil a jeho chuť ostala jemná. Vyhnite sa drveniu a sekaniu na drobné kúsky, ktoré sa rýchlo spália. Navyše, ak má niekto rád len jeho chuť, ale nie samotný cesnak, plátky sa dajú z hotového pokrmu jednoduchšie vybrať.



Foto: Shutterstock

3. Iný ako olivový olej

Na tento recept a ďalšie recepty na talianske cestoviny nemôže ísť iný ako olivový olej a aj ten len v tej najvyššej kvalite - extra panenský, ktorý dodá jedlu bohatú a plnú chuť. Zabudnite na slnečnicový alebo dokonca repkový olej!

4. Rozvarené cestoviny

Cestoviny musia byť uvarené al dente, teda na skus. Dajte prednosť na povrchu drsnejším špagetám zo semoliny, tvrdej pšenice, ktoré držia tvar, majú správnu textúru a obsahujú veľa škrobu. Vyhnite sa hladkým špagetám, po ktorých omáčka len skĺzne.

5. Málo osolená voda

Vodu na cestoviny vždy bohato osoľte (približne 1 polievková lyžica na 4 litre vody). Soľ dodá cestovinám chuť už počas varenia.



Foto: Shutterstock

6. Bez vody zo špagiet

Po preložení cestovín do panvice pridajte trochu vody z cestovín. Škrob uvoľnený vo vode pomôže vytvoriť krémovú omáčku, v ktorej sa spoja všetky chute dohromady.

Ako pripraviť pravé talianske spaghetti aglio, olio e peperoncino

1. Špagety dáme variť do dostatočného množstva osolenej vody.
2. Cesnak nakrájame na tenké plátky, chilli papričku aj so semienkami nakrájame nadrobno a z petržlenovej vňate odložíme dve stonky a zvyšné lístky nasekáme.
3. Na mierne zohriatom olivovom oleji opražíme cesnak, čili papričky a celé stonky petržlenovej vňate.
4. Petržlenové stonky vyberieme. Špagety, ktoré ešte nie sú dovarené (cca 4 minúty predtým, než by boli al dente) preložíme do panvice s olejom, opraženým cesnakom a čili papričkami. Pridáme dve naberačky vody z cestovín a pokračujeme, ako by sme pripravovali rizoto. Z času na čas premiešame a podľa potreby pridávame po troškách ďalšiu vodu z cestovín, kým nebudú špagety al dente.
5. Pred podávaním posypeme špagety čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá jedlu sviežosť a farebnosť.





ANKETA: Máte radi tieto jednoduché špagety?

90,4%



9,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist