Rýchle jedlo za pár minút? Ázijské rezance ponúkajú nekonečné možnosti

P.R. Servis, 26. mája 2023     12 minút čítania

Na svoje si prídu milovníci zeleniny, mäsa aj morských plodov. A tiež všetci, ktorí obľubujú ázijskú kuchyňu. Jedny rezance, tisíce chutí. Dôležité je však vedieť, ktoré si vybrať...



Foto: Shan´shi

Ázijská kuchyňa je úžasná v tom, že vám stačí zopár čerstvých surovín a dokážete vykúzliť zakaždým iné jedlo. Jej recepty sú často také jednoduché, že ich zvládnu aj začiatočníci. No zároveň sa pri nich vybláznia aj kreatívne duše. Nespočetné množstvo kombinácií chutí. Žiadna dlhá príprava či hodinové státie pri sporáku však nehrozia. Neraz máte jedlo na tanieri už za 15 minút! Tak poďme na to!

Základom všetkého sú vysoko kvalitné suroviny. Jednou z tých hlavných pri príprave ázijských jedál sú rezance. Ak si myslíte, že čínske rezance nahradíte v recepte špagetami či inými talianskymi alebo slovenskými cestovinami, ani to neskúšajte. Ak nechcete zažiť sklamanie, tu sa naozaj oplatí držať osvedčených a najmä kvalitných výrobkov. Na slovenskom trhu ich ponúka značka Shan´shi, čo v preklade znamená jedlo.

V Číne, ale aj v ostatných ázijských krajinách, nájdete rezance, ktoré sa vyrábajú z pšenice, ryže, pohánky, prosa, ovsa, ale aj zo zemiakov, sladkých batátov, strukovín a dokonca aj z rýb. Na začiatok však úplne stačí poznať päť základných druhov a vedieť, v akých receptoch vyniknú najlepšie.

VAJEČNÉ REZANCE SO ZELENINOU, MÄSOM ALEBO DO POLIEVOK

Mie vaječné rezance sa vyrábajú z pšenice a pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Patria medzi najpopulárnejšie druhy rezancov v Ázii. V Číne sa podávajú dokonca aj na narodeninových oslavách. Sú vhodné najmä pri príprave jedál vo woku, no výborne sa uplatnia aj ako exotická zložka v polievkach.

Len za 10 minút pripravíte fantastické rezance s údeným tofu a ľubovoľnou ďalšou prísadou, napríklad brokolicou. Výborne chutia aj s bambusovými výhonkami, kúskami mrkvy, hráškom, hríbmi, jarnou cibuľkou, pórom alebo cukinou. Stačí si vybrať, čo máte najradšej alebo čo sa aktuálne nachádza doma v chladničke. Okrem sójovej omáčky, cibuľky a cesnaku na dochutenie môžete vyskúšať aj sladkú čili omáčku, rezance budú jemne pikantné. Skrátka, variácií je množstvo, pohrajte sa podľa svojej chuti a nálady. Alebo si nechajte poradiť - keď si budete objednávať produkty Shan´shi, na stránke nájdete pri každom výrobku aj Shan´shi tipy, kde sa dozviete, ako sa dá použiť a s čím všetkým ho možno skombinovať.



Ak milujete mäso, za 30 minút vykúzlite úžasné hovädzie s vaječnými rezancami a fazuľovými klíčkami. Týmto jedlom ulahodíte každému milovníkovi exotických chutí. Mäso sa opečie na arašidovom oleji a je ochutené kokosovým mliekom, teriyaki omáčkou a Sambal Oelek. Prvé dve ingrediencie určite dobre poznáte. A Sambal Oelek? Patrí medzi korenisté Sambal pasty, ktoré sa vyrábajú z varených čili papričiek a soli. Tvoria základ indonézskej kuchyne a jedlu dodajú intenzívnu pikantnú chuť.

Vaječné rezance sa výborne hodia aj do polievok. Značka Shan´shi prináša množstvo receptov na všakovaké polievky a, samozrejme, ponúka aj všetky dôležité suroviny, ktoré na ich prípravu potrebujete. Fajnšmekri ocenia aj tipy na podávanie – napríklad pri niektorých polievkach radí použiť ako dekoráciu opečené krevety či ako prílohu chrumkavé krabie čipsy. Vegetariáni môžu zameniť za lístky bazalky alebo jemné krúžky červenej cibule...

Rýchlu ázijskú polievku môžete nachystať ako predjedlo alebo ľahkú večeru. Keďže je ľahká, no zároveň perfektne zasýti, oceníte ju aj vtedy, keď sa snažíte pred letnou sezónou zhodiť pár kíl navyše. Dodá vám bielkoviny aj vlákninu. Okrem Mie vaječných rezancov k základným prísadám patrí kuracie mäso, čínska kapusta (môžete zameniť aj za špenát), hríby, hrášok, jarná cibuľka, sójová omáčka, arašidový olej, polievkové korenie a na zjemnenie chuti limetka. Môžete si ju pripraviť aj pikantnú, stačí pridať len Sambal Oelek pastu. Vlastne toto je najväčšia výhoda ázijských jedál s rezancami - stačí pridať nejakú prísadu a už zrazu chutia inak.

SKLENÉ REZANCE LAHODNE CHUTIA SMAŽENÉ

Sklené rezance Vermicelli tvoria základ východoázijskej kuchyne. Vyrábajú sa z výhonkov mungo fazule a svoje meno získali vďaka tomu, že po uvarení sú priesvitné. Môžete ich použiť do polievok, šalátov, k dusenému alebo vysmážanému jedlu. Práve smažením získavajú svoju lahodnú chuť.

Shan´shi šalát so sklenými rezancami Vermicelli, zeleninou a kuracím kúskami spĺňa všetky požiadavky labužníkov. Ak kuracie mäso vymeníte za krevety, môžete ho doma podávať aj ako luxusnú ľahkú večeru. Za 25 minút ho máte na tanieri - len toľko zaberie príprava aj samotné varenie. Okrem sklených rezancov, mäsa, či kreviet, by ste mali mať doma fazuľové klíčky, sójovú omáčku, zázvor, kešu oriešky, rôznu zeleninu (napríklad čínsku kapustu, papriku, mrkvu, jarnú cibuľku), sezamový olej, rybaciu omáčku a čili papričku. Na dochutenie limetku a koriander. Príprava sklených rezancov vám v tomto prípade naozaj šetrí každú minútu. Stačí ich len zaliať horúcou vodou a nechať postáť. Za ten čas na oleji krátko opražíme zeleninu a kuracie mäso (alebo krevety), primiešame omáčky, oriešky, sezamový olej a trošku cukru. Všetko spolu zmiešame, ozdobíme a podávame. Zvládnu to naozaj aj kuchynskí začiatočníci. Rovnako ako ďalšiu variáciu sklených rezancov s krevetami.



Ak už s varením ázijských jedál predsa len máte nejaké skúsenosti a chcete sa blysnúť niečím zložitejším, určite vyskúšajte jarné rolky plnené zmesou mletého mäsa, zeleniny a hubami shiitake. Práve tu si môžete naplno užiť chuť opražených sklených rezancov a vyskúšať šikovnosť svojich rúk pri balení roliek do ryžového papiera.

RYŽOVÉ REZANCE NIELEN DO THAJSKÝCH JEDÁL

S ryžovými rezancami sa najviac stretnete pri príprave thajských jedál. Výborne sa hodia do polievok, ale aj ako príloha k wok jedlám. Vyrábajú sa z ryžovej múky a pred podávaním sa odporúča pokvapkať ich troškou sójovej omáčky, aby sa nelepili.

Za 15 minút môžete doma vykúzliť fantastickú čínsku panvičku s ryžovými rezancami a morčacím mäsom. Ak si chcete čas prípravy skrátiť naozaj na minimum, pri jej príprave použite zaváranú ázijskú wok zeleninu. Ak nepatríte k milovníkom mäsa, môžete ho pokojne vynechať, alebo zameniť za tofu. Pre ostrejšiu chuť stačí na záver pridať thajskú Shan´shi čili omáčku.



WOK REZANCE - IDEÁLNA SUROVINA PRE RÝCHLE WOK JEDLÁ

Ak milujete ázijskú kuchyňu a chutné rýchle varenie, určite máte doma wok. Panvicu, v ktorej zdravo, len s minimálnym množstvom tuku, uvaríte takmer všetky jedlá vrátane polievok. Súčasťou wok receptov sú často rezance, pričom ideálne sú najmä špeciálne wok rezance. Shan´shi Wok vaječné rezance majú tú výhodou, že sú pripravené za 3 minúty. Stačí ich vložiť do woku s nejakou tekutinou, napríklad vodou alebo vývarom, v pomere 1:2 a miešať, až kým všetku tekutinu nevypijú. A sú hotové!

Vyskúšajte obľúbený indonézsky recept wok rezance s kuracím mäsom a s hráškom, ktoré sa podávajú posypané s bylinkami, napríklad koriandrom alebo mätou. Skvelú chuť im dodáva aj thajská čili omáčka s cesnakom v kombinácii s mletou rascou. Hráškové struky pokojne môžete zameniť za mrkvu, cukinu alebo huby.



RAMEN REZANCE S CHUŤOU JAPONSKA

Keď sa rozhodnete vyskúšať doma japonskú kuchyňu, určite sa zásobte aj ramen rezancami. Sú to predvarené pšeničné rezance, ktoré preslávila špeciálna japonská polievka ramen. Jej základom je bujón - bravčový, slepačí, rybací alebo zeleninový, morské riasy, sójová omáčka a fermentovaná sójová pasta. Okrem toho sa do nej pridávajú rezance, rôzne druhy zeleniny a mäsa, vrátane rýb. Chutí slano a je naozaj výdatná. Keďže jej súčasťou sú zázvor a čili, má miernu pikantnú príchuť.

JEDNODUCHÁ PRÍPRAVA

Všetky druhy ázijských rezancov sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá zasýti na dlhší čas. Obsahujú horčík a vitamíny skupiny B dôležité pre fungovanie nášho nervového systému, ale napríklad aj pre krásne vlasy. Ak sa vyhýbate potravinám z bielej múky, ryžové rezance vyrobené len z ryžovej múky a vody alebo sklené rezance z mungo fazule sú pre vás to pravé.

Rezance sú výborným zdrojom energie a v kombinácii so zeleninou alebo bielym mäsom ide o ľahko stráviteľné jedlo. Pri ich príprave si treba dať pozor hlavne na to, že sa uvaria naozaj rýchlo. Hrubšie rezance za 4 minúty, tie tenšie sú hotové do 3 minút. Často sa varia priamo v omáčke, ktorú pripravujete na panvici, alebo v polievke.

Keď ich varíte zvlášť, pozrite si, či nie sú vyrobené zo slaného cesta a nepridávajte do vody zbytočne soľ. Keď rezance najskôr zľahka predvaríte a potom opekáte, dbajte na to, aby ste ich pred opečením dobre odkvapkali, nech sa nelepia a upečú do chrumkava. Ideálne je, keď pri príprave ázijských jedál s rezancami používate čerstvú zeleninu, no ak sa ponáhľate, môžete využiť aj mrazenú alebo zaváranú zmes určenú na čínu. A pamätajte, že fantázii sa medze nekladú. Preto pokojne skúšajte vlastné kombinácie zeleniny s mäsom, či už bravčovým, hovädzím, kuracím alebo morčacím, ako aj rybami a tofu. Rovnako sa nebojte omáčok a olejov lisovaných zo semien či z orechov. Aj vďaka nim môže jedlo z tých istých ingrediencií dokonca pripravené takmer rovnakým spôsobom zakaždým chutiť inak. Skvelé inšpirácie nájdete na varimshanshi.sk.








 



TOPlist