Sladké a lacnejšie:
Vianočné pečenie niečo stojí. Ako ušetriť a neprísť o koláčiky?

Jana Klimanová, inšpirované IG účtom skromne.jidlo, 12. decembra 2023     3 minúty čítania

Vianočné pečenie sa stáva čoraz nákladnejšou položkou v našich rozpočtoch. Maslo, vajcia, ale aj orechy sú drahšie a bez týchto surovín sa väčšina cukroviniek nezaobíde. Poradíme vám, ako ušetriť a pritom neprísť o jedinečnú chuť sladkých Vianoc.



Foto: Shutterstock

4. Lacnejšie náhrady

Ak chcete ušetriť, môžete siahnuť po náhradách najdrahších surovín. Orechy skúste vymeniť za mleté slnečnicové semienka alebo za strúhaný kokos. Použiť sa tiež dajú ovsené vločky opražené nasucho či strúhanka.

Maslo sa dá nahradiť margarínom, komu prekáža jeho chuť, môže použiť rastlinný olej (100 g masla v recepte = 80 g oleja). Olej sa však nehodí do vykrajovaných koláčikov, poslúži skôr na druhy koláčikov, ktoré sa pečú vo formičkách. Ponúka sa aj tretia možnosť - nahradiť margarínom aspoň časť masla.

Dokonca aj vajíčka sa dajú nahradiť - roztlačeným zrelým banánom (1 vajce = ½ banánu), jablkovým pyré zmiešaným s práškom do pečiva (1 vajce = 5 PL jabkového pyré a 1 ČL prášku do pečiva) alebo olejom (1 vajce = 1 PL oleja).



ANKETA: Snažíte sa pri vianočnom pečení nahradiť drahšie suroviny lacnejšími?

29,6%



70,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist