Recept z Pečie celé Slovensko:
Záhada vyriešená! Kam sa podela malina z torty Bake off?

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Torta známa zo znelky cukrárskej šou dala súťažiacim naozaj zabrať a navyše sa v nej ukrýval chyták v podobe chýbajúcej maliny navrchu. Vieme, kde sa stratila...



Foto: The Tufts Daily

Torta Bake off je symbolom televíznej cukrárskej súťaže, ktorá pôvodne vznikla v roku 2010 vo Veľkej Británii pod názvom The Great British Bake Off.

Tento televízny formát sa postupne ujal aj v ďalších krajinách, u nás sa v súčasnosti vysiela 4. séria Pečie celé Slovensko, v susednom Česku odvysielali tri série pod názvom Peče celá země.



Portokyne Jožka Zaukolcová a Petra Tóthová vyberali tú najlepšiu Bake off tortu od 12 finalistov.
Foto: STVR


Známu tortu z úvodnej znelky šou vybrala pre 12 súťažiacich do prvej technickej výzvy aktuálnej série porotkyňa Jozefína Zaukolcová.

Torta pozostáva z jemného čokoládového korpusu, z ganache z tmavej čokolády a malinového džemu. Na jej vrchu trónia úhľadne poukladané maliny.

Táto dokonalosť má však háčik - jedna malina chýba! A ak doteraz celé Anglicko riešilo, kam zmizla, od nedele, kedy sa u nás časť s touto technickou výzvou vysielala, sa do pátrania zapojilo aj celé Slovensko.

Kam sa stratila?

Príbeh o chýbajúcej maline napísali sami diváci pôvodnej anglickej verzie, ktorým neujdú ani tie najmenšie detaily. Je dôkazom toho, ako sa celkom triviálne veci stanú virálnymi.

Diváci anglickej šou The Great British Bake Off už od jej začiatku v roku 2010 špekulovalli o tom, prečo v úvodnej znelke chýba na okraji torty jedna jediná malina, čo vyvolalo mnohé vtipné reakcie na sociálnych sieťach.

Tento detail sa stal taký populárny, že v jednej epizóde v roku 2023 sa tvorcovia šou rozhodli túto záhadu konečne vyriešiť. Odhalenie zverili do rúk hosťa - komediálneho herca Noela Fieldinga, ktorý so smiechom ukázal chýbajúcu malinu v zlatej krabičke.



Chýbajúcu malinu na torte odhalil anglický herec a komik Noel Fielding.
Foto: Channel 4


Užitočné rady porotkýň

Zadanie s chýbajúcou malinou dostali aj súťažiaci šou Pečie celé Slovensko. Ak ste sledovali prvé kolo, tak viete, s akými rôznymi problémami sa museli pri pečení torty Bake off popasovať. A ak si už pripravujete ingrediencie na túto sladkú pochúťku, určite vám padnú vhod užitočné rady od sympatických porotkýň Jožky a Petry.

  • Korpus musí byť dobre upečený a vychladený.
  • Ganache musí byť dobre vymiešaná na správnu konzistenciu.
  • Džem z malín musí byť správne uvarený a prepasírovaný.
  • Celá torta musí byť správne zachladená, aby sa nerozpadla.
  • A netreba zabudnúť ani na poslednú čerešničku, vlastne malinu na torte - ktorá musí chýbať.

  • Piekla aj Petra

    Ako každý rok, aj v tomto ročníku súťaže všetky technické výzvy prejdú šikovnými rukami porotkyne Petry Tóthovej. Okrem toho, že na svojej facebookovej stránke vás prevedie receptom, pripravila si pre vás aj tipy, aby sa vám všetko podarilo a nič vás neprekvapilo.

    Petra urobila tortu o trochu väčšiu, suché ingrediencie preosiala, na plnenie použila okrúhlu špičku a otočný stojan a džem vymenila za čerstvé maliny zo záhrady. Pozrite sa, ako jej to išlo:



    Zdroj: Facebook, Petra Tothova official

    Recept na Bake off tortu

    Trúfnete si na technickú výzvu od Jožky aj vy? Príprava torty nie je jednoduchá, ale výsledok určite stojí za to.



    Foto: STVR

    Potrebujete:

    Čokoládové korpusy:
  • 175 g horkej čokolády (54 %)
  • 150 g masla
  • 125 g horúcej vody
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 125 g kyslej smotany
  • 50 g oleja
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g jemného hnedého cukru
  • 250 g hladkej múky špeciál
  • 50 g kakaového prášku
  • 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli
  • 50 g masla na vymastenie formy

  • Čokoládová ganache:
  • 300 g horkej čokolády (54 %)
  • 25 g masla
  • 450 ml smotany na šľahanie (40 %)

  • Malinový džem:
  • 250 g mrazených malín
  • 125 g želírovacieho cukru

  • Na dokončenie:
  • 400 g čerstvých malín

    Postup:
    1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na dno dvoch foriem s priemerom 20 cm dáme papier na pečenie, okraje vymastíme maslom.
    2. Čokoládové korpusy: Čokoládu, maslo a vodu nahrejeme a vypracujeme jednu zmes.
    3. Vajcia, kyslú smotanu, olej a vanilku vyšľaháme. Prisypeme práškový aj hnedý cukor, opäť vyšľaháme dohladka. Pridáme roztopenú čokoládovú zmes.
    4. V miske zmiešame preosiatu múku a kakao spolu so sódou bikarbónou a soľou.
    5. Sypkú zmes pridáme do šľahanej čokoládovej hmoty. Šľaháme ďalej, pokiaľ sa dôkladne nespoja.
    6. Hotové cesto rozdelíme do pripravených foriem a pečieme približne 35 až 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení korpusy vyklopíme na dosku s papierom tak, aby sa vrchná časť vyrovnala.
    7. Čokoládová ganache: Uvaríme smotanu a zalejeme ňou čokoládu s maslom. Necháme v kľude odstáť asi jednu minútku. Potom miešame do vychladnutia, aby mala ganache lesklý povrch a hustejšiu konzistenciu.
    8. Malinový džem: Do hrnca dáme mrazené maliny so želírovacím cukrom a varíme do rozvarenia. Zredukujeme vodu, džem prepasírujeme a necháme vychladnúť.
    9. Ak už korpusy vychladli, je čas ich naplniť. Plníme ich vo forme v tomto poradí: korpus, malinový džem, ganache, druhý korpus spodnou časťou hore tak, aby bol povrch torty rovný.
    10. Po zatuhnutí potiahneme vrch aj boky čokoládovou ganache a ozdobíme malinami. Nezabudnite - jedna musí chýbať!



    ANKETA: Sledovali ste prvú časť aktuálnej série Pečie celé Slovensko?

    88,2%



    11,8%







  • Diskusia k článku







     



    TOPlist