Fedor Malík:
Svadobná sviečková

Fedor Malík, 11. marca 2014     2 minúty čítania

Občas si zájdem na modranský cintorín. Stíšim sa pri rodičovskom hrobe, „pohovorím“ s bývalými priateľmi i tými, ktorých som mal rád.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Patril k nim i Vilko Kletečka. Bol pracovitý, múdry, nábožný a robil skvelé vína. Zo svojej starej vinice v modranských Starých horách. Dosiaľ ich mám v nose i na jazyku...

Spomínam i na Vilkovu matku. Takej kuchárky nebolo pod Malými Karpatmi široko-ďaleko. Hotovala svadby u tých najvýznamnejších modranských mešťanov. Vyučila sa vo Viedni a do Modry priniesla tie najfajnovejšie cisárske recepty. Sviečková pani Kletečkovej spievala tri oktávy.

Hovädziu sviečkovicu kupovala u mäsiara Bittnera. Mäso muselo napred pobudnúť v korenenom náleve na chladnom mieste dva-tri dni. Potom sa prešpikovalo slaninkou a pieklo s koreňovou zeleninou, novým korením a bobkovým listom. Na prípravu omáčky sa použila smotana od sedliačky Vrankovej z Ompitála. A knedle? Zabudnite, tie pani Kletečková nepoznala! K sviečkovej pripravovala zemiakové krokety, vyprážané na bravčovej masti.

Sviečková sa podávala na tanieroch z nemaľovanej modranskej keramiky a bola vždy posypaná petržlenovou vňaťou. Po sviečkovej už nasledovala len „pesnička“. V tajnoreči modranského r. k. dekana Štefanca to bola tuhá čierna káva a štamperlík rumu. Písali sa nepokojné štyridsiate roky minulého storočia a niektorí vraveli, že to boli „milé“ časy...



Diskusia k článku

kuchticka
Viedensku svieckovu nepoznam, ale velmi dobre poznam "pravu cesku" svieckovu, ku ktorej sa moze podavat iba skutocny knedlik., mohol by byt I viedensky,, ale tie zemiakove krokety by sa naramne hodili pripravit k dusenemu spenatu, alebo kyslej kapuste a udenym bockom.
mijaita
@kuchticka ano, svickova je popsana celkem dobre, ale nikdy jsem nezazila (nikde a nastesti!!) posypanou petrzelovou nati. To je doslova vrazda! A jako klasika se podava s houskovymi knedliky. Je pracna, sama ji delavam 26. prosince pro 6 lidi, 3kg masa, kila zeleniny ani nepocitam. V konecnem vysledku je zeleninou tak husta, ze musim trosku naredit. Ale tesi me, jak si vsichni pochutnavaji. Brusinky a prava slehacka na kolecku citronujsou samozrejmosti.






 



TOPlist