Foto: Pravda
Fedor Malík
Uchytil sa a opäť bol úspešný. Domov sa vrátil až nedávno. Opäť učí. Pred rokmi som u neho pár dní pobudol. Ukázal mi pravú tvár čiernej Afriky. Prekoštovali sme zopár tamojších vín, pochutnali si na vybraných juhoafrických jedlách. Pozri recepty na Jedlá pre mäsožravcov V Johannesburgu som po prvý raz v živote ochutnal pštrosa. Pristupoval som k nemu s nedôverou a opatrne. Bolo to zbytočné! Pštrosie mäso, i keď trochu sladkasté, je zdravé a chutné. Jeden recept na jeho prípravu vám prinášam.
Dnes budeme papať pštrosie filety s fazuľovým pyré. Potrebujeme dva hrnčeky bielej fazule, polievkovú lyžicu rasce, medzi prsty koriandra, šesť strúčkov cesnaku, olivový olej, citrón, korenie, soľ a štyri pštrosie filety.
Fazuľu uvaríme, rascu nasucho opražíme, cesnak roztlačíme. Pridáme dve lyžice oleja, šťavu z citróna a všetko dobre premiešame. Homogénnu masu dochutíme čiernym korením a soľou. Fazuľové pyré je na svete.
Filety jemne naklepeme, opražíme na rozpálenom oleji a napokon vložíme na desať minút do dobre vyhriatej rúry. Tanier ozdobíme petržlenovou vňaťou a do pohára si nalejeme juhoafrické červené.
Najlepšie Pinotage. Ide o tamojšiu vínnu hrdosť, vyšľachtenú ešte v roku 1925 z odrôd Pinot noir x Cinsaut (Hermitage)...
Diskusia k článku