Fedor Malík:
Šošovička, hrášok, fazuľa...

Fedor Malík, 22. marca 2011     2 minúty čítania

...kde ste boli teta Maruľa?


Foto: Pravda

Fedor Malík


Bola som ja pre vodičku, budem variť šošovičku." Jednoduchý nápev aj slová. Boli sme v puberte a to bola naša najobľúbenejšia pesnička. Spievala ju s nami i Marulka Smrčková.

Bola od nás o dekádu rokov staršia, jej mentálna úroveň sa nám však približovala. Bola maličká, dobrosrdečná a pracovitá. Ako pomocná zdravotná sestra bola bielym anjelom modranských futbalistov. Pozri recepty na Skvelé pochúťky zo strukovín Ošetrovala boľačky domácich i hostí. Všetci ju mali radi. Po skončení zápasu sa išlo do Jeleňa na večeru. Marulka sedela za vrch stolom spolu s trénerom a kapitánom. Na stôl sa nosil šniceľ so zemiakmi a kvasenými uhorkami.

Marulka však rezeň neľúbila. Pre ňu bol pripravený šošovicový prívarok a dve cibuľové fašírky. Schválne píšem „cibuľové". Toľko mäsa, koľko cibule. Marulka cibuľu milovala. A vôbec z nej nemala obavy. Napokon, prečo aj. Bývala sama v domčeku na konci Modry a okná mala do dvora...

Na tom prívarku však vždy museli byť dve lyžice kyslej smotany. Šniceľ všetci zapíjali pivom, len pre Marulku bola pripravená sedmička družstevného veltlínu. Bola na nej krásna žltá etiketa od majstra Cpina...

Strukoviny mi nerobia dobre, občas však zhreším. Naložím si na tanier šošovicového prívarku, najlepšie z červenej šošovice, jednu voňavú necibuľovú fašírku a rovnako ako nebohá Marulka zapíjam to pohárom modranského veltlínu.

Cibuľu mám tiež rád, no v tomto prípade sa jej vyhýbam. Je nás totiž doma viac a okná nemáme do dvora, ale do ulice...




Diskusia k článku

kuchticka
nEVADIA MI CIBULICKY,
NEVADIA MI SOSOVICKY,
BA ANI FAFULICKY.
Mam rada vsetky jedla kde su akekolvek strukoviny.
kuchticka
Ba i to Veltinske zelene bych si k tomu rada zapijala. Modransky veltin nepoznam.






 



TOPlist