Reštaurácie na pekných miestach:
Kde môžete spojiť výlet s dobrým jedlom

Jarmila Horváthová, 25. novembra 2022     4 minúty čítania

Spojiť víkendový výlet s chutným jedlom je vždy príjemné. O to viac, keď sa obidve možnosti nachádzajú na tom istom mieste. Aj reštaurácie, ktoré sme vybrali, sú na miestach, kde môžete prežiť niekoľko hodín poznávaním krásnych miest a potom sa chutne najesť.

Reštaurácia Terra, Jasová



Foto: Archív reštaurácie

Reštaurácia Terra sa nachádza v dedine Jasová za Novými Zámkami a je súčasťou komplexu, kde je aj možnosť ubytovania. Tiež je tu jazdecký areál s klubom, takže si tu možno vyskúšať jazdu na koni či jazdu kočom. Aktívni si môžu požičať bicykel a po túre sa najesť v reštaurácii Terra. Názov vystihuje filozofiu vychádzajúcu z produktov dopestovaných na okolitých poliach, v záhradách, sadoch, vo viniciach a zo zvierat odchovaných miestnymi farmármi. Cieľom reštaurácie je, aby jedlo vystihovalo svoj pôvod – pôdu, podnebie, región, ale aj ľudí, ktorí ho pestujú, chovajú a pripravujú. Preto si tu dávajú veľmi záležať na tom, ktorých dodávateľov vyberú, a budovanie vzťahov s nimi patrí k prioritám reštaurácie.



Jahňacie lýtko s paštrnákom a farebnou šošovicou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


Menu sa mení sezónne, jedlá sú z miestnych surovín, sú však rafinovane nakombinované. Napríklad perličku si môžete dať s pyré z kvaky, jahňacie lýtko s paštrnákom a farebnou šošovicou či pstruha s farebnou cuketou a feniklovým sorbetom. Priaznivcov bezmäsitej kuchyne poteší rizoto s paradajkami a domácou mozzarellou či paprika plnená pohánkou a syrom

Reštaurácia Mária Henrieta, Dolná Krupá



Foto: Archív reštaurácie

Elegantná reštaurácia sa nachádza v areáli komplexu Medolandia v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. Ako aj názov naznačuje, je celý venovaný medu a medovine a na svoje si tu prídu dospelí aj deti. Je tu aj rozárium Márie Henriety Chotekovej s 2 000 ružami a príjemnú prechádzku ním si môžete predĺžiť v susednom kaštieľnom parku.

S menom Márie Henriety Chotekovej, ktorá žila v kaštieli v Dolnej Krupej, je spojená aj reštaurácia. Nachádza sa v 200–ročných priestoroch so zachovanými pôvodnými piliermi a stropnými klenbami a historickým priestorom zodpovedá aj jej zariadenie.



Pomaly pečené teľacie rebrá v jemne pikantnej marináde s medom a medovinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


Keďže sa nachádzame v kráľovstve medu a medoviny, tie sú použité aj v mnohých jedlách, ktoré nájdete na jedálnom lístku. Napríklad restovanú čerstvú filetu zo zubáča podávajú na šalviovo–medovinovej omáčke, pomaly pečené teľacie rebrá v jemne pikantnej marináde s medom a medovinou a domácu paštétu z kačacích pečienok s medom, jablkami a s medovinovo–cibuľovou marmeládou. Samozrejme, kto medu v receptoch až tak neholduje, má na výber aj z klasických jedál – od kuracieho vývaru cez rezeň až po cestoviny.





Diskusia k článku







 



TOPlist