Slaný Pondelok:
Quinoa - vyskúšajte poklad Inkov v slovenskej kuchyni

Redakcia Varecha.sk, 22. januára 2018     8 minút čítania

Pochádza z Južnej Ameriky a Inkovia ju nazývali svojím zlatom. Ak ju zaradíme do nášho jedálnička, aj pre nás môže mať takú hodnotu, má totiž 6 veľkých benefitov:

1. obsahuje veľa vlákniny,
2. je bohatá na proteín - obsahuje totiž všetkých 9 esenciálnych aminokyselín,
3. obsahuje vysoký podiel horčíka, fosforu, mangánu, zinku, železa, tiamínu a kyselinu listovú,
4. je bezlepková,
5. rýchlo sa uvarí, a pritom je celozrnná,
6. ma univerzálne využitie v kuchyni - na slano, na sladko, do šalátov, ako príloha.

Skrátka, treba ju vyskúšať. Ako inšpiráciu vám ponúkame 10 osvedčených receptov.

Pomarančová quinoa s brokolicou a mrkvou


Foto: Kecemis



Minestrone s quinoou


Foto: Danda3



Quinoa ako plnka v šampiňónoch


Foto: Kukulienka71



Quinoa s avokádom špenátom a paradajkami


Foto: Zuzanka1367



Červená repa, quinoa a tymian v nádhernom spojení


Foto: Luckaprima



Quinoa fašírka so špenátom


Foto: Kecemis



Quinoa so špenátom a sušenými paradajkami


Foto: Lenkusiatko



Šalát s quinoou, repou a tekvicou na mede s kozím syrom


Foto: Mitzy



Quinoa so šampiňónmi


Foto: Zuzananoskova



Quinoa so žihľavou na spôsob risotta


Foto: Kukulienka71






Chcete dostávať každé ráno novinky zo stránky Varecha.sk do e-mailu?






Sladké inšpirácie na víkend















Zdravé recepty na celý týždeň


















Diskusia k článku

kuchticka
Quinoa - tuto zdravu obilovinu uz pouzivam v kuchyni niekolko rokov. Napr. vo forme na -akoze rizoto namiesto ryze, alebo ako prilohu k masu. Zahustenie polievky - vyvaru na polievku atp.






 



TOPlist