Fedor Malík:
Pštrosie filety

Fedor Malík, 22. augusta 2011     2 minúty čítania

Jozef bol pracovitý a šikovný chemický inžinier.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Naplno sa venoval svojmu povolaniu aj študenti na fakulte ho mali radi. Habilitoval krátko po tridsiatke. Potom prišli prelomové, „nežné“ roky. Zmena pomerov, zmena myslenia. Jozef sa rýchlo rozhodol. Odišiel pracovať do Južnej Afriky.

Uchytil sa a opäť bol úspešný. Domov sa vrátil až nedávno. Opäť učí. Pred rokmi som u neho pár dní pobudol. Ukázal mi pravú tvár čiernej Afriky. Prekoštovali sme zopár tamojších vín, pochutnali si na vybraných juhoafrických jedlách. Pozri recepty na Jedlá pre mäsožravcov V Johannesburgu som po prvý raz v živote ochutnal pštrosa. Pristupoval som k nemu s nedôverou a opatrne. Bolo to zbytočné! Pštrosie mäso, i keď trochu sladkasté, je zdravé a chutné. Jeden recept na jeho prípravu vám prinášam.

Dnes budeme papať pštrosie filety s fazuľovým pyré. Potrebujeme dva hrnčeky bielej fazule, polievkovú lyžicu rasce, medzi prsty koriandra, šesť strúčkov cesnaku, olivový olej, citrón, korenie, soľ a štyri pštrosie filety.

Fazuľu uvaríme, rascu nasucho opražíme, cesnak roztlačíme. Pridáme dve lyžice oleja, šťavu z citróna a všetko dobre premiešame. Homogénnu masu dochutíme čiernym korením a soľou. Fazuľové pyré je na svete.

Filety jemne naklepeme, opražíme na rozpálenom oleji a napokon vložíme na desať minút do dobre vyhriatej rúry. Tanier ozdobíme petržlenovou vňaťou a do pohára si nalejeme juhoafrické červené.

Najlepšie Pinotage. Ide o tamojšiu vínnu hrdosť, vyšľachtenú ešte v roku 1925 z odrôd Pinot noir x Cinsaut (Hermitage)...




Diskusia k článku

tinca
Ja som raz robila mäso zo pštrosa už si ale nepamätám rcp, dala mi ho kamoška, ktorej manžel mal mäso-závod a spracovávali aj toto mäso. Mne osobne to nechutilo, viac by som to nerobila.






 



TOPlist