Fedor Malík:
Risotto alle fragole

Fedor Malík, 17. júna 2014     2 minúty čítania

Sezóna jarných jahôd z Huelvy je za nami. Pulty našich supermarketov sa pod nimi dlhý čas prehýbali a boli i lacné.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Mali len jednu chybičku krásy. Krása totiž musí voňať i chutiť. O tých jahodách z diaľav to väčšinou neplatilo. Mnohé z nich šmakovali ako surové zemiaky. Prestal som ich kupovať a nedočkavo som čakal na tie naše. Akosi dlho im to trvalo.

Slovenské jahody sa začali na nás usmievať až v druhej polovici mája. Boli celkom iné ako tie z dovozu. Rozvoniavali a rozplývali sa na jazyku. I mojim štyrom vnukom sa náramne páčili. „Tatárske“ nájazdy na naše jahodovisko boli takmer zničujúce. Po pár dňoch sa však deťom jahody zunovali. Bolo ich treba upotrebiť nejakým iným spôsobom. Povedzme, že neobvyklým.

Rozhodol som sa pre „risotto alle fragole“, jahodové rizoto. Potrebujeme naň 400 g ryže, 400 g jahôd, cibuľu, petržlen, biele víno, kyslú smotanu, po 100 g masla a parmezánu, olivový olej, soľ, čierne korenie a liter zeleninového vývaru. Na opraženú cibuľku pridáme ryžu, pohár vína, kúsky jahôd a po dávkach na silnom plameni pridávame vývar. V polovici varenia dávkujeme smotanu, soľ a korenie. Po slabej polhodinke je hotovo. Každú porciu rizota posypeme parmezánom, petržlenovou vňaťou a ozdobíme krásnou polovicou voňavej jahody...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, jeddlo skoro exoticke bych chcela ochtnat, ale varit by som ho asi nemusela.
hubata
Nepíšete p. Malík ako to strávila pani Malíková a štyria vnuci ........ Zaujímavé že jahody sme vždy zvládli skonzumovať a málokedy sme mali toľko aby mi zostali aj na zaváranie. Veď dozrievajú postupne tak aké starosti s jahodami ak zrovna nevlastníme plantáž.






 



TOPlist