Šéfkuchár radí:
10 krokov k dokonalému vývaru

Jarmila Horváthová, 5. mája 2024     5 minút čítania

Vývar, to je kuchárske zlato. Či už sa chystáte robiť zeleninový, kurací, slepačí alebo hovädzí, zoberte si tieto cenné rady k srdcu. Tipy, ako uvariť dobrý vývar nám prezradil šéfkuchár Jirka Zajíček.



Foto: Shutterstock

5. Zelenina neskôr, soľ a korenie nakoniec

Zeleninu nedávajte do vývaru hneď na začiatku, spolu s kosťami, ale až neskôr. Ak chcete mať vo vývare chrumkavú zeleninu, tak ju môžete rozdeliť na dve časti. Časť dať variť, po uvarení vybrať, a časť dať variť až pred koncom. Koreniny sa dávajú úplne nakoniec, takisto aj soľ.

Chuť vývaru môžeme zvýrazniť tým, že ho zredukujeme, teda necháme varom odpariť časť tekutiny.. Solíme až potom, lebo redukcia zvýrazňuje chute a tým aj slanosť.




ANKETA: Varíte vývar častejšie než raz za mesiac?

83,4%



16,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist