Foto: Pravda - Ivan Majerský
Slovenské jahody sa začali na nás usmievať až v druhej polovici mája. Boli celkom iné ako tie z dovozu. Rozvoniavali a rozplývali sa na jazyku. I mojim štyrom vnukom sa náramne páčili. „Tatárske“ nájazdy na naše jahodovisko boli takmer zničujúce. Po pár dňoch sa však deťom jahody zunovali. Bolo ich treba upotrebiť nejakým iným spôsobom. Povedzme, že neobvyklým.
Rozhodol som sa pre „risotto alle fragole“, jahodové rizoto. Potrebujeme naň 400 g ryže, 400 g jahôd, cibuľu, petržlen, biele víno, kyslú smotanu, po 100 g masla a parmezánu, olivový olej, soľ, čierne korenie a liter zeleninového vývaru. Na opraženú cibuľku pridáme ryžu, pohár vína, kúsky jahôd a po dávkach na silnom plameni pridávame vývar. V polovici varenia dávkujeme smotanu, soľ a korenie. Po slabej polhodinke je hotovo. Každú porciu rizota posypeme parmezánom, petržlenovou vňaťou a ozdobíme krásnou polovicou voňavej jahody...
Diskusia k článku