Radí šéfkuchár:
8 tipov od profíka, ako v kuchyni používať bryndzu. A čo z nej robíte vy? Pridajte svoj recept a vyhrajte

Jarmila Horváthová, 21. mája 2024     4 minúty čítania

Aby ste si chuť bryndze užili naplno, hodí sa poznať odporúčania šéfkuchára Milana Lukačoviča. A ak na Varechu pridáte recept z nej, môžete vyhrať skvelé ceny.



Foto: Shutterstock

1. Ktorá je najlepšia?

Ak máte možnosť, určite uprednostnite 100–percentnú ovčiu bryndzu a ak chcete, aby aj vášmu organizmu prospela, tak nepasterizovanú. Tá si totiž zachováva probiotické baktérie, ktoré sú v tomto výrobku cenné.

2. Dbajte na hygienu

Pri práci s bryndzou a najmä s tou, ktorá nie je pasterizovaná, treba veľmi dbať na hygienu a skladovanie, musí byť v chladničke a čerstvá.

3. Zahrievať či nie?

Bryndzu možno aj tepelne upravovať – príkladom je napríklad známa polievka demikát, ale môžete z nej robiť aj omáčky k mäsu. Základná zásada znie, že by sa nemala variť, odporúča sa zohrievať ju len po teplotu asi 70 stupňov.

4. Možno ju mraziť?

Ak ste si bryndze kúpili priveľa, možno vám zíde na um, že ju zmrazíte. Nie je to úplne dobrý nápad, po rozmrazení môže zvodnatieť.


5. Aké bylinky a korenie sa k nej hodia?

Bryndza je výborná ochutená bylinkami, napríklad pažítkou, medvedím cesnakom či trebuľkou. Ak ju chcete koreniť, použite biele korenie. Ani nie tak kvôli chuti, skôr kvôli vzhľadu.

6. K akému mäsu sa hodí?

Ak sa povie bryndza a mäso, väčšina z nás si predstaví opečenú slaninku. Áno, tá sa k nej výborne hodí. Ale bryndzu môžete použiť aj na omáčku k mäsu alebo do plniek, napríklad do mäsových rolád. Keďže je chuťovo veľmi výrazná, hodí sa k jemnejším druhom mäsa – napríklad k teľacine alebo k hydinovému mäsu.

7. Namiesto iného syra

Ak máte radi aj menej tradičné chute, vyskúšajte dať bryndzu namiesto parmezánu do rizota. Dodá mu inú, zaujímavú, ale rozhodne nie horšiu chuť.

8. Skombinujte ju s ovocím

Hoci si bryndzu spájame so slanou chuťou a so slanými jedlami, vynikajúco sa dopĺňa so sladkokyslou chuťou ovocia. Výborná je napríklad s malinami alebo s čerešňami. K mäsu s bryndzou môžete napríklad pridať malinovú šťavu, ale pripravujú sa aj dezerty, ktoré kombinujú slanú bryndzovú chuť so sladkou a s kyslou chuťou ovocia.

Vyskúšajte aj recept šéfkuchára Milana Lukačoviča:





ANKETA: Už ste tento mesiac robili niečo z bryndze?

88,6%



11,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist