Fedor Malík:
Smažená kuracina, októbrový rampáš

Fedor Malík, 25. októbra 2022     2 minúty čítania

Marie Havelková, autorka kapitoly „Drůběž“ v kuchárskej knihe normalizačných čias Vaříme zdravě, chutně a hospodárně opakuje múdrosť našich starých mám, že hydina je chutnejšia v prípade, že má voľný výbeh, je dobre kŕmená a rýchlo rastie.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Sliepočky (pulardi) či kohútkovia (kapúni) utešene rastú a už po pár mesiacoch idú na pekáč. Mäso je chrumkavé, voňavé a šťavnaté. A do hodiny môže byť na tanieri. S kuracím mäsom sa dá „pohrať“. Môžete si pripraviť kura pečené, grilované, dusené na zelenine, kura s hubami, kura plnené, kura v marináde, kura s majonézou, kura v aspiku, kura smažené. To máme asi najradšej. Preto si ho pripravíme. Otázkou už je len, či bude v cestíčku, alebo v trojobale. Želáte si kuracie prsia, stehná, krídelka, milujete kurací trtol? (Marie ho označuje ako „řitní kroužek“.)

Prsia sú chuťovo nevýrazné, krídla zasa kostnaté. Kuracie „nohy“ a stehienka mám najradšej. Musia však byť vykostené. Stehennú kosť oddelíme rezom v kĺbe a mäso zbavíme kože. „Rozlúpneme“ ho, jemne osolíme a až potom ho ošetríme v trojobale. Hladká múka, rozšľahané vajcia a strúhanka. Obilná, nie, prosím, kukuričná! Kuracinu smažíme v rozpálenom masle a keď po oboch stranách sčervená, stlmíme plameň a dosmažíme ju. Rezne neprikrývajte, kuriatko musí chrumkať.

Podávajte ho s mladými zemiakmi, dlhozrnnou ryžou prémiovej kvality, bulgurom či so zemiakovým pyré. Deti vedia, čo môžu mať v pohári, a dospelí sa sami rozhodnú. Ak budú váhať, ponúkneme im jeden–dva poháre už čistiaceho sa malokarpatského rampáša...



Diskusia k článku







 



TOPlist