Trendy:
Slobodu vegetariánom!

Sandra Támerová, 19. mája 2010     7 minút čítania

K nadpisu tohto článku, alebo skôr úvahy, ma inšpiroval úplne prvý román môjho najobľúbenejšieho amerického spisovateľa Johna Irvinga. Názov tejto knihy vo voľnom preklade znie „Slobodu medveďom“…


Foto: jarco

Vegetariánska dobrota od jarca:
Zapečený baklažán so zemiakovým ratatouille


V spomínanej knihe hlavný hrdina spolu s priateľom navštívia viedenskú zoologickú záhradu. Postupne prejdú takmer všetky pavilóny a pozorne čítajú informácie pri klietkach, kto zviera chytil a kde je jeho skutočný domov. Dvoch kamarátov tak silno dojmú príbehy zvierat, že sa rozhodnú všetky do jedného vypustiť na slobodu...

Ale teraz trochu o inom. Vegetariáni to s nami „mäsožravcami“ nemajú práve ľahké. Aj keď je to asi normálna ľudská vlastnosť, odsudzovať niečo, na čo nie sme zvyknutí, alebo s čím nie sme stotožnení. Priznávam, že som kedysi takisto patrila do tejto skupiny a pri všetkom tom vegetariánskom brojení som si klopala na čelo, či sú vôbec normálni.
Pozri recepty na vegetariánske dobroty Diskusie nie sú zbytočné

S vegetariánmi som dokázala nekonečne dlho zapálene diskutovať o tom, či by mali svojím deťom upierať právo na mäso, alebo nie. Nech si oni jedia čo chcú, ale deti podľa mňa mäso jednoducho potrebujú. Tak som to čítala vo všetkých tých múdrych knižkách o deťoch, a tomu som aj verila. Problém však je, že tak isto ako vo všetkom v živote, pravda nikdy nie je len jedna.


Foto: www.sxc.hu/tutu55V

Výborný šalátik s kvalitným syrom.


Varecha.sk má na sociálnej sieti Facebook svoju spriatelenú stránku Vegetariáni. Tu občas diskutujeme s odporcami mäsa, a tiež im ponúkame inšpiráciu na chutné vegetariánske špeciality a dobroty. Ich komentáre, najmä ich občasná hrubosť, ba priam až agresivita, ma donútili premýšľať trochu inak. Na našu otázku, či sa na nich mäsožravci pozerajú ako na bláznov bol pridaný tento komentár: „Samozrejme že pozerajú a majú pripomienky...a lekári v tom vedú. Ale už to beriem s nadhľadom a bez argumentácií... nemá to význam, tak ako nemá význam hovoriť mne o nenahraditeľnosti mäsa..“

Keď niekto takým spôsobom vysvetľuje svoje presvedčenie, musí tomu na sto percent veriť. To znamená, že má tiež „svoju“ pravdu. Presne tak, ako som ich ja nikdy nedokázala presvedčiť ako ubližujú svojim deťom, keď im nedávajú mäso, presne tak sa im nepodarilo presvedčiť mňa o ich pravde. A vtedy mi to zaplo. Veď to je úplne ako v partnerskom živote! Dvaja sa hádajú. Prečo? Lebo každý si myslí, že má svoju pravdu. A ak ju obaja naozaj majú, ako z toho kruhu von? Treba urobiť kompromis a naučiť sa akceptovať toho druhého.

Ak nie mäso, čo teda?


Foto: www.sxc.hu/robertz65

Na uvarenie chutného pokrmu netreba mäso.


Jednou z najčastejšie kladených otázok je: „ A čo vlastne jete, keď nejete mäso?“ V podstate to nie je zlá otázka. Sami vegetariáni sú po svojom rozhodnutí úplne vylúčiť mäso zo svojej stravy (samozrejme aj rýb) postavení pred neľahkú úlohu. Nahradiť mäso tým, čo ostatní nazývajú prílohou. A práve vďaka rozhodnutiu nejesť mäso vegetariáni nachádzajú obrovské množstvo surovín, ktoré predtým možno prehliadali.

Faktom je, že naše potravinové reťazce vegetariánskemu stravovaniu nie sú toľko naklonené, ako ku konzumentom mäsa. Za posledné roky sa toho síce veľa zmenilo, stále to však ešte nie je ono. Našťastie existuje mnoho kuchárskych kníh, alebo kvalitných internetových stránok o varení, kde môžu nájsť dostatok inšpirácie. Skrátka si myslím, že si vegetariáni zaslúžia nielen náš obdiv, ale aj úctu za to, akou neľahkou cestou musia kráčať za svojím presvedčením.

Aj Vegetariáni majú svojich „ultras“


Foto: michsamant

Zeleninová inšpirácia od michsamant:
Aloo gobi masala


Aj keď ľuďom, čo sa rozhodli nejesť mäso fandím, voči ultra „radikálnym“ vegetariánom určité výhrady mám. Na vyššie spomenutej stránke sme riešili, či vegetariánom nechýba mäso. Jeden názor znel: „Mäso mi nechýba. Snáď jedine na futbale, alebo pri ohníčku sa nos búri, pretože som zatiaľ nenašiel vhodnú alternatívu.“ Tento názor sa mi páčil. Pochopila som totiž, že nie každý to má tak, že mäso prestal jesť, lebo mu nechutí.

No a odpoveď radikálnej vegetariánky na seba nenechala dlho čakať: „Ten, komu chýba mäso, nie je vegetarián. Podľa mňa je to celé o životnom štýle a my vegetariáni si ani neuvedomujeme, že niečo z jedálnička vynechávame. Za 11 rokov som ani jediný krát nemala chuť na mäso. Ten, komu mäso chýba, podľa mňa nie je vegetarián, len človek, čo proste neje mäso a raz sa k nemu vráti.“

Čo sa týka mňa, vážim si každého jedného vegetariána, aj keď som na to možno potrebovala trochu viac času. Áno, som tvrdohlavá, ale dokážem tolerovať aj to, že nie vždy musím mať pravdu len ja. Ale toto vlastne nie je článok o mne.
Vegetariáni, držím vám palce. Snáď sa aj mne raz podarí mať takú pevnú vôľu a silné presvedčenie. Držte sa a choďte medzi nás na Varechu, u nás nájdete inšpirácie habadej! :-)




Diskusia k článku

jezibabka1
@sandratamer vynikajúci článok. Ja mäso milujem, ale môj syn ho už asi2 roky nezobral do úst a tiež bola u nás výmena názorov na dennom poriadku, nehádali sme sa, len každý si zastával svoju pravdu. Syn sa rozhodol nejesť mäso kvôli tomu, ako sú zvieratá chované a koľko krát povie, že má chuť si mäsko dať. Ale rozhodol sa sám, ja to rešpektujem a keď dôjde domov, tak sa snažím navariť mu aj dobre, aj chutne po vegetariánsky. Len to by som nebola ja, keby som si doňho nerypla:)) keď mi píše, že si ide navariť, tak mu odporučím, aby sa išiel napásť pred barak:)
michsamant
Zacala som varit a jest viac vegetarianskych jedal vdaka mojmu manzelovi. Dovtedy som sa smiala,ze neni som koza,aby som sa pasla. Ale zelenina je uzasna, ked sa dobre upravi a v horucich dnoch je to super jedlo,ktore nezatazi zaludok. Tiez suhlasim s tym,ze maso obcas treba zjest,pretoze clovek od prirody tusim nie je vegetarian, je to jeho rozhodnutie stat sa nim. Ale vsetko s mierou..aj maso aj zelenina. No a hlavne by ludia mali mat voci sebe viac respektu. Vegetariani by nemali ohrnat nos nad tymi, co jedia maso a nepisat im "fuj" a "masozravci" by si mohli odpustit posmesne poznamky. U nas doma to funguje vdaka respektu super, vsetci si prideme na svoje :) Mrkve zdar!
evas13
Sandra pekný článoček a pri jeho čítaní som sa zamyslela, aký poľlad som mala na ľudí čo nejedia mäso. Zistila som, že som ich akceptovala, aj keď som nevedela pochopiť, ako im môže chuťiť len čistá zelenina a pritom doma sme mali vyslovene bezmesité dni, boli tam však len cestoviny, zelenina sa tam neobjavovala, alebo len v malom množstve. Dnes keď má človek širší obzor poznania, viem, že je kopec korenín a pochutín, ktoré fantasticky doplňajú chuť pripravovaného vegetarianského jedla. a práve dnes si idem pripraviť zapečený baklažán.
jezibabka1
ja tiež nemám mäso každý deň, ale potrebujem ho a stačí mi k nemu zelenina, ale čerstvá alebo ovocie :)))
michsamant
Je skupina ludi tzv. Jains, ktory nezjedia nic co rastlo pod zemou a pri prejavoch maju rusku, aby nezhltli hmyz. Jedia vyslovene len zeleninu a plody,ktore rastli nad zemou. Maju vela pravidiel, nepamatam si to. Suvisi to s ich nabozenstvom.
hannah22
@jezibabka rozosmiala si ma, ja mám doma vegetarianku /učím sa od nej/ ale minuloročné Vianoce som robila vegetarianské a dokonca aj manžel to jedol,kapusta,tempeh a sojové mäsko,naučila sa to v Indii a tak ju rešpektujeme, mrkve zdar ... :))
evanaaa
Zaujímavé, ako píšeš,michsamant , o tých Jains, to potom ešte aj z ntoho mála polovicu nejedia - veď aj zemiaky rastú pod zemou, a iná koreňová zelenina, čo potom tí chudáci jedia, to by ma zaujímalo.Raz som čítala článo, v ktorom sa písalo, že ľudský žalúdok nebol stvorený pre mäsitú stravu -potom ale prečo praľudia lovili zver? Zdá sa mi to pritiahnuté "za vlasy". No, nech každý je to, čo mu chutí, to je tá najsprávnejšia strava!
tinca
ja si myslím, že telo potrebuje všetko, teda z každého rožku trošku. Ani vegetariánstvo nie je zárukou zdravia, mám kamošku, ktorej otec bol striktný vegetarián, nefajčil, za život nevypil slzu alkoholu a dostal ťažkú rakovinu pečene. Nie je teda všetko len v strave, hoci nemám nič proti veget. Ja si dám mäsko,ale snažím sa jesť aj zeleninu aj z múky jedlá a.p. teda na striedačku a tak so to aj telo žiada.
babav
Pekny a poucny pohlad na vegetarianov!Nemam nic proti ludom ,ktori si z vlastnych dovodov zvolia zivotny styl,teda aj stravu,pokial sa nesnazia presadit a vnucovat ho , ako jedine spravny sposob zivota ci vyzivy.Mam vnucku(10 rocnu) ,ktora sa rozhodla pred rokom nejest maso ,lebo nechce aby zvieratka (hlavne malicke : kozliatka,ovecky ,teliatka,....)boli zabite pre pozitok zaludka.Mysleli sme si ,ze ju to prejde,ale drzi sa svojej zasady.Nastastie ma rada ryby,syry ,vajicka,tofu ,orechy,strukoviny,..tak dufame,ze dostava v strave dost vyzivy,hlavne bielkovin,ktore v jej veku potrebuje.
lubatko
Zdravím všetky varešky! Mäso nejem trinásť rokov a rada by som sa s vami podelila o svoju skúsenosť, pretože viem, že s vegetariánstvom nie sú žarty. Keď som prestala jesť mäso, mala som 14. Bola som - a dodnes som - presvedčená, že je to tak správne, ale nedá sa to robiť bezhlavo. Vysadiť mäso a jesť iba pečené zemiaky s tatárkou, či ryžu s kompótom, je to najhoršie, čo môže nepoučený vegetarián urobiť. Ja som bola navyše taký anorektický veetarián a to bolo ešte horšie. Prvý rok bez mäsa som bola zdravá, potom začali prichádzať zdravotné problémy a v osemnástich som trpela okrem chronických zápalov mandlí, či bolestí kĺbov i únavovým syndrómom, niekoľkokrát denne som odpadávala, nevedela som sa na nič sústrediť, zle som zvládala stresové situácie. Vtedy prišli do môjho života zelené potraviny, najprv jednobunková riasa chlorela, neskôr šťava z mladého jačmeňa. Tieto potraviny tvoria absolútny základ potravinových reťazcov na planéte, preto obsahujú všetko, čo telo potrebuje. Keby v nich niečo chýbalo, chýbalo by to vo všetkých ďalších článkoch, teda aj v mäse zvierat, ktoré "mäsojedi" konzumujú. Zelené potraviny sú plnohodnotnou náhradou stravy - alebo ak chcete - doplnkom (i keď si myslím, že by mali byť najmä základom). Už deväť rokov neviem, čo je to "byť chorá", energie mám na rozdávanie a zdravotnú kartu doma v šuflíku.
V našej domácnosti mäso nenájdete. Priateľ si ho občas dá vonku, či u našich rodičov. Chvalabohu je tolerantný a ešte k tomu aj veľmi vďačný jedák. Viem, že naša chladnička bude vegetariánska, aj keď budeme mať deti. Myslím si, že ako rodič mám právo rozhodnúť, čo je pre moje dieťa najlepšie. Doma deťom určite mäso dávať nebudem, u mojich rodičov, ktorí mäso jedia, im v tom nemienim brániť. Viem, že deti majú vlastnú hlavu a samé najlepšie vedia, čo potrebujú, rovnako, ako som to cítila ja, keď som mäso jesť prestala (a to pochádzam z rodiny, v ktorej starí rodičia z oboch strán boli sedliakmi so všetkým, čo k tomu patrí).
Pre mnohé dnešné deti je vegetariánstvo prirodzené. Nútiť ich do niečoho, čo je im bytostne protivné, je to najhoršie, čo môže "starostlivý" rodič urobiť. Ak sa vaše dieťa rozhodne vyradiť mäso, nebráňte mu v tom, radšej sa postarajte, aby malo dostatok iných možností, najmä veľa čerstvej, surovej a podľa možnosti domácej zeleniny a ovocia. A určite odporúčam zelené potaviny, pri nich si môžete byť istí, že deťom skutočne nič chýbať nebude. Nechajte to na koňa, ten má väčšiu hlavu... a žerie iba trávu .-)
lubatko
a ešte taká drobnosť k pôvodu človeka: bol skutočne vegetarián. v istých situáciách však konzumácia mäsa bola jedinou možnosťou, aby prežil - v takej dobe ľadovej skutočne nemal na výber. aj dnes je to v niektorých končinách nevyhnutné, taký Eskimák si nevypestuje rajčiny. zato však zväčša jedáva mäso jednoduché (žiadne prasiatko), sušené, tepelne nespracované, plné vitamínov a najmä živých enzýmov (ktoré sa varením úplne zničia), ktoré pomôžu to mäso lepšie stráviť.
mäsožravce majú mnohonásobne kratší tráviaci trakt ako človek a omnoho kyslejšie tráviace šťavy uspôsobené na rozklad mäsa. fakt je, že mäso v našom tráviacom trakte (dlhom, uspôsobenom na trávenie plodov, ktoré kvasia) hnije dlhú dobu a nie je náhoda, že priemerný 40-ročný muž v našich končinách má v črevách 8-12kg usadenín, ktoré mu ďalej bránia vstrebávať aj to dobré, čo do seba dá. vegetarián má črevo čisté, bez usadenín. myslíte, že je to náhoda?
sandratamer
Niečo na tom bude. Cez týždeň mi ani nenapadne jesť mäso, a cez víkend väčšinou robím mäso, lebo si to žiada rodina. No. Keby som mala pevnejšiu vôľu, dám sa na to.
samanka
vôbec nie som vegetariánka a ani nikdy nebudem, ale často prejde aj týždeň (okrem nedele) a mäso mi ani na um nezíde. Myslím, že ak človek konzumuje všetko v rozumnej miere, nič mu uškodiť nemôže. A tiež si myslím, že vegetariánom musí byť človek z presvedčenia, inak nie je vegetarián. Je to druh životnej filozofie. Ale som za to, aby sa ľudia navzájom rešpektovali. Ja nepresviedčam nikoho, že má jesť mäso, ale už som zažila zopár agresívnych vegetariánov. Ako keby nejesť mäso bolo niečo výnimočné. Veď aj naši predkovia jedli viac rastlinnú potravu ako živočíšnu, lebo si ju nemohli dovoliť a keď aj mali nejaké to prasiatko a hydinu, dlho to nemohli skladovať, lebo neboli chladničky. A-teraz ma napadlo, sú aj rozdiely medzi vegetariánmi, sú dokonca takí, ktorí nejedia nič, čo má živočíšny pôvod-teda mlieko, syry a pod. Bola som totiž raz svedkom jednej slovnej potýčky medzi takýmito -čo?-vegetariánmi?
babav
@samanka , vegetariani nejedia maso,ale ryby a produkty zvierat(mlieko,vajcia ,syr)ano.
Vegani,nejedia maso, ryby , zvieracie produkty,dokonca ani vceli med a neoblecu si osatenie vyrobene z koze zvierat (kozusiny,
vlnu ani hodvab).
samanka
áno, @babav , takto mi to bolo vysvetlené. Však preto píšem, že je to životný štýl a pokiaľ im to takto vyhovuje, ja to akceptujem. Ale niekedy sa vo mne prebudí čertík a pokúšam-klobáska, slaninka (málokedy to jem aj ja) a stretla som sa s veľmi negatívnou reakciou-niekedy mám pocit, akoby takíto ľudia nemali zmysel pre humor. Aspoň ja som sa s takímito aj vegetariánmi aj vegánmi stretla.
lubatko
Babav, nie je to celkom tak, ako si napísala. Teda konkrétne, čo sa týka rýb. Väčšina vegetariánov neje ani ryby a morské potvory. Mne napríklad pripadá komické, keď niekto, ukrajujúc si z pečenej rybičky, tvrdí o sebe, že je vegetarián :o) Ja osobne nevidím rozdiel medzi hodnotou života sliepky, prasaťa a ryby... Ale každému ako chutí.
A čo sa týka agresivity, nemyslím si, že ňou oplývajú najmä vegetariáni (vegetariánske národy sú omnoho mierumilovnejšie ako iné). Možno sa ňou niektorí bránia pred agresivitou a nátlakom mäsojedov. Spomínam si na moje vegetariánske začiatky v puberte, keď som temer denne počúvala (najmä) od širšej rodiny, aké je to nezdravé, v škole som bola večne terčom útokov a hlúpych narážok.
Myslím si, že väčšine vegetariánov zmysel pre humor nechýba, možno len majú radšej iný typ humoru.
Počas vysokej školy som si privyrábala ako čašníčka, mám z tých čias jeden silný zážitok v súvislosti s vegetariánstvom - mal to byť mäsojedecký vtip: Na stužkovej slávnosti jedna z učiteliek - vegetariánka, dostala od študentov klobásu ako darček... Úbohý pokus o vtip, veľmi málo kreatívny. Ak sú takéto situácie dôvodom, prečo si niekto myslí, že vegetariánom chýba humor, tak si myslím, že mäsojedom chýba základné pochopenie niektorých súvislostí...
michsamant
Vegetariansky humor spociva v tomto:
M: "Mam slaninu, co z nej uvarim?"
V: "Hod ju psovi!"
Tiez mi to neprislo smiesne.. a to som vobec neni proti vegetarianom, pretoze moj muz vege uprednostnuje a varim dostatok takych jedal doma.
lubatko
Omyl. To nie je humor. Keby chcel vegetarián zavtipkovať, skôr povie: "Nevar, dám si ju s chlebom. A nemáš tam náhodou aj klobásku?" :o)
babav
@lubatko , ja nie som odbornik, docitala som sa.Viem vsak tolko ,
ze niektori ryby jedia,mnohi nie.Je to na kazdom jednotlivcovi
a ci uz jeden druheho povazuju za skutocneho vegetariana ,je vec nazoru.
tinca
dnešná doba prináša v zdravej výžive rôzne "boom", spomínam si, že kedysi sa menej jedlo mäsa,lebo nebolo naň peňazí, mali ho len tí čo si dochovali. Viac sa jedlo sudovej kapusty, krumplí, mliečka, no a moja starka nevedela nič o riasach a šťave z jačmeňa a dožila sa krásnych 96 r. Prvýkrát bola u lekára mala 90 aj to pre okuliare, dovtedy videla navliecť aj do ihly niť,nemala vlastne ani zdravotnú kartu. Verím, že sa neurazíš lubatko, to je len taká moja spomienka.
lubatko
Myslím si, že rozdeľovanie ľudí do škatuliek - či už podľa obsahu taniera alebo na základe akýchkoľvek iných kritérií, je úplne zbytočné a navyše smiešne. Sloboda je to najcennejšie, čo môžeme mať. Vážim si svoju slobodu rovnako ako slobodu iných. A najviac ľudí, ktorí si slobodu vážia natoľko, že sú schopní plne rešpektovať inakosť iných...
lubatko
tinca, určite sa neurazím, pretože som presvedčená, že Tvoja starká pravdepodobne o bylinách vedela viac ako si možno dokážeš predstaviť. deti (a ešte stále aj mnoho dospelých) v prírode inštinktívne pojedajú kadejaké byliny, pastiersku kapsičku, vyťahujú steblá tráv a vyžúvajú tie sladké mäkké konce. naši predkovia to robili bežne, pretože boli s prírodou spätí omnoho viac ako my dnes. a najmä jedli jedlo, nie chémiu...
boxik
Tiež už 14 rokov nejem mäso zvierat , pretože ryby jem amám ich rád.Nie som však zastáncom tohoto štýlu života preto , lebo by som ľutoval zvieratá. ak je to ich údel stať sa potravou tak sa nou stanú.Ja som to začal kvôli zdraviu , mal som nadváhu , skoro obezitu a vysoký tlak a cholesterol.Odkedy sa takto stravujem , tak moj zdravotný stav sa upravil aj ked lieky na tlak beriem stále. Upravila sa mi váha , nefučím jak parná lokomotíva a nebolia ma kĺby.Čo som ale chcel napísaťje to , že zelenina síce patrí k základným potravinám pri tomto spôsobe stravovania , ale zabúda sa na zdroj bielkovín a to sú strukoviny a hlavne sója a výrobky zo sóje.S týchto výrobkov doma robíme jedlá , ktoré aj zarytí mäsožravci jedia ako delikatesy.
martina34
@lubatko , tvoj názor podporujem a úplne s ním súhlasím, keby boli ľudia tolerantnejší, neboli by hádky, demonštrácie, vojny... inakosť nie je podstatná
bozulka
Sandra krásný a poučný článok.Ja som síce mäsožravec,ale nepreháňame to,jeme aj veľa ovocia a zeleniny.Telo si povie samo čo chce.Niekoľko dní nejeme mäso,ale príde deň,že musím lebo som nervná a to nechcem byť.Zvierat je mi ľúto preto nekupujem zvieratká vcelku,musia byť porcované,je to hlúpe,ale je to tak.Hoci volakedy mi ani to nevadilo.Poznám niekoľko ľudí,ktorí boli dlhé roky vegetariáni a museli prestať lebo sa stali anemickými.Neviem možno nejedli všetko to potrebné čo mali.A to či je ten alebo onen agresívny, nezáleží na tom čo konzumuje,ale na tom aký je,ako bol vychovaný,v akej spoločnosti vyrastal.Som všežravec a snažím sa žiť podľa hesla:Ži a nechaj žiť! Len keď tak rozmýšlam ako by sa uživilo toľko ľudí na svete bez zvierat.Veď toľko ľudstva na svete nikdy nebolo,viem,často sa to riešilo a ešte rieši vojnami,ale to by nemalo byť.Život je ťažký a zložitý -buďme preto tolerantní jeden k druhému,diskutovať môžeme,ale nevnucujme nasilu nikomu svoje názory hoci je nám niekedy niečo nepochopiteľné,to neznamená,že to nieje správne.
lubatko
Jeden hektár uživí jedného mäsojeda, 14-15 vegetariánov a asi 50 vegánov....






 



TOPlist