Šalát s quinoou, repou a tekvicou na mede s kozím syrom

mitzy - fotkamitzy, 20. decembra 2016
Šalát s quinoou, repou a tekvicou na mede s kozím syrom
Foto: mitzy

Skvelý šalátik pre zdravie v zime: na obed, alebo na večeru.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

130 g
130 g
1/2 ks
1 ks
1/2 hrnčeka (bio trojaká)
4 kúsky
2 strúčiky
(alebo iné podľa chuti)
1 PL




Postup

  1. 1

    Červenú repu a tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Repu predvaríme, aby zmäkla. Cca 15 minút postačí, ak nemáme príliš tvrdú. Na 5 posledných minút k repe hodíme aj tekvicu. Po zmäknutí z nich necháme stiecť vodu, napríklad v sitku. Vodu, kde sme varili, si necháme na polievku. Quinou nasypeme do 1/2 hrnčeka, ktorý má 250 ml. Párkrát ju prepláchneme a dáme variť do hrnca s 250-300 ml vody na 15 minút, kým sa voda vyparí.

  2. 2

    Toscana šalát (mix šalátov Friseé, Radicchio a Polníček) a rukolový šalát prepláchneme v studenej vode, vložíme do misy na šalát a polejeme tekvicovým olejom, balzamikovým octom, osolíme a okoreníme. Dáme do chladu.

  3. 3

    Na veľkej panvici si na slnečnicovom oleji popražíme 2 nakrájané strúčiky cesnaku a pridáme červenú repu a tekvicu. Polejeme 1-2 PL medu a premiešame. Osolíme, okoreníme. Nakoniec pridáme quinou. Po chvíľke odstavíme.

  4. 4

    Na šalát poukladáme červenú repu s tekvicou a quinoou (môžeme podávať ako teplú, tak i studenú), na vrch položíme kúsok kozieho syru a môžeme konzumovať napríklad s toastovým chlebom, čiernym chlebom, alebo s bylinkovou bagetou. Príjemnú dobrú chuť :)

    Šalát s quinoou, repou a tekvicou na mede s kozím syrom - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
Pekný farebný, ľahký a hodnotný šalátik, chválim kombináciu, @mitzy.
Mám len dve pripomienky: tekvicový olej má nízky bod zadymenia, použila by som iný na opekanie.
A druhá vec, používaš vo vyjadrovaní zbytočne často prisvojovacie slovko "si", prejdi si vety po jednom a zistíš, že asi v 7 vetách ho môžeš úplne vypustiť. Pôsobí to rušivým dojmom. To je len drobný postreh a rada:-)
Ešte predtým, ako ma tu budú kameňovať za gramatické okienko - slovenčina je krásny jazyk, dajme si na nej trocha záležať;-)
Pekný deň prajem.
1x mitzy
haji
Milá @Mitzy , bezva suroviny, hned bych si dala říct! Chuťovečka! Jen se přimlouvám za to, aby listy salátu posolené a zalité octem čekaly v chladu minimální dobu. Mávám, zdravím tebe i kočičáky!
1x mitzy
mitzy
@Kukulienka71 (20.12.2016 10:22)

dakujem velmi pekne za rady ohladom oleja aj gramatiky :-D asi je naozaj lepsi napr. slnecnicovy olej na panvicku, no a polepsim sa s tymi ,,si,, - slubujem :) vobec som si neuvedomila, ze to moze posobit v texte rusivo.
mitzy
@Haji (20.12.2016 10:34)
neboj sa, listy cakali len kym sa na panvicke pripravili mnamky na ne. :) kocicaci si teraz pobehuju vonku a levituju svojimi lahkymi labkami a jemnuckymi vankusikmi nad prvym sneznym popraskom. ked pridu, odkazem :)
1x haji
kukulienka71
@Mitzy (20.12.2016 10:45)

Tekvicový olej je výborný v studenej kuchyni, tiež som ho raz použila v teplej, upozornili ma a mali pravdu. Pri olejoch je dôležitý bod zadymenia, ak je nízky, pôsobením tepla sa v oleji vytvárajú rakovinotvorné látky a tak si nieže upevníme zdravie, ale ohrozíme;-)
Cením si, že si otvorená dobre mieneným radám. Nech sa ti darí!
1x mitzy
mitzy
@Kukulienka71 (20.12.2016 11:14)
recept opravený, bez ,,si,, a radšej som do surovín napísala olej slnečnicový, aby varecháčom neuškodilo :) do budúcna sa Tvojou dobre mienenou radou budem riadiť aj ja, však to zdravie máme len jedno.
kukulienka71
@Mitzy (20.12.2016 12:17)

teraz mi už tvoj recept znie oveľa ľúbozvučnejšie;-)) škoda, že som ti tú jednu hviezdičku predtým ubrala, už s tým nič nenarobím, ale iste ti to vynahradím niekedy inokedy...a učiť sa môžem aj ja od teba, si šikovná a v kuchyni ideš s dobou. Tak sa teším:-)
1x mitzy
mitzy
mila @Kukulienka71 (20.12.2016 13:06) ja dakujem, ze si ma upozornila velmi taktne a trefne :) a dakujem naozaj velmi pekne za mile slova! aj mne sa velmi paci tvoja kuchyna :)