Foto: Pravda - Ivan Majerský
Spomínam i na Vilkovu matku. Takej kuchárky nebolo pod Malými Karpatmi široko-ďaleko. Hotovala svadby u tých najvýznamnejších modranských mešťanov. Vyučila sa vo Viedni a do Modry priniesla tie najfajnovejšie cisárske recepty. Sviečková pani Kletečkovej spievala tri oktávy.
Hovädziu sviečkovicu kupovala u mäsiara Bittnera. Mäso muselo napred pobudnúť v korenenom náleve na chladnom mieste dva-tri dni. Potom sa prešpikovalo slaninkou a pieklo s koreňovou zeleninou, novým korením a bobkovým listom. Na prípravu omáčky sa použila smotana od sedliačky Vrankovej z Ompitála. A knedle? Zabudnite, tie pani Kletečková nepoznala! K sviečkovej pripravovala zemiakové krokety, vyprážané na bravčovej masti.
Sviečková sa podávala na tanieroch z nemaľovanej modranskej keramiky a bola vždy posypaná petržlenovou vňaťou. Po sviečkovej už nasledovala len „pesnička“. V tajnoreči modranského r. k. dekana Štefanca to bola tuhá čierna káva a štamperlík rumu. Písali sa nepokojné štyridsiate roky minulého storočia a niektorí vraveli, že to boli „milé“ časy...
Diskusia k článku