Fedor Malík:
Pstruh z Trebišnjice

Fedor Malík, 13. mája 2014     2 minúty čítania

Pitoreskná krajina hrala farbami. Zelené úbočia, biele minarety, turmalínová Neretva a čierna obloha.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Blesky šľahali a voda sa valila na zem. Napriek tomu pri ceste, na brehoch rieky, šarvanci ponúkali „strapce“ čerstvo ulovených rýb. Bol som hladný a dostal som na ne náramnú chuť. Musel som si však na toho môjho pstruha ešte pár hodín počkať...

V Mostare sme sa stočili na juh a do Trebinje bolo ešte cez sto kilometrov. Do toho mestečka v srbskej časti Hercegoviny sme dorazili až za tmy. So škŕkajúcimi žalúdkami sme vhupli do reštaurácie Alfa. Jedlá z roštu rozvoniavali navôkol.

Miro si objednal jahňacinu a o mne nebolo pochýb. Rybie slinky ma neopustili. Kapor ani sumec ma však nelákali. Pstruha z roštu, tamojšiu pastrmku, som mal však o pár minút na tanieri. Bol čerstvý a len pred pár hodinami ulovený v chladných vodách rieky Trebišnjice. Šiel dobre od kosti a rozplýval sa na jazyku. Pojedal som ho s grilovanou zeleninou, potieral ajvarom a ulamoval si k nemu ešte teplý biely srbský chlieb. Nebolo to sýte a bolo toho dosť. Len to bolo treba čímsi zapiť.

Čašník Jovan predobre poradil. Autochtónna biela Žilavka 2013 od Milice Andjeli nebola na zahodenie. Bola na tento kraj nezvyčajne reduktívna, dostatočne kyselkavá, príjemne ovocná a k mojej rybičke náramne dobre pasovala...



Diskusia k článku

denyany
Dnes sme mali pečenú tresku, bola veľmi chutná, ale tento pstruh musel byť vynikajúci, čerstvá ryba je neprekonateľná. V Bulharsku sme si tiež dávali čerstvé ryby na grile a tie veru boli jedna báseň.






 



TOPlist